Saņemt drosmi un nosaukt vārdā • IR.lv

Saņemt drosmi un nosaukt vārdā

23
NEPLP locekle Dace Ķezbere. Foto: Ieva Lūka, LETA
maris_ancs

Atklāta vēstule Dacei Ķezberei

Intervijā žurnāla Ir 2.jūlija numurā tobrīd žurnāliste, tagad NEPLP locekle Dace Ķezbere ir izteikusies šādi: «Būtu naivi domāt, ka arī žurnālos par tām krāsainajām lapām neviens nemaksā. Ir intervijas, par kurām maksā, tāpat dzeltenajā presē maksā par tiem cilvēkiem, kuri nepārtraukti parādās fotogrāfijās. Tas nav noslēpums.»

Kā var saprast no D.Ķezberes intervijā teiktā, apgalvojumu par šādas prakses esamību viņa izsaka, ņemot vērā savu pieredzi darbā nelielos reģionālos elektroniskajos medijos, kur samaksas ņemšana no intervētajām personām viņas darbā acīmredzot ir bijusi ierasta parādība.

Nedz intervijas tekstā, nedz arī pēc tās citur D.Ķezbere nav savus izteikumus sīkāk konkretizējusi, kuros preses izdevumos pastāv prakse iekasēt naudu par cilvēku interviju vai viņu fotoattēlu publicēšanu.

Izdevniecība Žurnāls Santa šajos bijušās žurnālistes, tagad valsts amatpersonas izteikumos saskata nepamatotus apvainojumus lielam žurnālistu un preses izdevumu lokam, kas savā darbā ir godīgi un profesionāli. Tāpat šādi D.Ķezberes apgalvojumi grauj sabiedrības uzticību visai Latvijas preses izdevumu nozarei, jo bez jebkāda faktiska pamata tiek attiecināti uz visiem žurnāliem, kam ir «krāsainas lapas» un kas publicē fotogrāfijas ar cilvēkiem.

Intervijā izteiktie apvainojumi, kas netiek pamatoti ar faktiem, mūsuprāt, norāda arī uz zināmu gļēvumu – neviens konkrēts žurnālists vai medijs jau nav ticis aizskarts, tādēļ tiesas priekšā par šiem vārdiem viņai atbildēt nevajadzēs.

Ja uz mirkli pieņemam, ka D.Ķezberes apgalvojumos ir daļa patiesības, tad tā nedrīkst palikt neatklāta. Gan sabiedrībai, gan žurnālistu saimei, gan arī preses izdevējiem ir jāzina, kas Latvijas presē piekopj apkaunojošu praksi iekasēt naudu par intervijām un fotoattēlu publicēšanu.

Tādēļ izdevniecība Žurnāls Santa aicina D.Ķezberi saņemt drosmi un vai nu publiskot ziņas par to, kuros žurnālos par interviju un fotogrāfiju publicēšanu tiek iekasēta nauda un kuri žurnālisti šādi dara, vai arī atsaukt izplatītos apgalvojumus, atvainoties žurnālistiem un Latvijā izdotajiem žurnāliem.

Izdevniecība Žurnāls Santa saviem lasītājiem apliecina, ka izdevniecības Žurnāls Santa žurnālos maksa tiek iekasēta tikai par reklāmas materiālu publicēšanu, turklāt tie vienmēr ir nodalīti no visa pārējā satura. Par cilvēku intervēšanu vai konkrētu personu fotoattēlu publicēšanu izdevniecība Žurnāls Santa naudu nepieprasa.

Māris Ančs

SIA Žurnāls Santa valdes loceklis

 

Komentāri (23)

dzeris49 30.07.2015. 12.23

Bijusī komunistu laiku redaktore un Lemberga apmaksāta Lemberga “intervētāja” Ķezbere spriež pēc sevis.

Šāda tipa cilvēkiem, kas vienmēr pratuši pielāgoties, un kuriem vispār nav nekādas saprašanas par žurnalista ētiku, pati doma, ka varētu būt arī normāli žurnalisti, šķiet dzili nepieņemama, vienkāršojot – kaut kur dziļi zemapziņā Ķezbere apzinās, ka ir pēkams mēsls, nevis žurnaliste, bet, mēģina sevi mierināt ar domu, ka arī pārējie tādi paši.

Tas ir apmēram, kā cilvēks, kurš izdarījis nelietību, un to apzinās, saka – ne jau es esmu tāds, dzīve ir tāda.

Kā sekas, saprotams, vēlme mēģināt apliet ar dubļiem visus pārējos, tipa, ja visi netīri, uz tā fona es taču, gandrīz vai, tīra.

Ķezbers intelekts un izpratne par visu, protams, “izcili”, spriežot pēc viņas intervijas, bet, to kompensē absolūta bezprincipialitāte un vēlme izkalpoties.

Un taisni šo te personu šī Saeima ievēlēja NEPLP, nu tad kādi vēl komentāri vajadzīgi, lai spriestu nevis par Ķezberi, par kuru sen viss skaidrs, bet, par Saeimu?

Diemžēl, šie laiki atgriezušies, un ķezberes ir zirgā, taisni pēc tādiem “zurnalistiem” šinī Saeimā liels pieprasījums.

+14
-1
Atbildēt

0

andrejs 30.07.2015. 14.05

Vēl viena no rozā komunistu šlakas.

+6
0
Atbildēt

0

locus 30.07.2015. 14.17

Vai, es ģībstu. Anča ar savu Sančo Pansu tik kristālskaidri! Vai ir kādā persona Latvijā, kas viņu žurnaļčikos vēl nav nopirkta uzpirkta, fotošopā uzkrāsota, 50 reizes nointervēta no gultas apakšas līdz lidmašīnai un atkal atpakaļ. Un tik aizskarti jūtas, ka jāskribelē kaut kāda mēstule. Tad jau labāk lai vēl vienu žurnālu – “Pūt un palaid!” – uzcep augšā. Roka taču iesista.

+5
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu