Rīgas arhitekts neatbalsta būvatļaujas izsniegšanu Okupācijas muzeja piebūves celšanai • IR.lv

Rīgas arhitekts neatbalsta būvatļaujas izsniegšanu Okupācijas muzeja piebūves celšanai

23
Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Muzeja piebūve Birkerta plānotajā veidolā neatbilst uzstādījumam par tās līdzību ar senākās – Vecrīgas viduslaiku – apbūves struktūras atjaunošanu

Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis savā atzinumā Rīgas būvvaldei ieteicis neatbalstīt būvatļaujas izsniegšanu Latvijas Okupācijas muzeja piebūves – arhitekta Gunāra Birkerta projektētā “Nākotnes nama” būvniecībai, ziņo LETA.

Viņš būvvaldi aicinājis apsvērt iespēju uzdot par pienākumu iesniedzējam novērst nepilnības, kas saistītas ar piebūves iederēšanos vēsturiskajā centrā.

Princis norādījis, ka Okupācijas muzeja piebūve pašreiz plānotajā veidolā neatbilst uzstādījumam par tās līdzību ar senākās – Vecrīgas viduslaiku – apbūves struktūras atjaunošanu, kuru nosaka būvlaides ievērošana, fasāžu dalījums, lokālās būvmākslas tradīciju pārmantojamība, kā arī tradicionālo materiālu izmantošana. Arī vērtējot no 20.gadsimta pilsētbūvnieciskās situācijas nostiprināšanas skatu punkta, arhitekts uzskata, ka konkrētais priekšlikums to neharmonizē.

“Risinājums deformē objekta kultūrvēsturisko vērtību un pastiprina tā neiederību Vecrīgas ainavā un panorāmā, tādējādi disonējot ar koncepciju par kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu nākamajām paaudzēm,” uzsvēris Princis. Viņš norādījis arī uz to, ka būvniecības iecerei kopš idejas prezentācijas 2001.gadā nav tikusi organizēta publiskā apspriešana.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdes diskusijā, pēc kuras ticis sagatavots atzinums būvvaldei, daļa ekspertu norādījuši uz risku, ka piebūves projekta īstenošanas rezultātā tiktu neatgriezeniski zaudēta kultūrvēsturiski vērtīgā Okupācijas muzeja ēka un būtiski samazināta iespēja kompleksi un ar skatu nākotnē pilnveidot Rātslaukuma apkārtnes ainavu un uzlabot Vecrīgas kopskata pilsētbūvniecisko kvalitāti. Lai arī par iemesliem un turpmāk darāmo kolēģijas locekļu vidū nav pilnīgas vienprātības, tomēr neviens neiebilst, ka projektam ir nepieciešami kvalitatīvi uzlabojumi.

Jau ziņots, ka, sekojot līdzi spraigajām diskusijām par Latvijas Okupācijas muzeja piebūves kvalitāti un tās lietderību Vecrīgas arhitektūrā, Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas dalībnieki vienojušies, ka nepieciešama profesionāla diskusija par iespēju rast risinājumu Okupācijas muzeja piebūvei.

Okupācijas muzeja pārstāvji pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē atgādināja, ka jebkura piebūves projekta īstenošanas aizkavēšanās rada papildu izmaksas. Arī Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) aģentūras pārstāvji uzsvēra, ka aizkavēšanās ar termiņiem rada problēmas.

 

Komentāri (23)

zanE. 09.09.2015. 18.38

+11
-7
Atbildēt

0

Arturs Pērkons 10.09.2015. 10.14

Vēl šodien katrs var aiziet uz Okupācijas muzeju un palūkoties kā pirmā stāva līmenī smuki vietu atradusi kaut kāda bode, kas pelna tikai tāpēc, ka atrodas tajā vietā.

Kurš grib ar mani saderēt, ka jaunajā, priecīgajā, gaišajā nākotnes namā, kurā nebūs ne smakas no okupācijas, ēkas saimnieki neizīrēs biroju platības papildus ienākumiem?

Argumentus, kāpēc to nepieciešams darīt, mūsu dresētie pīāristi-pakalpiņi atradīs labu labos.

Kāpēc es tā domāju?

Tāpēc, ka arhitekti pēc telpas plāna/eksplikācijas var noteikt paredzēto funkciju, kamēr citi sajūsminās par smukām ārskatu vizualizācijām.

+6
-2
Atbildēt

1

klejotājs 10.09.2015. 07.43

Zane līksmo kopā ar to kropli, kurš sauc sevi par Lat-valsc un deģenerāli/rostiņu. Mīīļo stundiņ!! IR atdevis portālu troļļu virskundzībai.

+8
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu