Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu vērtēs Rīgas arhitekta birojs • IR.lv

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu vērtēs Rīgas arhitekta birojs

34
Migla pār Latvijas Okupācijas muzeju. Foto: Edijs Pālens, LETA

Būvvalde gaida slēdzienu no VKPAI

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts no arhitektūras skatpunkta ir pabeigts, taču iespējamas korekcijas projektā, ja tādas būs nepieciešamas, varētu sekot pēc Rīgas pilsētas arhitekta biroja sniegtā atzinuma, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.

Būvvalde pieprasīs Rīgas pilsētas arhitekta biroja atzinumu, tiklīdz būs saņēmusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) slēdzienu par Okupācijas muzeja ēkas kultūrvēsturisko līmeni, norādīja Butāns.

Kad būvvalde būs saņēmusi šo atzinumu, projekts tiks vēlreiz skatīts Rīgas pilsētas būvvaldes padomē. Jūnija sākumā padome atlika muzeja rekonstrukcijas tehniskā projekta izskatīšanu, liekot arhitektiem to papildināt.

Jau ziņots, ka 20 arhitekti, kuru vidū ir tādi profesionāļi kā Zaiga Gaile, Andis Sīlis un Uldis Lukševics, iebilst pret Okupācijas muzeja piebūves īstenošanu. Arhitekti uzsver, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai. Arhitekti savus viedokļus pauduši ne vien Latvijas sabiedrībā, bet arī izplatījuši ārzemēs – starptautiskajā modernās arhitektūras tīmekļa vietnē “www.docomomo.com”.

Vēl cita arhitektu pilsētbūvnieku grupa lūgusi kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) ēku atzīt par aizsargājamu kultūras pieminekli. Melbārde uzsvērusi, ka Okupācijas muzeja nozīmi ietekmē tā saturs un sabiedrībai sniegtie pakalpojumi, nevis tā arhitektūra. Viņa arī norādījusi, ka ēkas piebūve neapdraud Rīgas vēsturisko centru kā UNESCO Pasaules mantojumu.

Tāpat Okupācijas muzeja biedrība iebilst, norādot, ka rekonstrukcijas projekta apturēšana varētu apdraudēt muzeja darbību.

Valdības vadītāja Straujuma (V) apliecinājusi, ka valdība lēmumu par Okupācijas muzeja piebūves īstenošanu nemainīs.

Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs pauduši, ka Okupācijas muzeja paplašināšanas projekts ir jāturpina.

Jūnija sākumā Rīgas pilsētas būvvaldes padome atlika Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā rekonstrukcijas tehniskā projekta izskatīšanu, uzdodot arhitektiem to papildināt.

Muzeja pārbūves tehniskā projekta autors un SIA “5.iela” arhitekts Ints Pujāts norādīja, ka pret Okupācijas muzeja piebūves – Nākotnes nama – projektu iebilstošajai arhitektu grupai īsti pat nav nekādu argumentu, izņemot to, ka “mēs zinām labāk”.

Tikmēr arhitekte Zaiga Gaile sākusi parakstu vākšanu Latvijas Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā saglabāšanai tās esošajā veidolā, aicinot nebūvēt Okupācijas muzeja piebūvi.

Latvijas Okupācijas muzeja administrācija Gailes iniciatīvu uzskata par mēģinājumu piešķirt pozitīvu nozīmi komunisma ideoloģijas simboliem Rīgā.

 

Komentāri (34)

Optiskais Tēmeklis 20.07.2015. 20.18

IR-žurnālistes, — no kura laikam Andis Sīlis sevi pārsaucis par Aldi? Vai tiešām mainījis vārdu? Jau kurā publikācija IR turas pie Alda Sīļa, hm.

+11
-1
Atbildēt

0

zanE. 20.07.2015. 18.02

…kādu gan slēdzienu var cerēt sagaidīt no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, kura ir tiešā Kultūras ministrijas pārraudzībā, ja…Kultūras ministre savu “kompetento” slēdzienu jau ir devusi pirms VKPAI gala ziņojuma?…

…Okupācijas muzejam īstā vieta ir Stūra māja, bet strēlniekiem atjaunojiet viņiem atņemto Latviešu Strēlnieku muzeju…

+14
-8
Atbildēt

23

    Valdis Eiserts > zanE. 20.07.2015. 20.05

    zanE mūs muļķo ar latviešu strēlnieku bildītēm un sarkanos strēlnieku muzeju sauc par latviešu strēlnieku muzeju. Netīšām, aiz nezināšanas?

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 20.07.2015. 18.07

    Latviešu sarkano strēlnieku Muzeju.

    +7
    -15
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > zanE. 20.07.2015. 19.04

    Ēriks.Sarkanajiem latviešiem arī “traucē” OM.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE. 20.07.2015. 19.37

    lai tie strēlnieki svin kur grib, vienīgais lūgums – neiet pie Brīvības pieminekļa. Jo strēlnieki takš dienēja karoja zem sveša karoga svešā armijā un zvērēja uzticību krievu caram.

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 21.07.2015. 00.10

    Muzejs vēsturiski tomēr bija celts sarkanajiem un nekādiem citiem strēlniekiem ar visu idejisko slodzi.Ja taisa muzeju visiem strēlniekiem,tas jau ir jauns muzejs,tad jau ideja pievienot balto piebūvi būtu tieši laikā -sarkanie un baltie.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > zanE. 20.07.2015. 20.52

    Lai neizraisītu tēmeklim šausmas, jautāšu augstajai varai – ar ko Zemgales pulks atšķiras no Imantas pulka?

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 21.07.2015. 11.51

    Pēc tām latviešu strēlnieku cīņas vietām iznāk,ka viņi neļāva izveidoties arī neatkarīgai Ukrainai.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Mantrausis > zanE. 21.07.2015. 10.47

    >>> Zanei. Ļoti tipiska atbilde, uz kādas pamatiem Latvijā būvē attiecības un likumdošanas, un daudz ko citu – “ja Tu esi pakļautībā vai padotībā, ir 100% skaidrs, ka Tev nebūs citādāks viedoklis, kā priekšniecībai, jo citādi NEvar būt!”

    Tizli un aplami.

    Joprojām nav atbildes, kālab tik tagad sāktas diskusijas? Vai var būt tā, ka Latvijā ar apskaužamu regularitāti parādās slavenu arhitektu darbi un projekti un nedz sabiedrība, nedz kolēģi to nepamana?

    Joprojām nav atbildes, kur pēkšni radušās aizķeres – vai tāpēc, ka nu jau ik organizācija vēlas pateikt savu vārdu, vai tāpēc, ka kas patiesi palicis nepamanīts, vai tāpēc, ka “dots uzdevums likumīgi piekasīties, vai…

    Vēl – ja jau daži tā līksmo par Stūra mājas piemērotību un atjaunošanu, varbūt ir vērts piedāvāt risinājumu – “protestētāju” komanda, iekļaujoties esošajos laikos, grafikos un termiņos, kā arī piešķīrtajās izmaksās, piedevām kompensējot visu jau ieguldīto naudu, rekonstruē Stūra māju. Visu cieņu!

    Te gan ir jautājums – Ko tieši atjaunos? Tetera namu, ministriju, VDK ēku ar finiera sienām, Policijas namu vai… Bet – to visu jau kritizētāji zina. Ja viņi to var veikt un ar piešķirto naudu – lai rīkojas!

    Neredzu neko sliktu vai vāju piebūvē, patlaban redzu dubļu cīņas. Interesantas, bet sāk garlaikot.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 21.07.2015. 23.23

    Поразительно, что многим бежавшим из Латвии во время вторжения в Прибалтику в 1944 году Красной армии, основанием которой послужили латышские стрелковые полки, продолжает “светить солнце стрелков” и латышские зарубежные публицисты по-прежнему занимаются их выгораживанием и идеализацией в своих статьях и книгах. Вот хотя бы уже знакомый читателю историк Э. Андерсонс. Восторгаясь военным искусством латышских стрелков, он пытается представить их борьбу на стороне большевиков, как явление положительное. Этот паралогизм не выдерживает критики. Видимо, его национальный эгоизм и ненависть к русским настолько сильны, что не позволяют ему замечать, что своим заявлением[71]: “Их победы в известной степени решили судьбу не только прибалтийских стран, но и судьбу всего мира” — он впадает в резкое противоречие с самим собой. Ибо, если латышские стрелки действительно повлияли на судьбу мира, то тем хуже для мира, так как их победы над антикоммунистическими силами были победами Зла, ибо результатом их было не только порабощение ленинскими последышами стран Восточной Европы, в том числе и Латвии, но и превращение России в арсенал мировой революции. Теперь на этот арсенал вынуждены работать и латыши, независимо от того, хотят они этого или нет.

    http://www.russia-talk.com/latyshi.htm#t16

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > zanE. 21.07.2015. 08.34

    Mistiķim Tēmeklim nav bijis laika aizdomāties – par ko augstā vara latviešiem uzsūtījusi krievus pēc Ziemeļu kara! Varētu iztikt bez mazohistiskām apcerēm.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > zanE. 21.07.2015. 02.08

    bez šiem “sarkanajiem” latviešiem savas valsts nebūtu.

    bet, tas jau nekas, vai ne?

    varbūt palasiet Vikipēdiju.

    https://lv.wikipedia.org/wiki/Latvie%C5%A1u_str%C4%93lnieki

    http://latvjustrelnieki.lv/lv/ljudi-98761/vatsetis-ioakim-105959

    http://www.russia-talk.com/latyshi.htm

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > zanE. 21.07.2015. 09.31

    Optiskais Tēmeklis

    Iespējams, tādēļ arī mums kāda augstā vara uzsūtīja padkrievu otro okupāciju 50 gadu garumā.

    ————

    Par sātana eksperimenta(ekskrementa), krievu, iznīcināšanu “augstā vara” mums būtu atsūtījusi Zelta laikmetu, kas ilgtu 1000 gadus. Latviešu valsts atgrieztos vēsturiskās baltu robežās no Oderas līdz Maskavai, no Baltijas līdz Melnai jūrai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > zanE. 20.07.2015. 20.42

    “augstā vara uzsūtīja padkrievu otro okupāciju 50 gadu garumā”

    ===

    Saki, ka karma vainīga, nevis pašu stulbums?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > zanE. 20.07.2015. 20.27

    “strēlniekiem atjaunojiet viņiem atņemto Latviešu Strēlnieku muzeju”

    ==

    Par Stūra māju daļēji piekrītu – tāpat nekāds Tetera nams tur nesanāks. Par strēlniekiem – Kara muzejs jau ir, un tieši ar to arī nodarbojas. OM var dzīvot 2 ēkās – PR ēkā Rātslaukumā un nopietnākas ekspozīcijas (vietējām, ne tūristu vajadzībām) veidot Stūra mājā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > zanE. 21.07.2015. 13.53

    > TanteSidra

    “Kultūras ministre, tā pati kas leoparda jaciņā staigā un uz Dziesmu svētkiem Mežaparkā sev 2 galvas rotas reizē uzvelk, gan sievai gan līgavai domātās, šī ministre savu kompetento poziciju jau izziņojusi, abas reizē ar premjeri Straujumu sola – būs Birkertam, būs Nollendorfam, būs Nāgelim pie Okupācijas Nākotnes nams, būs drīz.”

    Dzēliens vietā. :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > zanE. 21.07.2015. 00.18

    Ēriks

    Latviešu sarkano strēlnieku Muzeju.

    ————–

    Saujiņa “sarkano” strēlnieku palika Krievijā un 1937. – 38. gados Staļins visus nobeidza, pārējie atgriezās mājās. Strēlnieku darbības nedrīkst tikt interpretētas pēc padumjo “vēsturnieku”, viltotāju, ieskatiem. secīgi, bez kreitusēm un strangām.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > zanE. 21.07.2015. 02.40

    Kultūras ministre, tā pati kas leoparda jaciņā staigā un uz Dziesmu svētkiem Mežaparkā sev 2 galvas rotas reizē uzvelk, gan sievai gan līgavai domātās, šī ministre savu kompetento poziciju jau izziņojusi, abas reizē ar premjeri Straujumu sola – būs Birkertam, būs Nollendorfam, būs Nāgelim pie Okupācijas Nākotnes nams, būs drīz.

    paldies OT par šo ierakstu:

    Optiskais Tēmeklis: “…diez vai jebkura cita tik maza armija Krievijā iznīcinājusi tik daudz visa kā kā latviešu strēlnieki. Iespējams, tādēļ arī mums kāda augstā vara uzsūtīja padkrievu otro okupāciju 50 gadu garumā.”

    – neviens nespruks ne no savas karmas ne no sava stulbuma.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 21.07.2015. 12.08

    – “Konkrētajam objektam (OM) plānošanas un arhitektūras uzdevums bija izsniegts jau 2007.gadā. Termiņš bija pagarināts un noslēdzās šā gada 5.aprīlī. Taču šajā termiņā būvvaldē netika iesniegts Okupācijas muzeja [rekonstrukcijas] tehniskais projekts. Līdz ar to šobrīd iesniegtā iecere ir uzskatāma par jaunu un jāvērtē atbilstoši pagājušā gada 1.oktobrī spēkā stājušamies Būvniecības likumam un tam pakārtotajiem normatīvajiem aktiem”…

    …skiču projekts 476 tūkstošus vērts!…iesniegšanas termiņš pagarināts un beigu galā – nokavēts!!!…

    …normāli?…nopietni?…atbildīgi?…8 gadu garumā nevar izstrādāt tehnisko projektu un iesniegt atbilstoši termiņiem?…

    …vai kāds objekts ir uzcelts pamatojoties tikai uz skiču projektu?…kad tiek iesniegts tehniskais projekts, tad arī atklājas brīnumu lietas – kabineti 40 m2 platībā vienam tulkotājam, koridori lielāki par krājumu glabātuvi, telpas veikalam utt.

    …par ko tad agrāk varēja diskutēt, ja kaķis tiek iesmērēts maisā?…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > zanE. 21.07.2015. 12.59

    > zanE

    “kabineti 40 m2 platībā vienam tulkotājam, koridori lielāki par krājumu glabātuvi, telpas veikalam utt.”

    Malacis! Turpiniet tik rakt…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > zanE. 20.07.2015. 20.59

    Kristap, karma reizēm stulbumu mēģina apkarot.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > zanE. 20.07.2015. 20.16

    Vērtš jau arī pilsētas arhitekta birojs, — redzēs, ko teiks par Pujata 450 kv. muzejkrātuvēm un 480 kv.m. koridoriem. Tas tik būtu numurs, ja tādu projektu atzītu par lielisku izpildījumu Birkerta baltajam “nākotnes” apsolījumam! :)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > zanE. 20.07.2015. 20.28

    Eisert, ak šausma… No kurienes būtu bijuši sarkanie un nesarkanie strēlnieki, ja ne iesākumā latviešu strēlnieku bataljoni? Un kā būtu gājis ar Latvijas glābšanu pareizajiem strēlniekiem, ja, tikuši vaļa no boļševikiem, pie Raunas un citur sarkanie masveidā nebūtu pārgājuši Latvijas aizstāvjos.

    Latvijas vŗestures zināšanas briesmīgas jau kļuvušas seniorveidīgajos, ko vēl prasīt no tagadējiem skolniekiem?! Starp citu, 1917. un 1918. gada Latvija sarkanjos aizgājušos 60 000 pat pabarot nespēja, — “sarkanie” karoja pārsvarā par vēdera tiesu, — atsķirībā no ķīniešu algotņiem, kurus boļševiki pirka par zeltu.

    Tiem, kuri nīst Krievijas un krievu idejas jebkurā izpausmē, vajadzētu būt īpaši lepniem, jo diez vai jebkura cita tik maza armija Krievijā iznīcinājusi tik daudz visa kā kā latviešu strēlnieki. Iespējams, tādēļ arī mums kāda augstā vara uzsūtīja padkrievu otro okupāciju 50 gadu garumā.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.07.2015. 19.05

DD1 21.07.2015. 13.08

> zanE

“Okupācijas muzejam īstā vieta ir Stūra māja, bet strēlniekiem atjaunojiet viņiem atņemto Latviešu Strēlnieku muzeju”

Visu cieņu, zanE! Pievienojos prasībai.

+4
-2
Atbildēt

1

    Ēriks > DD1 21.07.2015. 15.48

    Vai blakus nevajadzētu atjaunot arī kādu pieminekli Ļeņinam ,kuru Sarkanie strēlnieki tā apsargāja?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu