Punkts vai jauns sākums? • IR.lv

Punkts vai jauns sākums?

6
Foto — EPA/LETA/NASA

Lai gan Plūtons nu jau labu laiciņu kā zaudējis Saules sistēmas vistālākās planētas titulu, tas nepavisam nemazina zinātnieku interesi par šo debesu objektu, kas no mums labākajā gadījumā atrodas vismaz 4,3 miljardu kilometru attālumā. Uz turieni aizsūtītā kosmiskā zonde nupat sākusi sūtīt gūzmu datu, kas vēl vairāk saintriģējusi pētnieku prātus

Aizpagājušās otrdienas, 14.jūlija, rītā pēc ASV laika divas milzīgas antenas – viena pie Kanberas Austrālijā, otra Kalifornijā – izsūtīja radiosignālus Strēlnieka zvaigznāja par tējkaroti dēvētā zvaigžņu pudura virzienā. Pēc četrarpus stundām šie signāli noķēra kosmisko zondi New Horizons (Jaunie apvāršņi), kas tobrīd ar ātrumu 48 000 km/h traucās garām Plūtonam. Zonde nupat bija ielidojusi pundurplanētas ēnas pusē un pagriezās tā, lai uz Zemi paskatītos caur Plūtona atmosfēru. Un atsaucās antenu signāliem.

Tas savā ziņā bija unikāls kosmiskais pašģīmis un vēsturiska diena gan Visumā, gan uz Zemes.

Visticamāk, vēsturnieki tikai nākamajās desmitgadēs vētīs, cik pareiza bija tajā pašā dienā panāktā ASV prezidenta Baraka Obamas un citu pasaules līderu vienošanās runāt ar «ienaidniekiem» Irānu, nevis ar bombardēšanu sodīt to par slepeno kodolprogrammu. Savukārt attiecībā uz Plūtonu vēstures atziņas ir krietni vienkāršākas – šādas labas ziņas tika gaidītas jau sen. Nu, kā var neiemīlēt kosmiskās misijas vadošo menedžeri Alisi Boumenu, sauktu par Mammīti, kura par zondi runāja kā par savu bērnu, kas beidzot izaudzis līdz augstskolai?! Viņas «bērns» izrādījās tiešām labi audzināts un sekmīgs skolēns.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu