TM piedāvā uzturlīdzekļus izmaksāt līdz 19 gadu vecumam • IR.lv

TM piedāvā uzturlīdzekļus izmaksāt līdz 19 gadu vecumam

27
Foto: Ieva Lūka, LETA

Nosacījums – ja jaunieši vēl mācās

Tieslietu ministrija (TM) piedāvā līdz 19 gadu vecumam palielināt uzturlīdzekļu saņēmēju slieksni ar nosacījumu, ka bērni turpina iegūt vidējo izglītību, ziņo LETA.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka pašreizējā uzturlīdzekļu izmaksāšanas procedūra ir smagnēja. Viņš papildināja, ka ministrijas priekšlikums ir maksāt uzturlīdzekļus arī jauniešiem 19 gadu vecumā ar nosacījumu, ka bērns turpina iegūt vidējo izglītību.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) vadītājs Edgars Līcītis arī teica, ka pašreizējā uzturlīdzekļu saņemšanas kārtība ir ļoti gara, laikietilpīga un smagnēja, jo sākotnēji arī personai jāvēršas tiesā, kā arī pēc tam vēl jāveic vairākas papildu darbības. Līdz ar grozījumiem personai tiek piedāvāts uzreiz vērsties administratīvā procesa kārtībā UGF administrācijā.

Pēc UGF domām, tādā veidā tiktu veicināta labprātīga uzturlīdzekļu maksāšana ārpustiesas ceļā un palielinātos regresa kārtībā atgūto uzturlīdzekļu apmērs. Vēl jaunā kārtībā arī atvieglotu uzturlīdzekļu saņemšanas procedūru pārrobežu lietās.

Tāpat līdz ar iecerētajiem grozījumiem uzturlīdzekļu piedziņas kārtība tiktu pielāgota katram parādniekam individuāli – arī, lai cīnītos ar ļaunprātīgajiem uzturlīdzekļu nemaksātājiem.

Tieslietu ministrs pieļāva, ka nākamā gada 1.janvārī jaunā kārtība diez vai stāsies spēkā.

Labklājības ministrijas pārstāve atbalsta šos grozījumus, bet pauda, ka var diskutēt par vecumu, līdz kuram bērni saņem šos uzturlīdzekļus. Tiesībsarga birojā arī atbalsta konkrēto likumprojektu, jo koncepcija vērsta uz bērnu tiesību aizsardzību, jo sevišķi tāpēc, ka tas paātrinātu laiku, kurā bērni saņem uzturlīdzekļus.

Vairāki deputāti pauda, ka TM vajadzētu konsultēties ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai vairāk pievērstu uzmanību vecuma slieksnim un izglītības jautājumam.

TM aprēķini liecina, ka plānotās uzturlīdzekļu izmaksas jauniešiem vecumā no 18 līdz 19 gadiem 2016.gadā varētu būt 1 867 464 eiro.

Plānots, ka nākamā gada 1.jūlijā bērnu skaits vecumā no 7 līdz 18 gadiem, kuriem tiks turpināta uzturlīdzekļu izmaksa, būs 25 000, un no minētajiem bērniem apmēram 5% jeb 1250 bērni neturpinās iegūt izglītību, līdz ar to uzturlīdzekļu izmaksām tiks ieekonomēti 785 000 eiro.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu