Zināmas Latvijas personas, kas devušās uz Sīriju • IR.lv

Zināmas Latvijas personas, kas devušās uz Sīriju

24
Rihards Kozlovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Iekšlietu ministrs neatklāj cilvēku skaitu, kas vēlējušies pievienoties Islāma valsts kaujiniekiem

Identificētas personas, kas devušās uz Sīriju, lai pievienotos Islāma valsts kaujiniekiem, intervijā laikrakstam “Neatkarīgā Rīta Avīze” norāda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V). Ministrs neatklāj konkrētu personu skaitu, vien min, ka daži līdz Sīrijai nav tikuši, bet daži tur ir nokļuvuši, citē aģentūra LETA.

“Diemžēl ir starp šīm personām atrodami tādi, kam vārds un uzvārds ir īsteni latvisks,” norāda Kozlovskis. Viņš uzsver, ka ir jādomā par šādām personām – ir cilvēki, kas nespēj integrēties sabiedrībā un domā par “savu vīrieša pašrealizāciju šādā veidā”.

Intervijā ministrs pievēršas jautājumam par musulmaņu galvassegu nēsāšanu. Viņš saka, ka diskutēt par šo jautājumu var, bet tas jādara uzmanīgi un atbildīgi. “Diezin vai būs tā, ka visi 250 bēgļi uzvilks burkas un apdraudēs drošību,” saka Kozlovskis. Ministrs min, ka Latvijā ir konvertīti – personas, kas pieņem musulmaņu ticību. To ir jau simti, un liela daļa ir jauni vīrieši.

Tomēr ir valstis, piemēram, Francija, kur ir milzīga musulmaņu kopiena, kur ir riski un arī terora akti ir notikuši, piebilst ministrs. Pilnīgs aizliegums aizsegt seju pastāv Francija un Beļģijā. Citās valstīs spēkā ir daļēji aizliegumi, jo ir virkne saskarsmes veidu, kad nevar iztikt bez sejas atklāšanas – lidmašīnā ar aizklātu seju nevar ielaist, ceļu policists nevar runāt ar vadītāju, ja neredz, vai tas ir tas cilvēks, kurš uzrāda autovadītāja apliecību.

“Skaidrs, ka arī Latvijā drošības apsvērumi noteiks situācijas, kurās nevarēs neatklāt seju, lai gan tas ir pretruna ar šīs reliģijas principiem. Diskusijas par to var būt, bet būtu labi, ja tās notiktu saprātīgi, lai neizsauktu asas reakcijas,” uzsver Kozlovskis, piebilstot, ka 2012.gadā viens no terora aktiem Francijā notika, lai protestētu pret stingru likumdošanu, aizliedzot valkāt musulmaņu galvassegas.

Kā ziņots, publiskajā pārskatā par Drošības policijas darbību pagājušajā gadā teikts, ka uz Sīriju nolūkā pievienoties cīņai pret šajā valstī valdošo režīmu ir devušies divi Latvijas iedzīvotāji. Turklāt pastāv pamatotas aizdomas, ka abi Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji ir pievienojušies Sīrijas konfliktā iesaistītajiem islāmistu kaujinieku grupējumiem.

Latvijas musulmaņu atrašanās Sīrijā rada riskus Latvijas drošībai, jo pārskata laikā notikušais uzbrukums Briselē apliecina, ka Sīrijas konfliktā iesaistītie islāmisti var turpināt teroristiskas darbības arī pēc atgriešanās savās mītnes zemēs. Jāatzīmē, ka pēc teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” paziņojuma par kalifāta izveidi interesi par Sīrijas konfliktu izrādīja arī citi Latvijas musulmaņi. Līdz ar to pastāv risks, ka uz Sīriju/Irāku nolūkā iesaistīties bruņotā konfliktā nākotnē varētu mēģināt doties vēl kāds Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvis, norādīts pārskatā.

Komentāri (24)

rinķī apkārt 20.08.2015. 11.21

Ja Kozlovskim ir droša informācija par cilvēkiem, kuri ir devušies uz Sīriju ar mērķi kļūt par teroristiem, tad nesaprotu, kādēļ šo cilvēku vārdi un uzvārdi tiek slēpti no sabiedrības? Šie Latvijas teroristi aizmuguriski, bet publiski ir jātiesā, lai viņiem ceļš uz mājām būtu slēgts uz visiem laikiem, varbūt šāds pavērsiens citiem ” piedzīvojumu mekētājiem” liks apdomāties, pirms spert šādu soli.

Par parandžām uc muslimu aksesuāriem, tad likumi par to, ka Latvija ir valsts, kurā nekad netiks atļauts ieviest kaut kādas publiskas muslimu tradicijas, kuras ir pretrunā ar Satversmi (Satversmes preambulu), šādi likumi, kamēr muslimi Latvijā ir skaitāmi simtos, nevis tūkstošos, ir ar steigu jāizstrādā un skaļi jāizsludina. Jāizsludina tik skaļi, lai ik viens, kurš domā par ieceļošanu Latvijā, to sadzirdētu un saprastu

+16
-1
Atbildēt

2

    aivarsk > rinķī apkārt 20.08.2015. 19.05

    Daudzi nebija iedomājušies, ka Preambula būs praktiski noderīga TIK DRĪZ!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 20.08.2015. 11.35

    Tieši tā,mums ir pie kājas,kādi ir viņu reliģijas principi,mums ir svarīgi mūsu principi.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

traductrice 20.08.2015. 11.50

Runājot par bēgļu problēmu un cieņu, ir jānosaka, no kāda skatupunkta raudzīties uz bēgļu-pamatnācijas attiecībām. Manuprāt, pareizāk savstarpējās attiecības veidot tā, lai nevis pamatnācijai būtu jādomā, kā “pieņemt citādo un cienīt citu kultūru/reliģiju utt.”, bet ienācējam ir jāpieņem no viņa skatupunkta citādais un atšķirīgā kultūra/reliģija utt. Tā ir tikai pavisam neliela akcentu maiņa, bet radikāli maina attiecību modeli.

Iebraucot musulmaņu zemē, mēs pieņemam noteiktu uzvedības modeli, ko uzliek šī zeme. Un tieši tāpat ir jābūt arī pretējā virzienā.

+13
-2
Atbildēt

2

    Charlie Hebdo > traductrice 20.08.2015. 11.54

    traductrice

    Un tagad pieņem, ka Latvijā valda partija, kuras uzdevums Latviju iztīrīt no latviešiem un viss nostāsies savās vietās.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > traductrice 20.08.2015. 19.29

    Lai cik tas būtu nepatīkami, tomēr tā pati partija, kuras valdīšanas laikā notika vismasveidīgākā latviešu izbraukšana, tagad mēģina iestumt pēc iespējas vairāk migrantu, kā argumentu izmantojot tieši aizbraukušos un sagandējot vidi tiem, kas gribētu atgriezties.

    Tas tiešām liek aizdomāties.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Arturs Pērkons 20.08.2015. 10.27

Kozlovskis: “Diezin vai būs tā, ka visi 250 bēgļi uzvilks burkas un apdraudēs drošību”

Ak tā? Tad kāpēc Gājienu, sapulču un piketu likuma 11. pantā ir aizliegums sapulcēs, gājienos un piketos dalībniekam slēpt seju zem maskas? http://likumi.lv/doc.php?id=42090

No saviem pilsoņiem vara baidās, bet pilnīgi nepazīstamiem patvēruma meklētājiem cenšas atrast visādus attaisnojumus viņu priekšrocībām.

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu