28. septembrī – ilgi gaidīts Mēness aptumsums • IR.lv

28. septembrī – ilgi gaidīts Mēness aptumsums

37
Mēness. Foto: Kaspars Krafts, F64

Latvijā iepriekšējais pilnais Mēness aptumsums bija novērojams 2011. gada jūnija naktī

Pirmdien, 28. septembra agrā rītā, ja laika apstākļi būs labvēlīgi, Latvijā būs novērojams pilns Mēness aptumsums, informē Latvijas Astronomijas biedrība un SIA “StarSpace”. Lai arī Mēness aptumsumi nav pārāk reta astronomiska parādība, jo Latvijā ir novērojami vidēji reizi divos gados, ne vienmēr Mēness laika apstākļu dēļ ir redzams.

Aptumsuma sākumā Mēness vispirms ieies Zemes pusēnā, pēc tam sāksies aptumsuma daļējā fāze, kam sekos pilnā fāze. Tā kā Zemi apjož atmosfēra, kas kalpo arī kā gaismas laušanas vide, pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī. Šā iemesla dēļ pēdējos gados plašsaziņas līdzekļos tiek tiražēts termins „asiņainais Mēness”. Tas nav astronomisks termins, un tā izcelsme saistāma ar atsevišķu šā termina sludinātāju, piemēram, Džona Hagī un Marka Blica, izvirzīto hipotēzi, ka pēdējo gadu Mēness aptumsumu sērija liecina par pasaules gala tuvošanos.

28.septembrī Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis Rīgā būs plkst. 5.47. Pusēnas aptumsums Rīgā sāksies plkst. 3.12, aptumsuma daļējā fāze sāksies plkst. 4.07, pilnā fāze sāksies plkst. 5.11, bet beigsies plkst. 6.23. Aptumsuma nobeigumu Rīgā nevarēs novērot, jo plkst. 7.29 Mēness rietēs. Šajā laikā debesis jau būs gaišas, jo plkst. 7.20 lēks Saule.

Citviet Latvijā aptumsuma laiki neatšķirsies, bet Mēness rietēs un Saule lēks Latvijas austrumos līdz pat 11 minūtēm agrāk, bet Latvijas rietumos – līdz pat 12 minūtēm vēlāk nekā Rīgā.

Lai arī Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība (pasaulē tie notiek vidēji 2 – 3 reizes gadā), ne visi ir novērojami Eiropā. Latvijā iepriekšējais pilnais Mēness aptumsums bija novērojams 2011. gadā naktī no 15. uz 16. jūniju. Turklāt šis bija Latvijā vienīgais pilnvērtīgi novērojamais pilnais Mēness aptumsums pēdējā desmitgadē, jo citus pilnus Mēness aptumsumus Latvijā liedza novērot apmākušās debesis. Tādēļ 28. septembra aptumsums ir īpaši gaidīts.

Divas nākamās iespējas novērot pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs 2018. gadā – 31. janvārī un 27. jūnijā. Savukārt 2017. gada 7. augustā Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums, kad Mēness tikai daļēji ieies Zemes ēnā.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To bez grūtībām būs iespējams novērot arī ar neapbruņotu aci. Galvenais priekšnoteikums veiksmīgiem novērojumiem ir skaidras debesis. Tā kā 28. septembrī Mēness rietēs vēl esot daļējā aptumsuma fāzē, pilnvērtīgiem aptumsuma novērojumiem ieteicams atrast vietu, kurā skatu rietumu virzienā neaizsedz ēkas vai koki.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu