Apēst izvēli • IR.lv

Apēst izvēli

3
Gustavs Norkārklis.
Ieva Alberte

«Arī bioloģiskie zemnieki drīkst aizsargāt laukus. Taču – ar tējas koka preparātu,» saka Gustavs Norkārklis, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs. Šogad pirmoreiz Latvijā atzīmē bioloģiskās pārtikas mēnesi

Papuve. Tāds ir iemesls četru stundu sapulcei Zemkopības ministrijā, pēc kuras paredzēta saruna ar Gustavu Norkārkli. Papuve ir neapsēta aramzemes platība, kas sezonu atpūšas. Piemēram, pēc rudzu pļaujas uzarts lauks ar visiem rugājiem. Šogad par papuvēm zemnieki varēs saņemt subsīdijas. Jau pieteikušies, taču daļa tā arī nav sapratuši, kas īsti ir papuve, un pieteikuši laukus, kas nav aparti. Ko darīt – par to ministrijā spriests četras stundas. Saku Gustavam Norkārklim, ka Eiropas Savienība jau laikam drīz maksās arī par rudens lapu sagrābšanu pagalmā. Gustavs smaida: «Maksāt par papuvi vajag, taču tam zemniekam, kas ražo.»

Pirms sešiem gadiem, kad viņš sāka vadīt Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju, zemniekiem maksāja par to, ka viņi audzē. Eiropa prasības ar laiku kāpinājusi un vēlas, lai saimnieki savu izaudzēto pārvērš produktā un pārdod. «Tā ir problēma ikvienam lauksaimniekam: kamēr audzē, viss labi, bet, kā sākas iepakošana, loģistika un pārdošana, tā – grūtības. Daudzi zemnieki saka: «Izaudzēšu, ņemiet!»» Lai veikalos būtu vairāk Latvijā audzētu bioloģisko produktu, kādam vajadzētu uzņemties apbraukāt zemniekus un vest preci uz Rīgu, veidot noliktavu, jo zemniekam no Alūksnes neatmaksājas vest savu kasti ķiploku tik tālu ceļu. 

Norkārklis atzīst, ka daļa zemnieku čīkst un nenovērtē Eiropas maksātās subsīdijas. Grib minimālas prasības, bet lielu atbalstu. «Maksā subsīdijas un liek strādāt! Šaumas! Bet ir jāstrādā!» Norkārklis uzskata, ka Latvijai vajadzētu mācīties no Polijas, kur daudz ko atrisinājis lauksaimniecības zemes nodoklis. To rēķina tā: ja iepriekšējā gadā zeme bija apstrādāta un nesa ražu, tad naudu, kas samaksāta nodokļos, atdod saimniekam subsīdiju veidā. Ja pļavu tikai nopļauj, nodokli neatmaksā. Esi mīnusos, un tas motivē ražot. Līdz ar to Polijā esot maz aizlaistas zemes. «Bet pateikt zemniekiem, ka būs vēl viens nodoklis, – tad mani neatbalstīs,» saka Norkārklis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu