Balles nav • IR.lv

Balles nav

5
Izstādes dizains ir ierasti diskrēts un, tāpat kā viss inventārs — vitrīnas, podesti, spoguļi utt. —, ir jau redzēts iepriekšējās DMDM rīkotajās Vasiļjeva izstādēs.

Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde – tikai tērpi, nekas vairāk

Kādā jūlija dienā saņēmu ielūgumu uz balli, kāds iespējams tikai 21.gadsimtā, proti, Facebook tiku aicināta uz modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva balles tērpu kolekcijas izstādi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM). Izstādes nosaukums Ielūgums uz gadsimta balli: 1915-2015 mani uzrunāja tieši, un, domājams, kā vairākumu sieviešu, kas ir izstādes galvenā mērķauditorija, to uztvēru kā personīgi adresētu Vasiļjeva kunga ielūgumu uz «balli». Mārketinga triks nostrādāja, un mani pārņēma balles cienīgs priekšvēstnesis – patīkams, gaidpilns satraukums. Drīz vien vēru muzeja zāles durvis, lai ļautos «modes svētkiem gadsimta garumā», kā solīja Vasiļjeva un izstādes kuratores Alīdas Krēsliņas raksts muzeja mājaslapā. 

Šī Latvijas mērogiem apjomīgās kolekcijas izstāde ir mūsu platuma grādos slavenā modes kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva septītā izstāde, kas tapusi sadarbībā ar DMDM, un, tāpat kā iepriekšējās, pārsteidz ar unikāliem, autentiskiem, prasmīgu modes mākslinieku darinātiem un lieliski saglabātiem eksponātiem. Uz rudens pusi muzejs sola lekciju un radošo darbnīcu programmu, šoreiz izdevis arī katalogu, kas ir apsveicama parādība Latvijas muzeju izstāžu un ekspozīciju praksē. 

Izstādē apskatāmi 87 sieviešu un seši vīriešu balles tērpi un vairāk nekā 200 dažādu balles tērpu aksesuāru: cepures, vēdekļi, rotaslietas, smaržu flakoni, apavi utt. Eksponāti datēti lielākoties ar 20.gadsimtu un grupēti pēc hronoloģijas principa, lielākajām grupām pievienojot vispārīgus ievadtekstus un atbilstoši tērpušos kinozvaigžņu un modeļu fotogrāfiju kadrus, kas slīdrādē redzami četros ekrānos. Tērpi ir anotēti latviešu, angļu un krievu valodā, norādot to izgatavošanas laiku, materiālus un tehniku, kādā tie darināti, dažiem norādīta  izgatavošanas vieta un pat valkātājas vārds, nodarbošanās. Unikālie aksesuāri eksponēti slēgtās stikla vitrīnās, bet tērpi – uz manekeniem, rokas stiepiena attālumā, kas ļauj tos ērti aplūkot un vilināt vilina pieskarties, lai sajustu auduma faktūru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu