Ar azartu un nozares niknumu • IR.lv

Ar azartu un nozares niknumu

5
Kaspara Ādama 2010.gadā izveidoto izsoļu nam izmanto zemnieki no visas Latvijas, Visvairāk klientu ir Vidzemē, otrajā vietā — Latgale.
Ieva Puķe

Saimnieki audzē gaļas liellopus, cīnās par labāku vaislas materiālu, bet ārzemju uzpircējs nosaka visiem vienādu cenu? Kaspars Ādams gribēja būt noteicējs savā zemē, tāpēc radīja izsoli

Neretas novada Mazzalvē, pašā Lietuvas pierobežā, fermas jumts gandrīz cilājas no trokšņa. Liellopu izsoļu namā, kā vēsta uzraksts uz sienas, dzīvnieki uzturas kā viesnīcā un ar balsi izrāda protestu pret nošķiršanu no ganāmpulka. Jau nākamajā dienā ieradīsies viņu pircēji. «Mums te daudz klientu brauc,» izsoļu nama vadītājs Kaspars Ādams izrāda saimniecību. Poļi un lietuvieši, ieradušies no sava gala, meklējot, kur ir Krastu pilsēta, ko viņš norādījis kā galapunktu. Tuvākajā apdzīvotajā vietā – Krastos – ir četras mājas. «Lopu te ir vairāk nekā cilvēku,» smejas Kaspars.

Nākamajā dienā pircēji nosolīs 180 lopu. «Maza starpizsole. Pagājušonedēļ bija 400, pēc divām nedēļām būs kādi 600,» stāsta Kaspars. Viņš un sieva Kristīne, jauns, laimīgs, šopavasar apprecējies pāris, soļo starp aplokiem kūtī, komentējot izsolāmo lopu kvalitātes. Piecas šķirnes: Šarolē, Limuzīnas, Herefordas, Angus un Sīmentāles. Visvieglāk pārdot un visaugstākās cenas ir divām pirmajām un to krustojumiem. Izsoļu lopi, 5-8 mēnešus veci jaunuļi, nav domāti kaušanai, tie tiks vesti nobarot tur, kur būs gaļas tirgus.

Kristīne, Rīgas meitene, kopš Kaspars viņu pirms pieciem gadiem te uzaicināja ciemos, ir iemīlējusi lauksaimniecību. «Viena māsa strādā arhitektu birojā, otra liek reklāmas televīzijā. Mācoties Rīgā, man likās – vai nu tu sēdi birojā, vai sēdi birojā. Satiekot Kasparu, es arī atradu savu sirdslietu,» viņa smaidot saka. Atstājusi ķīmiķes profesiju pagātnē, Kristīne studē zootehniku nu jau Lauksaimniecības universitātes maģistrantūrā. Ir Latvijas Gaļas liellopu audzētāju asociācijas darbiniece, visā valstī vērtē liellopus, lai to saimnieki varētu saņemt ES subsīdijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu