Nacionālās bibliotēkas restorāna nosaukums būs "Klīversala" • IR.lv

Nacionālās bibliotēkas restorāna nosaukums būs “Klīversala”

38
Skats LNB jaunajā restorānā "Klīversala". Foto: Evija Trifanova, LETA

Jauno nosaukumu trešdien paziņoja bibliotēkas direktors Andris Vilks

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb “Gaismas pils” restorāna nosaukums būs “Klīversala”, aģentūru LETA informēja restorāna pārvaldītājas SIA “OZRT” valdes loceklis Lauris Streņģe.

“Sabiedrības kopējais viedoklis un mūsu sajūtas bija tās, kas lika izvēlēties šo nosaukumu. Lēmumam punktu pielika ļoti emocionāla vēstule no dažādu profesiju pensijas vecuma cilvēkiem, kuri aicināja izvēlēties tieši šo nosaukumu,” sacīja Streņģe.

Jauno nosaukumu trešdien paziņoja bibliotēkas direktors Andris Vilks. Pēc viņa teiktā, šādu nosaukumu iepriekš, atsaucoties uz precīzāku atvasinājumu no vācu valodas, rosinājis dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš. LNB direktors norādīja, ka “Klīvers” (vācu valodā “klüver”), ir buru kuģa slīpa trīsstūrveida bura, ko uzvelk fokmasta priekšā.

Kā ziņots iepriekš, 11 humanitāro zinātņu jomas pārstāvji, tai skaitā rakstnieki un redaktori, parakstīja vēstuli LNB direktoram Vilkam un kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) ar rosinājumu mainīt Gaismas pils restorāna iepriekš ieplānoto nosaukumu “Kleever”.

Savukārt restorāna pārvaldītājas SIA “OZRT” valdes loceklis Lauris Streņģe iepriekš LETA atzina, ka LNB jeb Gaismas pils restorāna “Kleever” identitātes izveidē un saistīto materiālu izgatavošanā ir ieguldīti aptuveni 5000 eiro. Ja būs jāmaina restorāna nosaukums un visi ar to saistītie elementi, piemēram, ēdienkartes un citi vizuālie materiāli, tas varētu izmaksāt aptuveni 3000 eiro. “Par to, vai nosaukuma maiņas rezultātā radušās izmaksas segsim paši, vēl lemjam,” atzīmēja Streņģe.

 

Komentāri (38)

kristaps_freimanis 30.07.2015. 11.38

:) Negribu gan īpaši čakarēt tos “operatorus”, jo ar iepriekšējo nosaukumu šamie jau norāvās pietiekami, bet stulba nosaukuma aizstāšana ar garlaicīgu nebūt nav pārlieku laba prakse.

+3
0
Atbildēt

0

locus 30.07.2015. 14.13

Tas, ko tā Streņģe saka – ka saņēmuši protesta vēstuli no dažādiem PENSIJAS vecuma cilvēkiem – nu tas skan…. hm… apvainojoši un diskriminējoši. Ziniet, tā biblene un it īpaši tas restorāna iekārtojums un nosaukums man sāk atgādināt ķīniešu variantu – “restorančik v Kitaje eto kak stolovaja v Moskve”. Bet – nu labi! Es tomēr savu grāmatu tur aiz stikla noliku, grāmatu ķēdē mīnus 20 grādos ar zeķubiksēm un bumbierenēm kājās piedalījos. Neatdosim bibliotēku uz augšu pasistai jaunatnei un veciem švaukstiem!

0
0
Atbildēt

0

latvijas_valsts 30.07.2015. 00.58

Uzvara! Latvietības triumfs!

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu