Pazīstamai Azerbaidžānas žurnālistei piespriests septiņarpus gadu cietumsods • IR.lv

Pazīstamai Azerbaidžānas žurnālistei piespriests septiņarpus gadu cietumsods

26
Azerbaidžānas žurnālistu Hadidžu Ismailovu tiesa notiesāja uz septiņarpus gadiem cietumā. Foto: BBC

Ismailova pētījusi prezidenta Ilhama Alijeva un viņa ģimenes bagātību avotus

Azerbaidžānas tiesa otrdien piespriedusi septiņu gadu un sešu mēnešu cietumsodu godalgotajai žurnālistei Hadidžai Ismailovai, atzīstot viņu par vainīgu korupcijā, paziņojis Ismailovas advokāts.

“Baku Nopietno noziegumu tiesa notiesāja Hadidžu Ismailovu uz septiņarpus gadiem cietumā par ekonomiskiem noziegumiem, tostarp nelegālu uzņēmējdarbību un izvairīšanos no nodokļiem,” ziņu aģentūrai AFP teica Ismailovas advokāts, piebilstot, ka viņi tiesas spriedumu pārsūdzēs.

39 gadus vecā Ismailova, kas kopš decembra atrodas pirmstiesas apcietinājumā, tiek uzskatīta par prominentāko analītisko žurnālisti. No 2008. līdz 2010.gadam viņa vadīja ASV finansētā “Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība” (RBE/RB) vietējo nodaļu, vēsta LETA.

Ismailova uzskata, ka pret viņu izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas – ar nolūku apturēt viņas darbu žurnālistikā.

Savā pēdējā runā tiesā viņa pirmdien sacīja, ka prokurori un tiesu amatpersonas ķērušās pie arvien lielākiem meliem un izdomājumiem.

“Viņi nespēs piespiest mani klusēt, pat ja notiesās mani uz 15 vai 25 gadiem,” sacīja Ismailova, kura pētījusi prezidenta Ilhama Alijeva un viņa ģimenes bagātību avotus.

Žurnālistes atbalstītāji uzskata, ka valdība safabricējusi apsūdzības pret viņu, lai apklusinātu vienu no nedaudzajām neatkarīgajām balsīm Azerbaidžānā.

Tiesību aizstāvju grupas pārmet Azerbaidžānas valdībai oponentu apspiešanu pēc Alijeva pārvēlēšanas prezidenta amatā 2013.gadā.

53 gadus vecais Alijevs, kurš 2003.gadā prezidenta amatu mantoja no tēva – bijušā čekas virsnieka un kompartijas bosa Heidara Alijeva -, noliedz apsūdzības tiesību pārkāpumos, un viņa administrācija noraida kritiku, dēvējot to par apmelošanas kampaņu.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu