Sankciju pragmatisms • IR.lv

Sankciju pragmatisms

3
Aivars Ozoliņš

Krievijas ieviesto sankciju iespaids ilgtermiņā būs pozitīvs mūsu eksportētājiem

Sankcijas pret Krieviju kaitēšot mums pašiem, dzirdējām un palaikam joprojām dzirdam brīdinājumus. Tie bija kļuvuši īpaši skaļi pērn augustā, kad Krievija ieviesa atbildes sankcijas, aizliegdama pārtikas preču importu no Eiropas Savienības. Taču izrādās, ka rezultātā kopējais ES pārtikas preču eksports gada laikā ir jūtami pieaudzis – par 3,5% šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem trim mēnešiem, rāda jaunākie Eurostat dati.

ES eksports uz Krieviju gada laikā ir sarucis būtiski – par apmēram trešdaļu. Taču, pirmkārt, Krievijas tirgus daļa vairākuma valstu preču eksportā nav liela. Otrkārt, zaudējumus Krievijas tirgū šo valstu uzņēmumi atsvēruši ar ieguvumiem citos.

Pārtikas eksporta apjoms šajā laikposmā samazinājies septiņām no ES 28 valstīm, arī visām trim Baltijas valstīm. Taču nav taisnība vienam no galvenajiem mūsmāju «pragmatisku attiecību» ar Krieviju sludinātājiem Nilam Ušakovam, kas jūnijā Sanktpēterburgā apgalvoja telekanālam Doždj, ka no Krievijas sankcijām Latvija esot cietusi «vissmagāk».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu