Kinoteātrī "K.Suns" sāksies dokumentālo filmu foruma programma "Būt vai būt" • IR.lv

Kinoteātrī “K.Suns” sāksies dokumentālo filmu foruma programma “Būt vai būt”

16
Trešdien ar dāņu režisores Mikalas Krogas filmu “Redakcijas aizkulises” kinoteātrī “K.Suns” tiks atklāta 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Kadrs no filmas

Deviņu filmu izlase veidota no pasaulē nozīmīgu kino festivālu programmām

Šovakar, 2.septembrī plkst.18 kinoteātrī “K.Suns” ar dāņu režisores Mikalas Krogas filmu “Redakcijas aizkulises” un diskusiju par mediju atbildību sāksies 19.Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma “Būt vai būt”, raksta aģentūra LETA. 

Programmā “Būt vai būt” līdz 6.septembrim Rīgā, kinoteātrī “K.Suns”, kā arī Latvijas reģionos tiks demonstrētas pēdējo gadu atzītākās pasaules dokumentālās filmas. Filmu tematika skars sabiedrībā aktuālas tēmas – bēgļu jautājumu, vārda brīvību, mediju atbildību, lielvaru konfliktus, cīņu par resursiem, vardarbību ģimenē un citus. Vienlaikus programmā iekļauti arī vairāki iedvesmojoši un komiski kino stāsti. 

Filmu notikumi risinās Meksikā, Jaunzēlandē, ASV, Sīrijā, Francijā, Rumānijā, Dānijā, Sudānā, Ukrainā un Krievijā. Deviņu filmu izlase veidota no pasaulē nozīmīgu kino festivālu programmām – Berlināle, Kannu kinofestivāls, Sandānsas kinofestivāls, “IDFA”, “AFI Docs”, “CPH:DOX”, “Doc Leipzig” un citi. 

Programmā tiks izrādīta Austrijas un Francijas kopražojuma filma “Kā draugi atnākam” (“We Come as Friends”), kas ir 21.gadsimta odiseja – galvu reibinošs, zinātniskajai fantastikai līdzīgs ceļojums Āfrikas sirdī. Šobrīd, kad Sudāna, viena no kontinenta lielākajām valstīm, ir sadalīta divās daļās, atdzīvojusies sena civilizācijas patoloģija – koloniālisms, impēriju sadursme un jauni kari par zemi un resursiem. ASV kinoakadēmijas Oskara balvai un virknei citu balvu nominētais austriešu režisors Hūberts Zaupers, savā mazajā, pašbūvētajā lidaparātā aizved skatītāju uz visnepieejamākajiem nostūriem, ļaujot iepazīt biedējošu, bet fascinējošu pasauli. 

Filma “Krievu dzenis” ir ASV režisora Čeda Grasijas pirmā pilnmetrāžas dokumentālā filma, un tā kopš pirmizrādes šī gada janvārī iemantojusi skatītāju un festivālu žūriju atzinību kā padomju varas sistēmu atmaskojošs mākslas darbs. Dzīvodams kara aizēnotajā Ukrainas ikdienā, filmas galvenais varonis, mākslinieks Fjodors Aleksandrovičs izmeklē Černobiļas atomreaktora avārijas cēloņus, atklājot pavisam negaidītus vēstures noslēpumus. Filma ir Lielbritānijas, Ukrainas un ASV kopražojums. 

Britu filma “Sīrijas mīlasstāsts” (“A Syrian Love Story”), pēc Cires teiktā, jāredz visiem, kas aktīvi diskutē par bēgļu kvotām vai, gluži pretēji, norobežojas no imigrācijas jautājumu iztirzāšanas. Filma, nule kā ieguvusi galveno balvu vienā no vadošajiem dokumentālo filmu festivāliem Eiropā “Sheffield Doc/Fest”, ir esence no 400 stundu materiāla, ko skotu režisors Šons Makalisters piecus gadus filmējis Sīrijā, Libānā un Francijā. Tā stāsta par to, ko nozīmē būt bērnam ģimenē, kur tēvs un māte iepazinušies, būdami politieslodzījumā, kā aizstāvēt savu zemi, ja tava dzīvība ir apdraudēta un ik dienas kāds no taviem draugiem iet bojā, un kā saglabāt mīlestību un cilvēcību pāri visam. 

Jaunzēlandiešu filma “Hiphoperācija” (“Hip Hop-eration”) būs dzirkstoša prieka avots. Kā norādījis režisors Brins Evanss, nav iespējams nefilmēt pensionāru grupu kādā no Jaunzēlandes salām, kas uzņēmīgas deju skolotājas vadībā nolemj pieteikties hiphopa pasaules čempionātam Lasvegasā. Filma aizkustinošā atklātībā izaicina priekšstatus par vecumu, atstājot skatītāju mulsuma pilnā, bet laimīgā apziņā, ka dzīvē vēl viss priekšā. 

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski. Skolēni, studenti, pensionāri un kino profesionāļi Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu varēs apmeklēt bez maksas, 30 minūtes pirms filmas seansa uzrādot apliecību un izņemot brīvbiļetes kinoteātru kasēs.

Vairāk informācijas Nacionālā kino centra mājas lapā

Komentāri (16)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu