Nelabojamas kļūdas • IR.lv

Nelabojamas kļūdas

6
Nellija Ločmele

 

Nīderlande šonedēļ paziņoja galīgos izmeklēšanas secinājumus par reisa MH17 katastrofu pērn Austrumukrainā. 298 cilvēku bojāejas cēlonis ir noskaidrots – apstiprinātas jau tūlīt pēc traģēdijas izskanējušās aizdomas, ka lidmašīnu notrieca šāviņš no Krievijā ražotas zenītraķešu sistēmas Buk. Pierādījumi ir neapgāžami, jo raķetes šķembas atrastas mirušo lidmašīnas apkalpes cilvēku ķermeņos. Šaubu nav. Neatbildēts paliek jautājums par vainīgajiem, jo tos vēl noskaidro cita starptautiska izmeklēšanas grupa. Vai un kad nozieguma pastrādātāji tiks tiesāti? Par to gan ir šaubas.

Tikmēr Latvijā finišējusi izmeklēšana par Zolitūdes veikala Maxima sargūšanu. Pēc gandrīz divu gadu darba tiesā nonākušas apsūdzības deviņiem cilvēkiem – piecām ēkas celtniecības «atslēgas personām», trīs būvprocesa kontrolieriem un darba drošības speciālistei no Maxima.

Ekspertīze atšķetinājusi traģēdijas cēloni – slodzei pilnīgi neatbilstošas jumta konstrukcijas, kuru savienojumu nestspēja tika pārsniegta pat 6,5 reizes! Māja sāka pamazāk brukt, pirms vēl tika pabeigta. Paviršība un vienaldzība noveda pie 54 cilvēku bojāejas, kuru, kā liecina izmeklēšanā noskaidrotais, varēja novērst pat vēl pēdējā brīdī, tikai divas dienas pirms traģēdijas. Taču pa roku galam iesāktais tika tāpat turpināts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu