LTV: Jauno Saeimas ģenerālsekretāri Pētersoni izvēlējās Daudze • IR.lv

LTV: Jauno Saeimas ģenerālsekretāri Pētersoni izvēlējās Daudze

6
Karina Pētersone. Foto: Rebeka Žeire, LETA

Iebildumu pret Pētersoni nebija arī Prezidijā esošajiem opozīcijas deputātiem

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) jaunizveidotajā Saeimas ģenerālsekretāra amatā ieteica apstiprināt pašreizējo Latvijas Institūta direktori Karinu Pētersoni, noskaidrojis Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”. Vēlāk Pētersones kandidatūrai neiebilda arī pārējie Prezidija locekļi, tai skaitā opozīcijas pārstāvji.

“de facto” skaidro, ka politiķiem ir izdevīgi, lai Saeimas administrāciju vada viņiem uzticama persona. Saeimas ģenerālsekretāram darbā būs jāpieņem cilvēki un jālemj par viņu atalgojumu. Savukārt Daudze ar Pētersoni kopā strādājis arī iepriekš. Laikā, kad Daudze bija Saeimas priekšsēdētājs, Pētersone, pārstāvot “Latvijas Pirmo partiju/Latvijas ceļu”, bija viņa vietniece. 

,,Daudzes kungs man jautāja, vai es vispār izskatītu šādu iespēju. Tad, kad es teicu, ka tas būtu interesanti, tad mani uzrunāja visas Prezidijā pārstāvētās frakcijas. Mums tā saruna, protams, bija neoficiāla, mēs “nelaidām” to publiski, jo saprotamu iemeslu dēļ nevienā iestādē reorganizāciju negaida ar lielu sajūsmu. Es gribētu jebkuras bažas noraidīt. Es tiešām esmu politiski neitrāla. Es jau četrus gadus esmu politiski neitrāla,” norāda jaunajam amatam izvēlētā Pētersone.

Iebildumu pret Pētersoni nebija arī Prezidijā esošajiem opozīcijas deputātiem. Pētersones apstiprināšana esot notikusi vienbalsīgi. 

,,Balsojuma nebija. Bija tā, ka piedāvāja jaunu nolikumu, piedāvāja jaunu štatu sarakstu, kur mums nebija nekādu iebildumu, jo mēs nepieprasām no budžeta papildu līdzekļus,” iemeslu Pētersonas atbalstam nosauc Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (“Saskaņa”).

Taču tas viss notika slepus, norāda LTV raidījums. Pirms vairāk nekā nedēļas, 10. septembrī sasauca Saeimas Prezidija sēdi. Atšķirībā no citām reizēm, Saeimas mājas lapā nebija nopublicēta tās darba kārtība. Par izmaiņām neesot bijis informēts arī Saeimas Kancelejas direktors, kuru šis lēmums ietekmē visvairāk. ,,Es par sēdi uzzināju desmit minūtes pirms sēdes sākuma un Kancelejā šie dokumenti Dokumentu nodaļā, kas parasti gatavo Prezidijā sēžu dokumentus, gatavoti netika,” norāda Saeimas Kancelejas direktors Māris Steins.

Šajā procesā savādi izturējās arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Divas dienas pirms slepenā lēmuma pieņemšanas raidījums ,,Panorāma” ziņoja, ka tā rīcībā esošā informācija liecina, ka tiek plānots veidot jaunu amatu, kurā apstiprinās Pētersoni. Taču nākamajā rītā intervijā ,,Rīta Panorāmai” Mūrniece runāja izvairīgi un noklusēja, ka šo lēmumu pieņems jau pēc 24 stundām. ,,Pagaidām mēs par to runājam un pagaidām mēs cenšamies tikt galā ar Saeimas kancelejas struktūru tā, lai šis darbs būtu maksimāli efektīvs,” tā dienu pirms lēmuma pieņemšanas raidījumam sacīja Mūrniece. 

Atšķirībā no Pētersones slavēšanas, politiķu izteikumi par Kancelejas direktoru Steinu ir negatīvi un viņa iespējamo pārkāpumu saraksts garš. Ar Steinu nespēja sastrādāties ne iepriekšējā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (“Vienotība”), ne arī pašreizējā parlamenta spīkere Mūrniece. Taču arī atlaist ne vienai, ne otrai Steinu nav izdevies. Joprojām noris tiesvedības process par Steina atbrīvošanu. “de facto” rīcībā esošā informācija liecina, ka drīzumā Saeimas prezidijs atsauks iesniegumu tiesai. 

Šonedēļ Steins esot rakstiski piekritis izmaiņām administrācijas struktūrā. Tas nozīmē, ka viņš saglabās atalgojumu vairāk nekā divu tūkstošu eiro apmērā, taču pienākumu būs krietni mazāk. Tāds pats atalgojums būšot arī jaunajai Saeimas ģenerālsekretārei Pētersonei, kura pārņems daļu no Steina pienākumiem.

 

Komentāri (6)

dzeris49 20.09.2015. 22.22

Lemberga zābaks izvēlējās bijušo Šlesera zābaku, divi zābaki – pāris, zābaki zābakiem izdomā jaunus amatus,piešķir jaunas pilnvaras, lai tikai nav jāstrādā, un var bez bēdām un jebkādas atbildības par jebko slaukt to valsts govi, šī ir zābaku Saeima.

+10
0
Atbildēt

0

Skaistule 21.09.2015. 08.58

Cik pretīgi redzēt vecās, demogoģiskās sejas. Visur ielīdīs. Nezāles neiznīkst. Kas ar to Latvijas tēlu? Nesanāca?

+9
-1
Atbildēt

0

DD1 21.09.2015. 10.22

“Steins … saglabās atalgojumu vairāk nekā divu tūkstošu eiro apmērā, taču pienākumu būs krietni mazāk. Tāds pats atalgojums būšot arī jaunajai Saeimas ģenerālsekretārei Pētersonei, kura pārņems daļu no Steina pienākumiem.”

Skaisti dzīvot neaizliegsi.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu