Dziesmu svētku izvērtēšanas komisija: „Esam informācijas vakuumā” • IR.lv

Dziesmu svētku izvērtēšanas komisija: „Esam informācijas vakuumā”

28
Glābēji palīdz bērnam, kuram kļuvis slikti Mežaparka estrādē. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Cielava

Informāciju no visiem svētkos iesaistītajiem operatīvajiem dienestiem komisijas locekļi saņems tikai ceturtdien 

Dziesmu svētku izvērtēšanas komisija sāka darbu jau 20.jūlijā, taču joprojām nav saņēmusi operatīvo dienestu izvērtējumus, lai varētu pilnvērtīgi veikt darbu. Nākamā komisijas sēde paredzēta 3. augustā, taču nepieciešamo informāciju komisijas locekļi saņems tikai ceturtdien, 30.jūlijā.

„Esam informācijas vakuumā, oficiālos datus no dienestiem saņemsim tikai 30. jūlijā,” par darbu dziesmu svētku izvērtēšanas komisijā saka viens no divpadsmit tās locekļiem – jauniešu kora „Balsis” mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis. Viņš piebilst, ka pirmajā komisijas tikšanās reizē 20.jūlijā, „balstoties uz informāciju, kas katram bija pieejama, izteicām savus personīgos vērtējumus. Visi ieskicēja, ko varētu nākotnē darīt, lai samazinātu skaļākas neveiksmes. Aktīvāks darbs būs 3. augustā.”

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD) Rīgas reģionālā centra vadītāja Sarmīte Villere, kas darbojas komisijā, atzīst, ka patlaban nav vajadzīgās dokumentācijas, lai varētu norisināties efektīvs komisijas darbs: „Šobrīd man kā NMPD darbiniekam ir mūsu pašu informācija par to, kā cīnījāmies ar sekām, citas oficiālas informācijas man nav.”

Kā Irir.lv atklāja vairāki sazvanītie, komisijas informācija no visiem iesaistītajiem operatīvajiem dienestiem par svētkos veiktajiem darbiem, pasākumiem un rezultātiem komisijas locekļiem izskatīšanai tiks nodota ceturtdien, 30. jūlijā.

Izglītības un zinātnes ministrija informē, ka pirmajā komisijas sēdē tās locekļi pārrunāja katras pārstāvētās institūcijas sākotnējos viedokļus, saņēma pirmos darba dokumentus, tai skaitā, Valsts izglītības satura centra ziņojumu, Rīcības komitejas un mākslinieciskās padomes sēžu protokolus, svētku plānošanas un organizācijas dokumentus u.c., kā arī lēma par papildus nepieciešamajiem materiāliem un vienojās par komisijas darba kārtību.

Izglītības ministre Mārīte Seile pēc komisijas pirmās sēdes LTV teica, ka jau ir apkopots liels informācijas daudzums, arī no vecākiem, skolām un atbildīgajiem dienestiem.

IZM informē, ka izvērtēšanas komisijas darba dokumentos tiks iekļauts arī drošības atzinums Mežaparka estrādei, kuru mēnesi pirms svētkiem pēc „Rīgas meži” pasūtījuma izstrādāja Latvijas būvinženieru savienības uzņēmums SIA “LBS-Konsultants”. Kā Irir.lv ziņoja jau iepriekš, būvinženieri šajā atzinumā bija rekomendējuši Mežaparka estrādē vienlaikus uzņemt tikai 6000 koristu, taču svētku laikā estrādē vienlaikus atradās 12 500 bērnu.

Nākamā komisijas sēde ieplānota nākamnedēļ, 3. augustā, bet komisijas darbu iecerēts pabeigt līdz augusta beigām. Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska, kas arī darbojas komisijā, pauž bažas, ka līdz augusta beigām varētu nepaspēt izskatīt visus materiālus: „No loģikas puses tas nav iespējams, ja gribam detalizēti izzināt visu, kas saistīts ar bērnu veselības stāvokli pirms koncertiem un ēdināšanu visos posmos. Starp mediķiem esam izvērsuši diskusiju, analizējam datus, kas jau šobrīd mums ir pieejami.”

Arī premjere Laimdota Straujuma iecerējusi veidot izmeklēšanas komisiju, šī komisija darbosies pēc IZM komisijas, izvērtējot tās apkopotos materiālus, Irir.lv informēja Straujumas preses sekretāre.

Dziesmu svētku izvērtēšanas komisijā strādā Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktore, valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Evija Papule, Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš, Labklājības ministrijas valsts sekretāres vietnieks Ingus Alliks, Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, Valsts izglītības satura centra direktors Guntars Catlaks, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Aleksandrs Bukēvičs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons, diriģents, jauniešu kora “Balsis” mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis, Rīgas Stradiņa universitātes Anestezioloģijas un reanimatoloģijas katedras asociētais profesors Viesturs Liguts un Neatliekamās medicīnas asociācijas prezidente, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra vadītāja vietniece operatīvos jautājumos ārste Sarmīte Villere.

Kā ziņots iepriekš, Dziesmusvētku organizatori aplēsuši, ka svētku gaitā medicīniskā palīdzība sniegta aptuveni 500 jauniešiem, uz slimnīcu nogādāti 62 skolēni, no tiem 13 ir paturēti stacionārā dažas dienas.

 

Komentāri (28)

Andris Priedîtis 30.07.2015. 03.34

Iespaidīga komisija. Esmu gan gatavs saderēt, ka darīšana ir ar vienkāršu saindēšanos ar bojatu ēdienu (vai ūdeni). Ko un kur šie 500 saslimušie ēda 2-6 stundas pirms palika nelabi? TO komisijai vajadzētu izdibināt. Tādā masu pasākumā var būt vairāki saindēšanās avoti: siltā laikā ēdiens ātri bojājas.

0
-1
Atbildēt

0

latvijas_valsts 29.07.2015. 15.24

Titanikā pirms nogrimšanas arī notika dīvaina rosība.

0
-5
Atbildēt

0

ēpasts 29.07.2015. 17.07

Smieklīga bilde. Visas meitenes, bet nes puiku.

0
-8
Atbildēt

1

    zanE. > ēpasts 29.07.2015. 18.13

    …šķiet, Tu nekad neesi bijis Mežaparka estrādē un neesi redzējis nevienu Dziesmu svētku koncertu…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu