Ušakova komplicētā specifika • IR.lv

Ušakova komplicētā specifika

92
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Edijs Pālens, LETA
Aivars Ozoliņš

Pat iepazīstoties ar RNP sagatavoto pārskatu, iedzīvotājiem nav iespējams tikt skaidrībā par viņu samaksātās naudas izlietojumu

Intervijā, kuras temats bija Valsts kontroles nupat atklātie daudzie un, iespējams, arī krimināli likuma pārkāpumi pašvaldības uzņēmumā «Rīgas namu pārvaldnieks», «Rīta Panorāmas» žurnāliste trešdien vaicāja Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam: «Vai jums ir pārliecība, ka pārējās Rīgas domes pārvaldītajās struktūrās arī nenotiek līdzīgas lietas?» Ušakovs atbildēja, ka «Rīgas namu pārvaldniekam» esot «izteikti sava specifika».

Katru reizi, kad Valsts kontrole veic revīziju kādā no Rīgas domes struktūrām, tā atklāj lērumu dažādu pārkāpumu un lielu naudas summu nelietderīgu un necaurskatāmu tērēšanu. Katrā reizē naudas ceļi ir samudžināti ļoti specifiski. Taču līdzīgais visos gadījumos ir pavisam vienkāršs – rīdzinieku nauda «pazūd». 

Rodas nopietnas aizdomas, ka mēs nenormāli pārmaksājam par lietām, kuras būtu varējuši dabūt daudz lētāk. Vēl viens kopīgais visos daudzajos gadījumos – Ušakovs parasti pastāsta, cik milzum daudz ļaužu strādājot pašvaldības struktūrās (25 tūkstoši, viņš mēdza uzsvērt pēc iepriekšējām VK revīzijām vai KNAB un prokuratūras sāktajām krimināllietām), un viņš nevarot garantēt, ka starp tiem neesot arī pa kādam negodīgam. «Ne visi darbinieki ir vienādi godīgi,» viņš arī tagad skaidro VK atklāto naudas šķērdēšanu RNP, kur strādājot gandrīz 3 tūkstoši cilvēku.

Droši vien Ušakovs un citi mūsu naudas «saimnieki» Rīgas domē ļoti gribētu, lai attiecamies pret katru atklāto nelikumību viņu pārvaldītajā saimniecībā kā «atsevišķu gadījumu». Taču pietiek ar tikai dažus gadus ilgu «vēsturisko atmiņu» un neaprobežošanos ar atsevišķu grāmatvedības nianšu ķidāšanu, lai redzētu, ka mums darīšana ar sistēmu, kurā «rūpes par rīdziniekiem» ir lielākoties tikai sabiedrisko attiecību pasākumi, lai nodrošinātos pret naudas devēju pārlieku sašutumu par viņu naudas atsavināšanu.

Varbūt tāpēc Ušakovs īsti neatbildēja uz jautājumu par «pārliecību», ka «līdzīgas lietas» kā RNP nenotiek arī citās viņa vadītās domes struktūrās. Nudien, visur taču notiek viena un tā pati «lieta», bet VK, KNAB vai prokuratūras atklāti «gadījumi» būs, protams, dažādi.

Šķiet, vienīgais, ko Ušakovs varētu ar pilnu pārliecību garantēt, – šādi gadījumi būs arī turpmāk. Jo sistēma taču strādā.

Rīdzinieku atnaudošana

RNP gadījumā specifika esot «desmitiem tūkstošu sīko darbu, kas notiek pa gadu», Ušakovs skaidro. «Diemžēl šī joma ir ārkārtīgi komplicēta», un ar šo daudzo darbu uzskaiti saistīti «ļoti komplicēti juridiski jautājumi», kuri tomēr esot izskaidroti RNP atbildē Valsts kontrolei jeb, kā Ušakovs to raksturo, «visaptverošā tekstā» uz četrām lappusēm.

Atstāsim VK ziņā šā RNP teksta visaptverošu analīzi. Savā revīzijas ziņojumā VK konstatējusi, ka RNP juceklīgajā naudas apsaimniekošanas sistēmā dažos gadījumos «līdzekļu izlietojuma kontroli nav iespējams veikt vispār». Nav šaubu, ka uzņēmuma juristi prot to skaidrot ļoti komplicēti. Tomēr priekšstatu par RNP darba stilu daudz labāk varēja gūt no televīzijas ziņu sižeta, kurā daži dzīvokļu īpašnieki stāstīja, kā viņu nama labiekārtošanas sākotnējā 2 tūkstošu eiro tāme bez jebkāda skaidrojuma no RNP puses dubultojusies līguma piedāvāšanas brīdī, bet beigās rēķins pārsniedzis 7 tūkstošus.

Kā secināts žurnāla «Ir» šīs nedēļas numurā publicētajā VK ziņojuma analīzē, RNP apkalpotajiem 170 tūkstošiem klientu izrakstīto rēķinu pamatojums ir neskaidrs un apšaubāms. Nav nekādas skaidrības arī par RNP metodēm gada kopējo izdevumu aprēķināšanai, un atšķirība starp prognozētajiem un faktiskajiem tēriņiem mēdz būt milzīga. (Piemēram, «atkritumu vadu tīrīšanai un dezinfekcijai» 2014.gada budžetā bija paredzēti 392 tūkstoši eiro, bet iztērēti 3866.) Savukārt administrācijas izdevumi «tiek uzrādīti, nevērtējot to ekonomisko būtību, bet gan ar mērķi, lai pārskatā uzrādītie faktiskie izdevumi izlīdzinātos ar pārvaldīšanas maksā apstiprināto izdevumu apjomu», secina VK.

Pat iepazīstoties ar RNP sagatavoto pārskatu, iedzīvotājiem nav iespējams tikt skaidrībā par viņu samaksātās naudas izlietojumu. «Pārskata pozīcijās netiek iekļauti tādi faktiski izdevumi, kas attiecīgajās pozīcijās bija iekļauti pārvaldīšanas maksā, savukārt tiek iekļauti tādi faktiski izdevumi, kas attiecīgajā pozīcijā nebija plānoti,» VK norāda. Turklāt apzināti tiekot slēpts faktiskais uzkrājums, «nepamatoti samazinot dzīvojamo māju finanšu līdzekļu atlikuma apmēru pārskata periodā un maldinot dzīvokļu īpašniekus».

Nespeciālista vērtējumā RNP saimniekošanas princips varētu būt naudas samešana vienā lielā katlā, no kura tad pēc vajadzības pasmelties gan daudzajiem tūkstošiem ikdienas darbu, gan citām, daudz specifiskākām vajadzībām, bet grāmatvedību pēc tam kaut kā sameistarot, lai gala bilance puslīdz iet kopā, tikai tas ne vienmēr sanāk.

Specifisko vajadzību apjomi var mainīties. Sabiedrības vislielāko ievērību izpelnījies VK ziņojumā secinātais par, iespējams, fiktīviem darbiniekiem RNP, kuriem algās pērn un šogad izmaksāti 190 tūkstoši eiro. Vairāki no šiem darbiniekiem ļoti specifiski saistīti ar domes vadītājiem – divas darbinieces ir «Saskaņas» deputātu sievas, viens ir Ušakova bijušā preses sekretāra dēls.

Visdaiļrunīgāk šo vērtīgo kadru īpašo statusu ļāvis noprast bijušais attīstības projektu nodaļas vadītājs Arnis Kalnkaziņš, kas LTV raidījumam «De facto» skaidroja, ka par viņu darba uzdevumiem neko neesot zinājis, jo šie darbinieki bijuši pakļauti nevis viņam, bet gan uzņēmuma vadībai, un, «ja kaut kas uz mani neattiecas, par to es neinteresējos».

Šās īpašās radu un draugu nodaļas likvidēšanu VK sāktās revīzijas laikā Ušakovs pašlaik uzdod par uzņēmumā it kā notiekošo «reformu» piemēru. Taču VK materiālus par šo lietu nodevusi prokuratūrai.

Naudas un skandālu plūsma

Katram naudas izšķērdēšanas gadījumam Rīgas domes uzņēmumos bijusi sava, īpaša specifika. Piemēram, elektroniskās norēķinu sistēmas jeb e-talona ieviešana, atšķirībā no RNP nepārskatāmā purva, bija viens liels gabaldarbs, kas, kā 2010.gadā revīzijā konstatēja VK, rīdziniekiem izmaksās par 100 miljoniem latu vairāk nekā vecā kompostrētāju sistēma.

Arī šī shēma varētu šķist neloģiska, ja kritērijs būtu nodokļu maksātāju naudas lietderīga izmantošana, taču ir ļoti saprotama, ja mērķis bija pēc iespējas lielu summu «apgūšana». Piemēram, VK norādīja, ka «Rīgas satiksme» bija apņēmusies samaksāt darījuma partnerim, sistēmas ieviesējam uzņēmumam, par 16 miljoniem vairāk, nekā tas pats bija prasījis, un galu galā sistēmas apsaimniekošana kopā ar partneri rīdziniekiem 13 gados izmaksās par 75 miljoniem latu dārgāk nekā gadījumā, ja RS būtu to apsaimniekojusi pati.

Citā revīzijā 2014. gadā, kad «Rīgas satiksme» bija nolēmusi dubultot maksu par braukšanu Rīgas sabiedriskajā transportā, VK secināja, ka tarifs paaugstināts nepamatoti un tā aprēķinos ir iekļauti nelietderīgi darījumi vairāk nekā 16 miljonu eiro apmērā, kuru nepieciešamības pamatojumam nav iespējams izsekot.

Šā gada sākumā uzzinājām par ļoti vienkāršu rīdzinieku naudas izņemšanas gadījumu. «Rīgas satiksme» veselu gadu maksājusi par tīrīšanas līdzekļiem, kurus nemaz nebija saņēmusi – supermodernu «nanolīdzekļu» vietā tai piegādāts ūdens, par ko samaksāti 340 tūkstoši eiro.

Taisīt naudu no ūdens Rīgas domē prot – pirms trim gadiem dome nolēma dibināt uzņēmumu «Aqua Riga» pudelēs pildīta ūdens tirgošanai, lai, kā solīja Ušakovs, iegūtu «papildu ieņēmumus šajā grūtajā laikā». Rezultātā uzņēmumā iepumpēti 300 tūkstoši eiro nodokļu maksātāju naudas, taču puse no tiem jau ir jānoraksta zaudējumos. Varam minēt, vai kāds tos var ierakstīt ieņēmumos.

Nekas īpaši komplicēts nebija arī «Saktas» puķu tirdziņa pagaidu kioski, kurus pašvaldības uzņēmumam «Rīgas nami» 2011.gadā izdevās uzbūvēt par 736 524 latiem (bez PVN) jeb 2890 latiem par kvadrātmetru, pat dārgāk nekā izmaksāja Rīgas Biržas restaurācija (2430 Ls par kvadrātmetru).

Tikpat vienkāršs bija cits «Rīgas namu» bizness, par ko uzzinājām 2012.gada rudenī – 6,5 miljoni latu no pašvaldības uzņēmuma līdzekļiem tika uzticēti sīkām valūtas maiņas firmām, kā rezultātā 1,3 miljoni vienkārši «pazuda».

Nauda nekur nepazūd, protams. Nez kā ar tiem leģendārajiem «20 procentiem», bet, piemēram, RNP nav vienīgais pašvaldības uzņēmums, kas pārskaita naudu ar «Saskaņu» saistītām arodbiedrībām – 363 tūkstošus pagājušogad vien. Un steigā likvidētās nodaļas darbinieki nav vienīgie, kuriem jānodrošina nebūt ne minimālā iztika, bet fiktīvu darbavietu radīšana noteikti nav vienīgais veids, kā to var darīt.

Ušakovs tagad precizē, ka neesot gluži tā, ka viņam nebūtu informācijas par to, kas notiek kārtējā VK revidētajā pašvaldības uzņēmumā. Neesot vienīgi informācijas par «nelikumībām». Taču likumības izpratne viņam varētu būt atšķirīga ne tikai no VK un prokuratūras. Pat viens no viņa priekštečiem amatā Andris Ārgalis (Tautas partija), kas pats to purvu bridis jo dūšīgi, jau pirms diviem gadiem par Ušakova vadīto domi šausminājās: «Tik liela korupcija, tādi apmēri un tādas darbības, kā ir tagad, nekad nav bijušas!»

 

Komentāri (92)

Bet 30.08.2015. 11.50

“Vairāki no šiem darbiniekiem ļoti specifiski saistīti ar domes vadītājiem – divas darbinieces ir «Saskaņas» deputātu sievas, viens ir Ušakova bijušā preses sekretāra dēls.”

Jā, un kas , gan jau rīdzinieki atkal norīs Ušakova krupi, it seviški jau pensionāri, jo var taču braukt RS par brīvu!

Cita lieta Āboltiņa- kura vainīga pie mazajām pensijām, lai Ušakovam var maksāt par to pašu nezin ko vai drīzāk ne tikai pašam, bet arī sašam vai sašai maksāt uz nebēdu! Ak, un kur tad naudiņa Ušakova atbalstitājiem no RS arodbiedrības? Kurš lai to vēl papildus samaksā, jo gan jau arī tie vajadzīgi piketos par naudas prasīšanu pie Saimas.!

Interesanta tā tauta it seviški pensionāri Rīgā! ja neticiet, ka viņi par vainīgo visās savās personiskajās naudas lietās uzskata nevis Ušakovu, bet gan jau Āboltiņu pajautājiet viņiem. Dārgi komunālie maksājumi? Nu un kas, jāprasa Aboltiņai lai tik dod!

+19
-5
Atbildēt

16

    lno > Bet 30.08.2015. 13.14

    klusais. Ak iekrita acīs? Zilumu nedabūji? Ušakovs ar Āboltiņu kā Twix batoniņš, kā klusais ar Zani:):):)

    +5
    -14
    Atbildēt

    0

    pirozkovs > Bet 30.08.2015. 14.37

    Bet. Skat, kādos ceļojumos Rīgas domnieki dodas, un nekas! klusums faktiski, vai ne!

    __________________

    Šo faktu nu gan nevajadzēja pieminēt, jo par V spices ceļojumiem ar pilnīgs klusums:) Nav jau Gtende, kuras ceļojums gandrīz noveda valsti līdz defoltam:)

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 30.08.2015. 11.56

    Bet Atkal aizmirsi Āboltiņas pārliecību?:):):)

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Bet 30.08.2015. 22.17

    Bet

    Interesanta tā tauta it seviški pensionāri Rīgā!

    Ja nebūtu “tauta”, kas balso par prokremliskiem izdzimteņiem(lasi: Vienotība) Saeimā, sen jau Išakovs būtu pakāries cietuma kamerā.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 30.08.2015. 16.20

    klusais. Neglaimo sev un neceri:) Man nav grūti pasmaidīt par sevi un atvainoties, ko ne reizi vien esmu arī IR portālā darījis.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Bet 30.08.2015. 22.34

    Bet

    Ej, nū! kur tas teikts?

    Protams, ka nolādētie izdzimteņi, Saskaņa & Vienotība ir savstarpēji sadalījuši visas kriminākās sfēras.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 30.08.2015. 16.43

    Savādi cilvēki – vienam cepos, citam ņaudu:):):)

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 30.08.2015. 12.23

    Bet. Āboltiņas pārliecība saka, ka viņai ar Ušakovu jābūt kopā:)

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > Bet 30.08.2015. 13.16

    “vai kādam nav skaidrs, kāda ir ln0 pārliecība un kā uzdevumus tas pilda?…virsuzdevums – sarīdīt latviešus”

    Nevienam nav nekāda uzdevuma, vnk esat tādi pēc savas kašķīgās dabas, ar to pildot savas karmas likumu. Vēlu jums tajā veiksmi:-)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > Bet 30.08.2015. 16.31

    lno – tad par ko tad cepies ?

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 30.08.2015. 12.05

    Ko te vairs izsaka Āboltiņas pārliecība?Kam tas vispār interesē?

    galvenais jau ir lielas daļas pensionāru pārliecība, kurš Saeimā drukā naudu soc budžetā!

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > Bet 30.08.2015. 15.45

    lno – nu nekrenķējies un uztver visu mierīgāk :) Iemācies pasmaidīt arī par sevi .

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    jautajums_4 > Bet 30.08.2015. 17.06

    >lno

    Pat tēmu-cepies, par oponentiem-ņaudi.

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > Bet 30.08.2015. 12.58

    …Bet….vai tad neredzi, kā ln0 raujas melnās miesās, lai diskusiju novirzītu no Ušakova uz Āboltiņu?…visu rīta cēlienu – nenokusis…

    ….arī pie divvalodības mūs mēģina neatlaidīgi pieradināt…pat Twittera ierakstus pārkopējot – pievieno krievu valodu….

    …vai kādam nav skaidrs, kāda ir ln0 pārliecība un kā uzdevumus tas pilda?…virsuzdevums – sarīdīt latviešus,lai novērstu uzmanību no ušmerikiem…diemžēl, jaunībsdienu asumu zaudējis, tāpēc savos komentāros brīžiem aizrunājas šķērsām, izgaismojot savu pārliecību…

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > Bet 30.08.2015. 13.06

    par twiteri man arī acīs iekrita :) :) :)

    +14
    -5
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 30.08.2015. 12.32

    Ej, nū! kur tas teikts?

    Ja viņi būtu draugi, tad āboltiņu visā nevainotu un atkal un atkal.

    Kaut kā izskatās pēc masveida propogandas, lai atrastu vainīgo un galvenais ik pa laikam mestos tam virsū, lai pats ūsakovs varētu mierīgi ar savu mafiju šeptēt RD!

    Skat, kādos ceļojumos Rīgas domnieki dodas, un nekas! klusums faktiski, vai ne!Žurnālistiem labāk un arī vieglāk tāpat kā tautas lielai daļai tāpat, labāk patīk uzbrukt āboltiņai par ūjināšanu, jo tas tak lielāks grēks nekā ņemt naudu laukā no pensionāru kabatām Rīgā!

    Vai jūti atškirību?

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

    Kurmītis > lno 31.08.2015. 10.03

    Pro-rietumnieciskā sorozīdu politprostitūta ozolings atkal izvēmies. Laikam cierē arī dabūt jeņķu Viļņas vēstniecības „grantu” par labāko pret-krievisko propagandu? Nu vispār jau summiņa zolīda – pusmiljons kā nekā. Ir vērts piepūst vaidziņus … visus četrus … : )))

    Kas attiecas uz šo VK „ziņojumu” un sinhroni (kā gan citādi) izvērsto sorozīdo melu mediju anti-Rīgas kampaņu:

    1. RNP „pārkāpumi” jeb precīzāk darba nepilnības pagaidām ir tikai VK versija. Pie tam politizēta un nebojektīva. Tāpēc Nila piedāvājums pagaidīt kompetentu EKSPERTU viedokli ir pamatots un loģisks. Tas gan netraucē visādiem kaktu kvekšķīšiem riet jau tagad. Par to taču viņiem kā reize maksā un tāda jau kā reize visa pasākuma jēga. Noliet ar dubļiem … : )

    2. VK „objektivitāti” vislabāk rakturo fakts, ka šis kantoris ir caur un cauri korumpēts un vemjotības nopirkts. Kukulis apmēram viens miljona apmērā tikai viņiem iedots 2014. gadā. Norganizējot „algas pielikumu” 800 000 apmērā (gandrīz 40% klāt), bet prēmiju fondām – vispār – 490% klāt – PIECKĀRTĪGS piegums ! … bez jebkāda iemelsa, argumentācija, štatu palielināšanas vai papildus funkciju piešķiršanas … lieki laikam teikt, ka 2015. gadā alga netika samazināta atpakaļ, tā ka skaistās „piemaksas turpinās” vēl šobaltdien … VK tika prasti nopirkta, lai pēc tam to varēt uzrīdīt vemjotības politkonkurentiem. Ko mēs šobrīd arī vērojam.

    3. Kas attiecas uz „standartiem” – vemjotības Finanšu ministra Reira kabatas kantoris Prudentia 2011-12 gados tikai par „padomu došanu” airBaltikam saņēma 13 000 Ls NEDĒĻĀ (18 570 EUR) !! Piemēra pēc vakardienas defektīvo raidījumā reklamēto šausmīgi it kā nelietderīgi izmantoto pusmiljonu par juridiskajiem pakalpojumiem vemjotības valsts budžeta naudas pumpītis „apguva” nieka pusgadā (26 nedēļās) nevis kādos tur piecos gados … lieki laikam piebilst, ka airBaltiks šādā veidā tika „apkalpots” VAIRĀKUS GADUS un, ka aviokompānija ir tikai VIENS no Prudentias šāda veida „klientiem” … Bet kopskaitā tādu tai ir vairāki desmiti … vemjotības atklātā zagšana no budžeta, ja ticēt VK, ir SIMTKĀRT lielāka … tikai VK to kaut kā „nav pamanījusi” … un revīziju airBaltikā, neskatoties uz visiem lielajiem skandāliem un apsūdzībām šīs VALSTS kompānijas sakarā, tā arī nav patapusi pa visiem šiem gadiem sarīkot … diez aiz ko tad tā? … : )))

    0
    -7
    Atbildēt

    0

Drosma 31.08.2015. 11.21

Mūsu mājai līgums ir ar a/s RNA. Kur viens no akcionāriem ir Šķēles klans.

Pagājušā gada augusta sapulcē Trubko kungs mums paziņoja,ka divu gadu laikā kompānijai apsaimniekojamo māju skaits ( atceros skatļus aptuveni) no 40 , pieaudzis līdz 140 un ka viņi pieņēmuši darbā desmit juruistus.

Lūk, tā arī notiek Rīgā un Latvijā apsaimniekošanas bizness – mazie cilvēciņi, piemēram, es kā divkārtēja vientuļā māmiņa, nespēj finansiāli uzsākt tiesāšanos ar oligarhiem, vai kā konkrētajā situācijā – ar Rīgas domi.

Bet – kas ir būtiski – likumus, normatīvos aktus – to visu jau nosaka nevis Ušakovs ar saviem latviešu līdzskrējējiem, bet to nosaka Latvijas valdības, Latvijas Republikas saeima un MK.

Un Ušakovs ar draugiem un padotajiem dziļā pateicībā to latviešu noteikto kārtību izmanto savās interesēs.

Tas arī viss.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu