Latvija "Oskara" balvai izvirza Kursieša filmu "Modris" (papild.) • IR.lv

Latvija “Oskara” balvai izvirza Kursieša filmu “Modris” (papild.)

31
Kadrs no filmas "Modris". Publicitātes foto

Latvija savu filmu “Oskaram” izvirza jau astoto reizi

Nākamā gada ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars” labākās ārzemju filmas nominācijā no Latvijas izvirzīta Jura Kursieša spēlfilma “Modris”, kas ir Latvijas, Grieķijas un Vācijas kopražojums.

Režisors par filmu “Modris” 2014.gada nacionālajā filmu festivālā “Lielais Kristaps” saņēma balvu nominācijā kā labākā debija, ziņo LETA.

Filma “Modris” ir patiesos notikumos iedvesmots stāsts par pusaudzi, kura samilzušais konflikts ar māti noved līdz tiesu darbiem. Pēc tam Modris nolemj atrast tēvu, kuru nekad dzīvē nav saticis.

Galvenās lomas atveidotājs filmā ir neprofesionāls aktieris Kristers Pikša, kurš pagājušajā gadā nacionālajā filmu festivālā “Lielais Kristaps” tika nominēts labākā aktiera balvai. Nacionālajā filmu festivālā “Lielais Kristaps” 2014.gadā filma “Modris” kopumā saņēma septiņas nominācijas, kā arī izpelnījās portāla “Delfi” Skatītāju balvu. Filma līdz šim saņēmusi vairākas balvas starptautiskos festivālos un divas nominācijas Grieķijas kinoakadēmijas balvai (“Hellenic Film Academy Award”).

Šogad pirmoreiz Latvijai ir pat divas filmas, kas var sākt cīņu par ASV Kinoakadēmijas balvām – uz Oskara nomināciju kategorijā Labākā īsfilma pieteikumu līdz 1. oktobrim var iesniegt arī filma “Kastrāts kuilis”, kuru režisējuši brāļi Raitis un Lauris Ābeles.

Šī filma 2015. gada martā izpelnījās “Grand Prix” Tamperes starptautiskajā īsfilmu festivālā (Somija), kas ietilpst ASV Kinoakadēmijas izveidotajā prestižo festivālu sarakstā – uzvara šādā festivālā nozīmē automātisku kvalifikāciju pirms Oskaru sacensībai.

Atbilstoši ASV Kinoakadēmijas balvas nolikumam uz nomināciju kategorijā “Labākā ārzemju filma” (“Best Foreign Language Film Award”) var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi laika periodā no 2014.gada 1.oktobra līdz šā gada 30.septembrim, ir vismaz nedēļu pabijusi kinoteātru repertuārā un tās pamatvaloda nav angļu valoda.

Gala lēmumu par vienas filmas virzīšanu pieņēma Nacionālā kino centra (NKC) izveidota ekspertu komisija, kurā darbojas NKC vadītāja un kinokritiķe Dita Rietuma, kinorežisors un teorētiķis Jānis Putniņš, Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes locekle un kinomāksliniece Ieva Romanova, Rīgas Kino muzeja vadītāja un kinozinātņu maģistre Zane Balčus, Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš, kino žurnāliste un žurnāla “Kino Raksti” galvenā redaktore Kristīne Matīsa un filmu producents Roberts Vinovskis, kura līdzproducētā Signes Baumanes filma “Akmeņi manās kabatās” tika virzīta “Oskara” nominācijai 2014.gadā un sasniedza atzīstamus rezultātus, iekļūstot pirmsnomināciju saraksta divdesmitniekā.

Latvija savu filmu “Oskaram” izvirza jau astoto reizi.

No Latvijas “Oskara” nominācijai par labāko ārzemju filmu 1992.gadā tika virzīta Jāņa Streiča filma “Cilvēka bērns”, 2008.gadā – Aigara Graubas filma “Rīgas sargi”, 2010.gadā – Māra Martinsona filma “Amaya”, 2011.gadā – Gata Šmita filma “Seržanta Lapiņa atgriešanās”, 2012.gadā – Jevgēņija Paškeviča filma “Golfa straume zem ledus kalna”, 2013.gadā – Jāņa Norda filma “Mammu, es tevi mīlu”, bet 2014.gadā – režisores Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma “Akmeņi manās kabatās”.

88. “Oskara” balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2015.gada kinodarbus, notiks nākamā gada februārī Losandželosā, bet balvas nominantus paziņos 2016.gada janvārī.

(papildināta ar informāciju par filmu “Kastrāts kuilis”)

Komentāri (31)

klusais 17.09.2015. 21.15

Atkal mammai būs krenķi …

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu