Gribu — jokoju! • IR.lv

Gribu — jokoju!

4
Jānis Rokpelnis.
Ieva Puķe

«Cenšos izlabot un rediģēju ne vien grāmatu, bet arī autoru. Atvērt dzejnieku ir māksla,» saka Jānis Rokpelnis, dzejnieks un jauno literātu pedagogs. Agneses Krivades nežēlastībā kritušā dzejoļa redaktors uzsver: pareizā kontekstā lietotiem lamuvārdiem ir vieta literatūrā 

Es dzimpenes nesvinu, – Jānis Rokpelnis telefona klausulē izgaršo slengu. Apstiprinot to, interviju Coffee Inn Vecrīgā nozīmē tieši savas 70.jubilejas dienas vidū, 2.oktobrī. Saruna ir mazliet nervoza – dzejnieks slikti gulējis un agri cēlies, tomēr jau paspējis nofilmēties arī Latvijas televīzijas sižetam. Kafejnīcā, kura, kā noprotu, ir viņa iecienītā tikšanās vieta, pirms manis konsultējis jaunu, skaistu dzejnieci. Esot pat mēģinājis atrunāt no ērkšķainā ceļa. «Kas viņa būs? Mauka vai vecmeita. Bet kas tad dzīvē ir galvenais? Ģimene ir galvenais,» literāts, kura īgnā vientuļnieka poza maskē jūtīgu dvēseli un urķīgu, paradoksālu prātu, runā it kā pats ar sevi.

Nākamajā dienā Ikšķiles kultūras namā paredzēta viņa godināšana un jaunās grāmatas Post Factum atvēršana. Par honorāru iegādātas sen vajadzīgās brilles. Jubilārs tās noņem, lai mazā pogu telefona lodziņā saskatītu, vai atbildēt uz kārtējo zvanu. Izskatās, ka labprāt zustu kokos, nevis domātu, kur svinībām iepirkt vīnu, ko viņš pats jau daudzus gadus nelieto, vai kā uz Ikšķili nogādāt vienu otru lūgto viesi. 

Prieku dzimšanas dienas rītā sagādājis pastkastītē atrasts apsveikums. «Pateicos par radošo ieguldījumu Latvijas literatūrā. Jūsu dzeju un publicistiku raksturo novatorisms, mazliet humora pilns un ironisks pasaules skatījums, ļaujot nekļūdīgi atpazīt jūsu atšķirīgo un neatkārtojamo rokrakstu. Dzejnieka gaitās jūs ir pavadījusi ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu lasītāju atzinība un mīlestība, kas ir augstākais novērtējums jūsu paveiktajam.» Apakšā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paraksts. «Man nekad neviens no kungiem nav rakstījis tādu! Tā ir īpaša,» Rokpelnis nogludina aploksni un ieliek plecu somā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu