Pētījums: Kā Kremļa miljoni ienāk Baltijas valstīs • IR.lv

Pētījums: Kā Kremļa miljoni ienāk Baltijas valstīs

26
Dodas pelnīt Kremļa naudu - Latvijas Krievu savienības līdere un Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka šogad pavasarī ierodas uz protesta akciju "Par Eiropu no Dublinas līdz Vladivostokai" pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas Austrumu partnerības samita laikā. No viņas pa kreisi Krievijas atbalstītājs Jurijs Petropavlovskis, pa labi - Latvijas Krievu savienības pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs. Foto: Elvis Dāgs Vīgants, LETA

„Re:Baltica” izpētījusi, kuras organizācijas Baltijas valstīs un cik daudz savas propagandas uzturēšanai finansē Kremlis

Četri Krievijas fondi finansē savu ideju un propagandas atbalstītājus Baltijas valstīs, taču pēdējā laikā tiem klāt nākuši vēl divi, noskaidrojusi mediju pētnieciskā organizācija „Re:Baltica”. 

Pērn Krievijā nodibināts jauns fonds sadarbībai ar krievvalodīgajiem medijiem ārzemēs, bet plānā ir sestais fonds, kura mērķis būs popularizēt Krievijas vēstures versiju – Otrajā pasaules karā PSRS uzvarēja fašismu, nevis okupēja Baltijas valstis un aizvēra dzelzs priekškaru Austrumeiropai.

Baltijas valstīs Kremļa nauda no fonda „Russkij mir” un Tautiešu fonda nonāk nelielas cilvēku kopas rokās, kas, pēc „Re:Baltica” apzīmējuma, līdzinās ceļojošam cirkam – cilvēki ierodas cits pie cita un starptautisko organizāciju pasākumos, radot iespaidu par plašu pilsoniskās sabiedrības atbalstu Kremļa propagandai.

„Re:Baltica” noskaidrojusi, ka Latvijā no septiņiem Krievijas finansējuma saņēmējiem to skaidri ir deklarējuši četri. Kopējais finansējums šai grupai trijos gados no tā saucamā Tautiešu fonda bijis lielāks par 680 000 eiro.

Lauvas tiesu no šīs naudas – 290 000 eiro – trijos fonda darbības gados saņēmusi Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas dibinātā Latvijas Cilvēktiesību komiteja. Lai arī tās oficiālie mērķi ir aizstāvēt īrnieku un mazākumtautību tiesības, patiesībā naudu saņem Ždanokas vadītā partija Latvijas Krievu savienība, kā kopš pērnā gada janvāra pārdēvēta PCTVL. Ždanoka gan vairs nav komitejas amatpersona, bet pārskati liecina – organizāciju uztur Ždanoka un Maskava, secina „Re:Baltica”.

Kremļa naudu Latvijā ar savas nevalstiskās organizācijas Eiropas demokrātijas attīstības centrs starpniecību saņem „antifašists” Valērijs Engels, kurš Latvijā nodarbojas ar nekustamo īpašumu tirdzniecību. Šī organizācija trijos gados no nedeklarētiem avotiem saņēmusi 83 627 eiro, bet Latvijā nav redzēta darbojamies.

Naudu no Kremļa saņem arī Baltijas Etnisko studiju centra vadītājs un Krievijas vēstniecības koordinators krievu jauniešu organizācijām Latvijā Viktors Guščins. No dažādiem avotiem organizācija saņēmusi 78 133 eiro, liecina gada pārskats.

Vēl viens pazīstams Krievijas atbalstītājs Latvijā ir Aleksandrs Gapoņeno, kurš pārstāv vairākas NVO, bet Krievijas nauda viņam nākusi ar Eiropas pētījumu centra starpniecību. Pats viņš kanālam „Al Jazeera” stāstījis, ka Tautiešu fonds viņam samaksājis 7000 eiro, taču organizācijas gada pārskats liecina, ka tā pērn ieņēmusi vairāk nekā 29 000 eiro.

Krievijas Tautiešu fonda mājas lapā atrodamas deviņas Igaunijas organizācijas un viena fiziska persona – „Nočnoi dozor” aktīvists Maksims Reva, kas saņēmuši Kremļa naudu. Šīs Igaunijas NVO trijos gados saņēmušas 710 000 eiro.

Savukārt Lietuvā Tautiešu fonda nauda nonākusi pie trijām organizācijām un viena indivīda, kuri atrodas drošības iestāžu uzmanības lokā un ir savstarpēji cieši saistīti. Kopējo finansējuma lielumu Lietuvā ir grūti noteikt, atzīmē „Re:Baltica”, jo likums neprasa NVO atklāt savus finansētājus.

Vairāk par Kremļa naudu Baltijas valstu NVO atbalstam lasiet žurnālā „Ir” šeit, kā arī „Re:Baltica” mājas lapā šeit.

 

Komentāri (26)

Charlie Hebdo 27.08.2015. 09.32

Ja DP un SAB arī nesaņemtu naudu no tā paša avota, sen jau visas krievu fašistiskās organizācijas varēja aizklapēt, bet to dalībniekus ietupināt uz daudziem gadiem.

+9
-2
Atbildēt

3

    Charlie Hebdo > Charlie Hebdo 27.08.2015. 09.47

    Ēriks

    Latvijas patriota, Ulda Freimaņa, noslepkavošana un lietas safabricēšana pret Igoru Šiškinu, bija īstākā DP vizītkarte.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Charlie Hebdo 27.08.2015. 09.57

    Nu tos gadījumus jau publikai varēja pasniegt kā sirdstrieku un cīņu pret…,bet te ir ne ar ko neattaisnojama brutāla agresivitāte pret slimu cilvēku,tas ir plašākai sabiedrībai grūtāk noslēpjams simptoms.Turklāt tas noticis pēc Margevičas aprakstiem par personāžiem,kas strādā DP.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Charlie Hebdo 27.08.2015. 09.43

    Nja,Grantiņa klapēšana bij kārtīgs īlens no maisa.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

vvilums 27.08.2015. 12.08

NVO finansēšana no kremļa ir tikai aizberga redzamā daļa. Finansēta arī tiek VALSTS VARA, proti, ceturtā valsts vara jeb masu medijs. Neangažēti masu mediji ir neatņemams demokrātiskas valsts priekšnosacījums. Taču vismaz dažos valsts pierobežas rajonos ,ja neņem vērā valsts televīziju un radio, kuriem globālāki jautājumi risināmi, ceturto vietejās valsts varas vietu ieņem propogandas vai labākā gadījumā slavināšanas bukleti un baneri. Reizēm pārņem sajūta, ka demokrātiskas valsts vietā jau atrodies robežas tanī pusē- kaut kādā guberņā.

Ja slīdzina demokratisku valsti ar automašīnu, kurai paredzēti četri riteņi jeb tiesu, likumdošanas, izpild un preses vara, tad automašīna nekust normāli vai vēl trakāk kust citā virzienā , jo viens ritenis ir vai nu ieklemmējis vai viņa tur vispār nav.

+7
0
Atbildēt

0

haralds 27.08.2015. 10.03

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu