Pāvests ticies ar Fidelu un Raulu Kastro • IR.lv

Pāvests ticies ar Fidelu un Raulu Kastro

28
Pāvesta Franciska runu klausās internetā. Foto: AFP/LETA

Pāvests svētdien Havanas Revolūcijas laukumā vadīja brīvdabas dievkalpojumu

Pāvests Francisks svētdien Havanā ticies ar Fidelu un Raulu Kastro – brāļiem, kas Kubā valdījuši kopš 1959.gada revolūcijas, ziņo LETA/AFP.

Ar Kubas bijušo līderi Fidelu Kastro pāvests satikās viņa Havanas mājā. Vēlāk Kubas valdības namā viņam aiz slēgtām durvīm bija tikšanās ar Kubas pašreizējo prezidentu Raulu Kastro.

Ar 89 gadus veco Fidelu pāvestam bijusi “ļoti neformāla un draudzīga saruna”, kurā skarti vairāki temati, arī vides jautājumi, sacīja Vatikāna pārstāvis sakariem ar presi Federiko Lombardi.

78 gadus vecais Francisks bijušajam Kubas līderim uzdāvinājis četras grāmatas, arī divus teoloģiska rakstura darbus. Savukārt Francisks dāvanā saņēma brazīliešu priestera Frei Beto grāmatu “Fidels un reliģija”, kurā apkopotas intervijas ar Kubas revolūcijas līderi. Fidels grāmatā ierakstījis veltījumu – “Ar apbrīnu un cieņu no Kubas tautas”.

Vēlāk Francisks tikās ar Fidela brāli 84 gadus veco prezidentu Raulu Kastro, kurš valstī varu pārņēma 2006.gadā, kad veselības problēmu dēļ Fidels no līdera amata atteicās.

Pirms tikšanās ar brāļiem pāvests svētdien Havanas Revolūcijas laukumā vadīja brīvdabas dievkalpojumu, kas pulcēja lielus interesentu pūļus. Apmeklētāju vidū bija arī Rauls Kastro un Argentīnas prezidente Kristina Fernandesa de Kirhnere.

Sprediķī Francisks neizteicās nedz par Kubas politisko situāciju, nedz par tās tuvināšanos ar ASV, ko pāvests pats sekmējis.

Tomēr laikos, kad komunistu pārvaldītajai salai priekšā stāv sarežģīts ekonomiskās un politiskās pārejas periods, viņš brīdināja par personīgajām ambīcijām un mentalitāti, kurā katrs ir pats par sevi.

Uzsverot, cik svarīgi ir būt pazemīgiem un nesavtīgiem, pāvests norādīja, ka “kalpošana citiem nekad nav ideoloģiska” un ka “kristieši pastāvīgi ir aicināti atteikties no savām vēlmēm un alkām, no tiekšanās pēc varas un tā vietā rūpēties par vismazāk aizsargātajiem”.

Kubiešu tautai ir “rētas tāpat kā visām citām tautām, tomēr tā zina, kā nostāties ar atplestām rokām, viņi iet cerībā, jo tai ir aicinājums uz diženumu”, sacīja Francisks.

Pāvests Kubā ieradās sestdien, bet otrdien dosies tālāk uz ASV.

Lai gan formāli Kubas totalitārais režīms ir ateistisks un pirmajos gados pēc komunistiskā apvērsuma katoļi tika pakļauti vajāšanām, attieksme pret baznīcu pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados tika mīkstināta.

Rauls Kastro šogad pat pieļāva iespēju, ka pats varētu atgriezties baznīcas klēpī.

Saskaņā ar pašas baznīcas datiem 60% no 11 miljonus lielā Kubas iedzīvotāju kopskaita kristīti kā katoļi, taču baznīcu regulāri apmeklē tikai pieci procenti kubiešu.

ASV Franciskam paredzēta tikšanās ar prezidentu Baraku Obamu. Viņš uzrunās arī abas Kongresa palātas un ANO Ģenerālo Asambleju.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu