Straujumai nav ziņu par plāniem gāzt valdību • IR.lv

Straujumai nav ziņu par plāniem gāzt valdību

31

Premjerministre atzīst ”Vienotības” stagnāciju, attīstībai vajadzīgi jauni cilvēki

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) intervijā žurnālam ”Ir” stingri paziņojusi, ka pati negatavojas ”demisionēt noguruma vai kāda cita iemesla dēļ”, bet turpina strādāt, jo ir valdībai skaidri mērķi valsts attīstībai. Lai arī nevarot pārliecināti teikt, ka neviens no ”Vienotības” nevēlas valdības gāšanu, tomēr savam darbam noliegumu valdības vadītāja no partijas biedriem nejūt.

Straujuma atgādina, ka koalīcijas partneru viedokļi atšķīrās par atklātām prezidenta vēlēšanām ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un tagad ir domstarpības par bēgļu uzņemšanu ar Nacionālo apvienību (NA). ”10.augustā ir koalīcijas padomes sēde, kur izrunāsim koalīcijas līgumu, kurš, kā zinām, ir vairākkārt no visām pusēm pārkāpts,” saka valdības vadītāja.

Ja NA lēmumu par bēgļu uzņemšanu apstrīdētu Satversmes tiesā, ”viena partija izkrīt” no koalīcijas, atzīst valdības vadītāja. Viņa vēlas koalīcijas sanāksmē panākt skaidrību, vai ”mēs varam trīs partijas kopā meklēt risinājums, nevis viena otru grūstīt”, taču neparedz, ka šobrīd valdība varētu krist, jo visi viņai sola meklēt risinājumu.

Straujuma nav no Solvitas Āboltiņas dzirdējusi, ka viņa vēlētos kļūt par valdības vadītāju, bet uzskata, ka partijas vadītāja iecelšana Ministru prezidenta amatā ir pamatota. Straujuma atzīst, ka ”Vienotībā” ir stagnācija un tās atjaunošanai vajadzīgi jauni cilvēki un jaunas idejas, taču neatbild uz jautājumu, vai pati būtu gatava uzņemties partijas atjaunošanas iniciatīvu. ”Āboltiņas kundze pēc zināma laika ir gatava arī iet prom,” atklāj politiķe.

Valdības vadītāju satrauc, ka sakāpinātās diskusijas par bēgļiem var vairot rasisma izpausmes Latvijā, un viņa atbalsta Lidijas Lasmanes domubiedru grupas iniciatīvu pieņem lustrācijas likumu, lai agrākie VDK informatori varētu brīvprātīgi atzīt sadarbību. ”Es tomēr uzskatu, ka mums šī attīrīšanās ir vajadzīga. (..) Tas ir ļoti sarežģīti, bet es sapratu to sāpi, kas ir Lidijai Lasmanei. Viņa negrib linča tiesu, bet viņa grib sabiedrības vienotību.”

Paula Raudsepa interviju ar Laimdotu Straujumu lasiet šodienas žurnāla ”Ir” numurā.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu