Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus tagad vaino huligānismā • IR.lv

Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus tagad vaino huligānismā

12
Viens no aizturētajiem Krievijas pilsoņiem Aleksandrs Kurkins, kurš nelikumīgi bija iekļuvis Ādažu militārajā bāzē un pie kura atrastas skrejlapas angļu valodā, tiek konvojēts uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas sēdi, kurā lems par drošibas līdzekļa piemērošanu. Foto: Ieva Čīka, LETA

Advokāte drīzumā lūgs tiesu abiem klientiem atcelt drošības līdzekli – apcietinājumu

Jūnijā Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu Drošības policija (DP) tagad tur aizdomās nevis par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, bet par huligānismu.

Par lietas pārkvalificēšanu piektdien raksta laikraksts “Diena”. Lietas pārkvalifikāciju aģentūrai LETA apstiprināja arī kaimiņvalsts pilsoņu advokāte Imma Jansone un DP. Jansone arī apliecināja, ka tuvākajā laikā lūgs Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu abiem klientiem atcelt drošības līdzekli – apcietinājumu.

Jūnijā Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus DP turēja aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Pēc DP lūguma abām personām piemērots apcietinājums. Saskaņā ar šiem noziegumiem abiem vīriešiem draudēja mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Savukārt par huligānismu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

DP aģentūru LETA informēja, ka lēmums par kriminālprocesa pārkvalificēšanu ticis pieņemts 11.septembrī, norādot, ka, izvērtējot kriminālprocesa materiālus, secināts – pirmstiesas izmeklēšanas laikā nav iegūti pietiekami pierādījumi tam, ka personas ir izdarījušas noziedzīgus nodarījumus, par kuriem viņi tikuši turēti aizdomās sākotnēji – par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbība.

Kā atgādina laikraksts, pēc DP lūguma abi Krievijas pilsoņi ar izmeklēšanas tiesneša Rinalda Silakalna lēmumu tika apcietināti, tam sekoja arī prokrieviskā aktīvista Vladimira Lindermana aizturēšana, kuram DP noteica aizdomās turētā statusu pēc četriem Krimināllikuma pantiem kā nozieguma mēģinājuma atbalstītājam.

Laikraksts norāda, ka jau uzreiz pēc Krievijas pilsoņu aizturēšanas publiski tika izteiktas šaubas, cik pamatota varētu būt viņu vainošana tieši terorismā un spiegošanā. Akcija acīmredzami bija domāta ievērības radīšanai, sētas pārkāpšanai visu acu priekšā tika izmantotas trepes, pie abiem tika atrastas tikai skrejlapas un divi karogi.

Detaļas par DP virzīto kriminālprocesu “Diena” atklāja augusta sākumā. Izrādījās, ka DP izmeklētājas lēmumā par aizdomās turētā statusa noteikšanu abiem ārzemniekiem velti meklēt kaut norādes uz iecerētu vardarbīgu rīcību, kas Krimināllikumā minēta kā neatņemama terorisma sastāvdaļa. Vēl īpatnējāki bija lēmumā minētie argumenti par spiegošanu. Krievijas pilsoņu pārrāpšanos pār bāzes žogu filmēja viņu kompanjons Konstantīns Makarovs, kuru DP darbinieki “nogulēja” tāpat kā šīs akcijas plānošanu, – viņš netraucēti pameta Latviju un pēc tam arī Eiropas Savienības teritoriju, norāda laikraksts.

Tieši Makarovs tad arī, kā teikts DP lēmumā, “iegūtās fotogrāfijas nodeva saviem Nacionālboļševiku partijas biedriem, kuri tās publicēja politiskās partijas “Drugaja Rossija” mājaslapā”. Taču, tā kā Makarovs nav bijis sasniedzams, DP spiegošanu “pierakstījusi” abiem notvertajiem, kuri nekādu dokumentēšanu nebija veikuši, bet tikai iekļuvuši militārās bāzes teritorijā, “radot apdraudējuma risku”, raksta “Diena”.

Savukārt Lindermana līdzdalība noziedzīgajā darbībā, saskaņā ar DP izklāstu, vispirms jau bija izpaudusies, ka viņš jūnija sākumā divas reizes ar satiksmes autobusu ieradies Kadagā un vienā no šiem braucieniem bija ticis “pamanīts jau autobusa galapunktā”, kur “slēpjoties vēroja Ādažu militārās bāzes žogu”. Turklāt DP pārliecību par Lindermana aktīvo līdzdalību nozieguma gatavošanā bija vēl nostiprinājusi viņa vizīte būvniecības preču veikalā, norāda laikraksts.

Tagad, trīs mēnešus pēc incidenta Ādažos, DP abu Krievijas pilsoņu “terorismu un spiegošanu” ir pārkvalificējusi par huligānismu grupā, savukārt Lindermans ir kļuvis par aizdomās turēto huligānisma atbalstīšanā.

 

Komentāri (12)

janis_cvetkov 19.09.2015. 13.09

N o r a u s t ī j ā s ?????

0
0
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > janis_cvetkov 19.09.2015. 13.24

    janis_cvetkov

    Kāpēc noraustījās, čeka savējos neapbižos? Krievu teroristu aizturēšana bija tikai teātris. Krievu fašistiskais izdzimtenis, Linderman, kurš reāli gatavoja terora aktu, arī palika bez soda.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Charlie Hebdo 18.09.2015. 12.18

Bet loģiski, nav jau Grantiņa kungs, vai Uldis Freimanis. Vārna vārnai taču acī neknābs.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu