Okupācijas muzejs: Gaile komunisma simboliem grib piešķirt pozitīvu nozīmi (papild.) • IR.lv

Okupācijas muzejs: Gaile komunisma simboliem grib piešķirt pozitīvu nozīmi (papild.)

92
Latvijas Okupācijas muzejs - bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka. Foto: Lita Krone, LETA

Gaile vāc parakstus Okupācijas muzeja ēkas saglabāšanai – Nākotnes nams esot formāls un viltots simbols

Latvijas Okupācijas muzejs (OM) arhitektes Zaigas Gailes iniciēto “aicinājumu Latvijas Okupācijas muzeja ēkas aizstāvībai” uzskata par mēģinājumu piešķirt pozitīvu nozīmi komunisma ideoloģijas simboliem Rīgā.

Piektdien izplatītajā muzeja paziņojumā teikts, ka Gailes iniciētajā memorandā minētie objekti ir vērtēti tikai pēc formas, ignorējot to ideoloģiju.

Memorandā vienlīdzīga nozīme piešķirta kā Brīvības piemineklim un komunistiskā terora upuru piemineklim Torņkalnā, tā arī “Uzvaras piemineklim” Pārdaugavā, bijušajai Latviešu sarkano strēlnieku memoriāla ēkai un LPSR Valsts drošības komitejas ēkai Brīvības un Stabu ielas stūrī, norāda muzeja darbinieki.

“Tiek apelēts, ka tie visi ir vēstures “būtiskas un nepārprotamas zīmes”, kuras nedrīkst pārveidot. Ar šādu izlīdzināšanu autori argumentē prasību pēc Latvijas Okupācijas muzeja paplašināšanas aizliegšanas,” norāda OM par ieilgušo konfliktu starp tā saukto Gailes pārstāvēto arhitektu grupu un Gunāra Birkerta projektētās OM piebūves “Nākotnes nams” aizstāvjiem. 

Muzeja darbinieki norāda, ka aicinājums memorandā nepieļaut bijušo Latviešu sarkano strēlnieku muzeja, tagadējā Latvijas Okupācijas muzeja ēkas piebūvi tā īstenošanas gadījumā nozīmē, ka muzeja darbs nebūtu iespējams vairākus gadus un 2018.gadā, kad Latvija svinēs 100. jubileju, muzejs strādāt nevarētu.

Latvijas Okupācijas muzejs aicina sabiedrību pārdomāt, kādi mērķi vada “izcilās arhitektūras” aizstāvju kampaņu. “Vēršam uzmanību uz to, kādas metodes tiek lietotas. Piemēram, LNT televīzijas sižetā Gaile arhitekta Gunāra Birkerta projektu nosauc par “mēslu”, bet muzeja veikalu dēvē par “bodi”, kur tirgot “Sibīrijas trofejas”. Savukārt LTV Kultūras ziņu sižets rāda dārza svētkus, kur arhitekte sagriež un pasniedz viesiem apēšanai kūku, kas veidota muzeja piebūves izskatā,” raksta OM darbinieki.

Tai pašā laikā petīcijā, ko Gailes grupa nosūtījusi starptautiskajai arhitektu organizācijai DOCOMOMO, kritizējot muzeja rekonstrukcijas plānu, nav minēts starptautiski atzītais arhitekta Birkerta vārds. OM darbinieki pieļauj, ka, to minot, iespējams, ārvalstu arhitektu reakcija uz petīciju būtu citāda.

Jau ziņots, ka arhitekte Zaiga Gaile sākusi parakstu vākšanu Latvijas Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā saglabāšanai tās esošajā veidolā.

Kā aģentūru LETA informēja Gailes birojā, parakstu vākšana sākta, jo gan valdība, gan citas atbildīgās institūcijas ir noraidījušas iespēju projektu pārskatīt. Iniciatīvas pārstāvji gan nav pārliecināti par to, vai savāktajiem parakstiem būs kāds juridisks spēks un ietekme. “Tādu cilvēku, kas negrib un nevar palikt vienaldzīgi, ir daudz. Darām, ko varam.”

Manifestā, kuru iespējams parakstīt, aicinot nebūvēt Okupācijas muzeja piebūvi, atzīmēts, ka Okupācijas muzeja ēka kopā ar citām būvēm veido tādu objektu virkni, kas simbolizē Latvijas valsts centienus un ciešanas visā tās simts gadu pastāvēšanas laikā. Šīs vietas ir deportāciju piemiņas vieta Torņakalnā, Uzvaras monuments, Gaismas pils, Okupācijas muzejs, Brīvības piemineklis, Brīvības iela un Stūra māja. Manifesta autori ir pārliecināti, ka, ja tās noklusētu vai pārveidotu, tā būtu faktu sagrozīšana un pat nācijas vēstures noliegšana. 

“Pieprasām sakopt un saglabāt Latvijas Okupācijas muzeja ēku esošajā veidolā. Pārbūvēta un pārdēvēta, tā zaudētu arhitektūras vērtību un savas sūtības simbolisko svaru. Tā saucamais Nākotnes nams – baltā piebūve – ir formāls un viltots simbols,” norādīts manifestā.

Manifests aicina vienotā Okupācijas muzeja attīstības koncepcijā iekļaut Stūra māju, kas ar savu emocionālo slodzi ir izmantojama okupācijas mantojuma izstādīšanas, dokumentēšanas un pētniecības mērķiem. Atzīmēts, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā sabiedrība ar milzu interesi šo ēkas statusu un izmantojumu jau pieņēma.

Parakstīt manifestu iespējams Zaigas Gailes birojā, Žaņa Lipkes memoriālā un drīzumā, iespējams, arī fonda “Mākslai vajag telpu” “Vasaras mājā”.

30.jūnijā valdība atkārtoti pauda atbalstu Okupācijas muzeja rekonstrukcijas turpināšanai. Šajā pašā dienā notika arhitektu diskusija par Okupācijas muzeja nākotni, kurā izcēlās asa viedokļu apmaiņa. Gaile uzsvēra, ka Okupācijas muzeja piebūve “Nākotnes nams” sastāv no birojiem, krātuvēm un koridoriem. “300 kvadrātmetri atvēlēti birojiem, 300 kvadrātmetri krātuvēm un vēl 485 kvadrātmetri koridoriem,” skaidroja arhitekte, norādot, ka piebūves projekts ir neracionāli izvietots. Gaile uzskata, ka muzeja vajadzības varētu īstenot, arī nebūvējot piebūvi. Viņasprāt, jaunā piebūve ir nevis muzeja attīstība, bet birokratizācija. Atvainojoties par argumenta aizvešanu līdz absurdam, Gaile norādīja, ka valsts naudu nevajadzētu izniekot piebūvei, jo par to varētu uzbūvēt bērnudārzu. Pēc tam, kad kolēģi kritizēja viņas pausto, Gaile diskusiju pameta.

20 arhitekti iebilst pret Okupācijas muzeja piebūves īstenošanu. Vēstuli, kurā tiek rosināts neveikt muzeja rekonstrukciju, parakstījuši tādi profesionāļi kā Gaile, Aldis Sīlis, Uldis Lukševics un citi. Arhitekti uzsver, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai. Arhitekti savus viedokļus pauduši ne vien Latvijas sabiedrībā, bet arī izplatījuši ārzemēs – starptautiskajā modernās arhitektūras tīmekļa vietnē “www.docomomo.com”.

Vēl cita arhitektu-pilsētbūvnieku grupa lūgusi kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) ēku atzīt par aizsargājamu kultūras pieminekli. Melbārde uzsvērusi, ka Okupācijas muzeja nozīmi ietekmē tā saturs un sabiedrībai sniegtie pakalpojumi, nevis tā arhitektūra. Viņa arī norādījusi, ka ēkas piebūve neapdraud Rīgas vēsturisko centru kā UNESCO Pasaules mantojumu. 

Okupācijas muzeja biedrība iebilst, norādot, ka rekonstrukcijas projekta apturēšana varētu apdraudēt muzeja darbību. Muzeja biedrības pārstāvji uzsver, ka, apturot projektu, tiktu pazaudēts ne tikai jau ieguldītais darbs un līdzekļi, bet arī padarīta neefektīva muzeja darbība, kas jaunajos ģeopolitiskajos apstākļos ir nozīmīga Latvijas un ārvalstu sabiedrības informēšanai par vēstures notikumiem.

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) apliecinājusi, ka valdība lēmumu par Okupācijas muzeja piebūves īstenošanu nemainīs. Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (“Saskaņa”) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs pauduši, ka Okupācijas muzeja paplašināšanas projekts ir jāturpina.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (92)

Rasma Kârkliòa 16.07.2015. 08.28

Lūdzu Zaiga, apdomājaties! Vai Jūs neredzat, ka galvenais Jūsu rīcības rezultāts ir kaitējums Okupācijas muzeja darbībai? Muzeja darbinieki, daudzi no tiem brīvprātīgi, ikdienā tūkstošiem skolēnu, diplomātu, tūristiem, un citiem skaidro okupāciju vēsturi. Domāju, ka Jūs esat valstiski domājošs cilvēks un sapratīsat, ka tieši pašlaik Okupācijas muzeja darbs ir arkārtīgi nozīmīgs informācijas karā ar Krieviju. Akadēmiski strīdi par labu architektūru te ir sekundāri, lūdzu apdomājaties!

+41
-25
Atbildēt

8

    latvijas_valsts > Rasma Kârkliòa 16.07.2015. 14.48

    “Muzeja darbinieki, daudzi no tiem brīvprātīgi, ikdienā tūkstošiem skolēnu, diplomātu, tūristiem, un citiem skaidro okupāciju vēsturi.”

    Nevis skaidro vēsturi, bet kurina naidu. Bet Rasmas Kārkliņas tēvs Ādolfs Šilde vispār kalpoja vāciešiem un aicināja likvidēt žīdus. Vai par to Rasma Kārkliņa nosūdzējusi grēkus? Nē, jo tieši šāda tēva dēļ par viņu arī balso viņas vēlētājs. Mēs jau visu zinām. Tāpat kā Putins visu redz.

    Lūk, ko viņa raksta par tēvu:

    “1991.gadā iznāca grāmata

    “Ādolfs Šilde. Trimdinieka raksti.1944. – 1990”. Sastādītāja Rasma Šilde-Kārkliņa.

    No sastādītājas ievada:

    Latviešu tautas tiesību aizstāvis Ādolfs Šilde savus trimdā pavadītos mūža gadus veltīja politiskai cīņai. Viņa galvenais cīņas ierocis bija rakstītais vārds. Blakus vienpadsmit grāmatām par Latvijas vēsturi un politiku Ādolfs Šilde sacerēja simtiem rakstu, kas publicēti dažādos trimdas izdevumos.

    [..] Kā patriotam Ādolfam Šildem sevišķi tuvi bija politiskie, vēsturiskie un tiesiskie jautājumi par Latvijas valsti, un tas atspoguļojas grāmatas sākuma nodaļās , kā arī nodaļā par ievērojamiem latviešiem. Lielu darbu autors ielika pētījumos par deportācijām un pretošanās kustību okupētajā Latvijā, un līdz ar to katram no šiem tematiem veltīta atsevišķa nodaļa. Dzīvodams Vācijā no 1944.gada oktobra līdz savai nāvei 1990.gada maijā, Ādolfs Šilde kļuva arī par trimdas hronistu” http://www.latvijaslaudis.lv/old-data/vesture_begli1.html

    Bet viņa neko neraksta par šo:

    Ādolfs Šilde “Otrā pasaules kara laikā, kā daudziem par pārsteigumu izrādījās, bija apliecinājis, ka „nevar noklusēt to milzīgo prieku, kādu jūtam no ebreju jautājuma risināšanas mūsu zemē”.” http://www.pietiek.com/raksti/atjaunota_latvija_un_ebreju_jautajums

    Tāda, lūk, ir tā latviska elite, kas gaida savu taisnīgo tiesu no “Mossad”.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Normunds > Rasma Kârkliòa 19.07.2015. 09.35

    Padomju latvieši dalās divās lielās daļās – tie, kas sadarbojās ar okupācijas režīmu un saņēma visādus okupācijas labumus (saņem vēl šodien), un pārējie. Tie, kas sadarbojās ar okupācijas režīmu, grib šo kaunu aizmirst, nogrūst tālākajā zemapziņas stūrī. Citi, savukārt, pastāv uz to, ka okupācijas noziedznieki, kolaboranti, fašisti, nkvdešņiki, izdzimteņi, slepkavas, izvarotāji jāsauc pie atbildības. Pirmie grib okupācijas muzeju aizvākt tālāk no acīm, otrie uzskata, ka tam jāatrodas pašā redzamākajā vietā. Visa problēma.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Lauris Grâvelis > Rasma Kârkliòa 16.07.2015. 10.28

    @rasma_karklina

    Kļūdas vajag labot pirms tās tiek realizētas nevis tās izdarīt un tad teikt, ka tika pieļauta kļūda. Manuprāt, ir tuvredzīgi aizbildināties, ka Okupācijas muzejam tiks traucāta darbība par pus gadu, uzbūvējot kaut ko nefunkcionālu un neglītu, tā arī nerisinot jautājumu par Okupācijas muzeja ilgtspēju.

    +20
    -21
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Rasma Kârkliòa 16.07.2015. 09.27

    DD1

    cerams Krievija kļūs par normālu kaimiņu

    ————

    Cerēsim, ka ar kaimiņiem ķīniešiem labi sapratīsimies.

    +19
    -17
    Atbildēt

    0

    DD1 > Rasma Kârkliòa 16.07.2015. 08.42

    > asma_karklina

    “kaitējums Okupācijas muzeja darbībai … Akadēmiski strīdi par labu architektūru te ir sekundāri”

    Vecrīgas arhitektūra nebūt nav sekundārs jautājums. Gluži otrādi,- agri vai vēlu Putins pazudīs, cerams Krievija kļūs par normālu kaimiņu, bet baltā kaste – piebūve paliks, kā pseidoarhitektūras piemineklis. Es to negribu. Neredzu iemeslu, kāpēc OM darbinieku kabineti nevarētu atrasties “stūra mājā”, kas savukārt būtu OM filiāle, bet ar laiku arī galvenā ēka.

    +28
    -25
    Atbildēt

    0

    MZGD > Rasma Kârkliòa 17.07.2015. 17.54

    Gerbona zaglis gan ir gudrs krievs. Ir iemacijies rakstit ar latinu burtiem. Zhel ka nabags ta centaas. Kam vina murgi interesee.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Rasma Kârkliòa 16.07.2015. 10.21

    Vecrīgas arhitektūra nebūt nav sekundārs jautājums. Gluži otrādi,- agri vai vēlu Putins pazudīs, cerams Krievija kļūs par normālu kaimiņu, bet baltā kaste – piebūve paliks, kā pseidoarhitektūras piemineklis. Es to negribu. Neredzu iemeslu, kāpēc OM darbinieku kabineti nevarētu atrasties “stūra mājā”, kas savukārt būtu OM filiāle, bet ar laiku arī galvenā ēka.

    ————————

    par krieviem gan neesmu tik optimistisks, bet visam pārejam tekstam pievienojos par 100 procentiem.

    +21
    -13
    Atbildēt

    0

    Siguldietis > Rasma Kârkliòa 16.07.2015. 09.01

    Ļoti pareizi, paldies.

    +25
    -14
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 16.07.2015. 10.43

…Manifests aicina vienotā Okupācijas muzeja attīstības koncepcijā iekļaut Stūra māju, kas ar savu emocionālo slodzi ir izmantojama okupācijas mantojuma izstādīšanas, dokumentēšanas un pētniecības mērķiem…+++ Lūk arī “konflikta” atslēga. Cien. arhitektes mērķis ir aizdabūt Okupācijas muzeju prom no centra, kur ir tā vienīgā un īstā vieta.

Taktikā nekā jauna – iesākumā tikai iekļaujot Stūra māju ” Okupācijas muzeja attīstības koncepcijā”, un beidzot – pārvietojot visu Okupācijas muzeju uz Stūra māju, tā tad prom ” no acīm”, kāds jau bija šīs arhitektu grupiņas sākotnējais priekšlikums.

Grūti spriest, kas tie par motīviem, kuri spiež daļu mūsu arhitektu šādi rīkoties. Vai nu viņi ir tik kropli savā profesionālajā uztverē. Tik kropli, ka vairs neatšķir prioritātes. Nesaprot, kas varbūt ir svarīgi, un kas ir ļoti svarīgi.

Jeb tā ir vnk ir greizsirdība par to, ka paši vairs netiek pie lieliem projektiem, jeb varbūt tam visam ir pavisam prozaisks motīvs – Kremlis nopirka :)

+37
-23
Atbildēt

11

    Normunds > rinķī apkārt 17.07.2015. 22.35

    Tomēr tūristu tur krietni mazāk.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 18.07.2015. 09.59

    rinķī apkārt

    Kā jau izteicos: “Okupācijas muzejam nav jākonkurē ar krogiem, tāpēc tā atrašanās vietai nav būtiskas nozīmes”.

    Esot ārzemēs, vienmēr esmu atradis manis interesējošos objektuws, lai kur tie arī nebūtu, bet nekad neesmu gājis kaut kur iekšā, neizlasījis plāksnītes uzrakstu uz durvīm. Nekad nekur neapmeklēšu holokausta muzeju, pat ja tur pasniegs “košerētu cūkgaļu” un šņabi un līdz tam nekur nebūs jāiet.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 19.07.2015. 20.06

    Vai tad mūsu bērniem skolā vēsturi nemāca?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 18.07.2015. 17.00

    Kāds tam sakars ar obligātumu vai speciālu meklēšanu?Mēs par citām valstīm bieži vien nezinām gandrīz neko,tūrists šeit var ierasties arī ar minimālām zināšanām par mūsu vēsturi,un tad ir svarīgi,lai objekts atrastos dzīvā vietā ar daudziem interesantiem izpētes objektiem.Tāds muzejs jau ir kā uzvedinātājs,ierosinātājs painteresēties par nozīmīgiem nesenās pagātnes notikumiem.Pēc tam jau var sākt pētīt informāciju no dažādiem avotiem mērķtiecīgi,ja pirmā interese ir radīta.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 16.07.2015. 11.45

    …Andrej…neviens negrasās slēgt Okupācijas muzeju…to vienreiz par visām reizēm vajadzētu saprast arī oponentiem, bet tiem, kas to nesaprot un liekulīgi izmanto kā argumentu, atbalstot nelietderīgu naudas šķērdēšanu – jāskaidro vēl un vēl….

    ….no Taviem komentāriem saprotams, ka Okupācijas muzeja jautājumā esi nostājies saprātīgo “pusē”….

    +19
    -21
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 18.07.2015. 09.28

    vai tad Stūra māja neatrodas centrā? No tagadēja OM tā ir tikai 1,6 km attālumā +++ atrasties centrā, un būt uzmanības centrā – tās ir divas dažādas lietas. :) Šobrīd Okupācijas muzejs atrodas gan centrā, gan arī uzmanības centrā, jo tas ir pašā priekšā…

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    agrunte > rinķī apkārt 19.07.2015. 14.07

    Dīvains kritērijs OM atrašanās vietai – kā tik ārvalstu tūristiem būtu ērtāk taisīt selfijus uz tā fona. “Šeit man aiz muguras Melngalvju nams, šeit kaut kāds okupācijas muzējs… Kādas okupācijas? Skaidrs ka vācu, šādi muzēji ir visā bijušajā PSRS…”. Ja viņus Latvijas vēsture neinteresē, tad arī neinteresēs, lai kur tas muzējs atrastos!

    Muzējs ir vajadzīgs vispirms mūsu bērniem. Un Stūra māja ir visdabiskākā vieta, jo tieši tā ir okupācijas drūmākās puses iemiesojums.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Centrum > rinķī apkārt 18.07.2015. 09.46

    Ja Tev vajag priekšā un centrā,viens te ieteica – uzreiz aiz lidostas pasu kontroles,lai neviens nespēj pašmaukt garām,ar obligātu prasību,gribi spert kāju uz svētās zemes,ierindā caur Okupācijas muzeju,kā caur šķīstītavu.

    Ar smadzeņu skalošanu un trulu uzbāzību panāksiet pretēju efektu.Viss,kas ir obligāts rada vēlmi no tā izvairīties.

    Pretīgākais,ka cerībā uzvārīties uz valsts rēķina,trimdinieki grābstās gar tautas sāpēm un ciešanām.

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 16.07.2015. 11.02

    un beidzot – pārvietojot visu Okupācijas muzeju uz Stūra māju

    ——————————

    Nevajag fantazēt. No Gailes nekas tāds nav dzirdēts, un ja arī kāds kaut ko tādu bilstu, vai mums tas būtu jāņem vērā?

    Visas valdošās partijas un pat SC (vismaz oficiāli) atbalsta Okupācijas muzeja atrašanos centrā. Ja Vienotība mēģinās OM slēgt, tad NA sarīkos protesta akciju.

    +18
    -9
    Atbildēt

    0

    agrunte > rinķī apkārt 16.07.2015. 13.19

    RA, vai tad Stūra māja neatrodas centrā? No tagadēja OM tā ir tikai 1,6 km attālumā, skat.: http://www.google.lv/maps/dir/56.9581388,24.1241791/56.9472844,24.1058997/@56.9526616,24.1055316,15z/data=!3m1!4b1!4m2!4m1!3e2?hl=en

    No Brīvības pieminekļa 1,0 km. No Ministru padomes ēkas tikai 650 metri! (Starp citu, daudz tuvāk nekā tagadējāis OM). No lielākās centrālās viesnīcas Radisson Latvija tikai 500 metri.

    Ja tas nav centrs…

    +21
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 16.07.2015. 12.00

    to Zane. Es taču jokojos.

    Protams, ka šajā jautājumā mēs esam vienisprātis. Muzeju vajag izremontēt un lai tas turpina darbību. Tikai ekspozīcija jāpadara spilgtāka. Runā, ka labs paraugs esot Holokausta muzejs Izraēlā.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 18.07.2015. 04.44

Poļitarhitekte jūt konjunktūru, pārējie 19 piebalso tāpat aiz muļķības. Veiksmīgais darbiņš Lipkes šķūnis, kura uzdevums izcelt tā īpašnieka darbības vienreizējo dabu vienlaicīgi klusinot tūkstošiem citu paveiktā masveida raksturu, jau izpelnījies aģenta Zurofa atzinību. Nu ir saņemts jauns uzdevums, kura motivācija ir tik laba, ka nav pat kauns izskatīties …

P.S.Trģikomiskākais apstāklis, ka kremlinu pārņemtais Gebelsa propagandas gars, kas nacisma politiku pārveļ uz okupēto zemju pleciem, turpina apdūmot Latviju.

+27
-15
Atbildēt

1

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 18.07.2015. 14.32

    Tas,ka Molotova – Ribentropa pakta autori atrodas uz kopējas platformas, nav pārsteidzoši. Riktīgi netīrs politbizness sākas tajā brīdī, kad atriebības naida aptumšotie prokremliskie ebreji nodod tautasbrāļu upurus, pievienojoties Gebelsa propagandai un bez tiesas lēmuma slepkavo iedomātos pāridarītājus.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu