Bīstama ir nezināšana • IR.lv

Bīstama ir nezināšana

3
Pauls Raudseps

Nav pamata daudziem populāriem argumentiem pret seksuālo izglītību skolās

Izglītība. Sekss. Ļoti pateicīgi temati sabiedriskām diskusijām, jo mēs visi uzskatām, ka par tiem kaut ko zinām. Visi taču esam gājuši skolā un par seksu arī droši vien esam kaut nedaudz domājuši.

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc politiķiem tik ļoti patīk iestāties par «tikumību» skolās. Par šo tēmu katrs var uzstāties kā eksperts, tieši tāpat kā ikviens hokeja fans zina labāk par treneri vai spēlētājiem, kā pareizi iedabūt ripu vārtos. Taču daudzi tribīnēs sēdošie pat lāgā neprot slidot. Tāpat katra ierobežotajā, individuālajā pieredzē gūtie priekšstati par to, ko un kā skolās vajadzētu mācīt par seksualitāti, nav pamats profesionālai, zinātniskos pētījumos balstītai pieejai šai svarīgajai tēmai.

Pagājušajā nedēļā nevalstiskās organizācijas Papardes zieds rīkotā konferencē uzstājās Latvijas Universitātes psiholoģijas nodaļas docente, pētniece, Dr.psych. Ieva Stokenberga ar ļoti vērtīgu priekšlasījumu, kurā viņa identificēja galvenos sabiedrībā populāros iebildumus pret jauniešu izglītošanu par attiecībām un drošu dzimumdzīvi. Ņemot vērā plašumā ejošo sabiedrisko diskusiju par tikumību skolās, aplūkosim šeit galvenos «saucienus no tribīnēm» un to, kā tie izskatās zinātnisku pētījumu gaismā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu