SVF samazina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi • IR.lv

SVF samazina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi

23
SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda. Foto: EPA/LETA

Ekonomikas izaugsmes prognozes samazināšana galvenokārt skaidrojama ar kritumu ASV ekonomikā

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ceturtdien samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, brīdinot par finanšu saspīlējuma riskiem Eiropā, ko varētu radīt Grieķijas parādsaistību krīze.

SVF prognozē, ka pasaules ekonomika šogad palielināsies par 3,3%, nevis 3,5%, kā tika lēsts aprīlī.

Jaunākās prognozes arī liecina, ka globālās ekonomikas izaugsme šogad būs lēnāka par 2014.gadā reģistrēto kāpumu 3,4% apmērā.

Grieķijas parādsaistību krīze, kuras dēļ valsts varētu būt spiesta pamest eirozonu, šobrīd rada vien niecīgu ietekmi uz pasaules ekonomikas izaugsmi, norāda SVF. “Notikumi Grieķijā līdz šim nav radījuši būtisku ietekmi. Laicīgi īstenotai politikai vajadzētu palīdzēt pārvaldīta šādus riskus, ja tie materializētos,” skaidro fonds.

Taču nesenais procentu likmju pieaugums atsevišķām eirozonas dalībvalstu obligācijām varētu norādīt uz lielākām problēmām turpmāk. “Daži riski atkārtotam finanšu saspīlējumam saglabājas,” teikts SVF ziņojumā.

Fonds vēsta, ka pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes samazināšana galvenokārt skaidrojama ar kritumu ASV ekonomikā šā gada pirmajā ceturksnī, kas daļēji skaidrojams ar bargajiem ziemas laikapstākļiem.

Vienlaikus SVF samazināja ASV ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam par 0,6 procentpunktiem – līdz 2,5%, bet Kanādai prognoze pazemināta par 0,7 procentpunktiem un tagad tā veido 1,5%.

Turklāt ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanās attīstības un attīstītajās valstīs arī kavē pasaules ekonomikas augšupeju.

Fonds globālās ekonomikas izaugsmes prognozi nākamajam gadam saglabājis nemainīgu un tā joprojām veido 3,8%.

Arī Ķīnas tautsaimniecības pieauguma prognoze šim gadam saglabāta 6,8% apmērā, neskatoties uz nemieriem valsts kapitāla tirgos.

 

Komentāri (23)

Valdis Eiserts 10.07.2015. 08.48

Kamēr Grieķi klaigā,

Pekina sabrukusi-

Klusi, klusi…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu