Saeimas komisija atbalsta Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata (papild.) • IR.lv

Saeimas komisija atbalsta Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata (papild.)

49
Ainārs Dimants. Foto: Nora Krevneva, F64

Dimants: tas ir prettiesisks lēmums, tas ir vērsts tieši pret regulatora vadītāju

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien atbalstīja lēmumprojektu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja Aināra Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, bet politiķu iesniegumā minēto pārējo trīs locekļu atbrīvošanu noraidīja, ziņo LETA.

Ņemot vērā Saeimas Juridiskā biroja rosinājumu komisija nolēma sadalīt vairāku koalīcijas un opozīcijas politiķu iesniegto priekšlikumu par četru NEPLP locekļu atbrīvošanu no amata četros atsevišķos lēmumprojektos.

Komisija neatbalstīja politiķu iesniegumā minēto pārējo trīs NEPLP locekļu – Aijas Dulevskas, Daiņa Mjartāna un Ivara Zviedra atbrīvošanu no amata. Balsis dalījās par NEPLP locekli Mjartānu, tomēr vairums komisijas locekļu uzskatīja, ka viņam darbs NEPLP jāturpina. Iebildumus pret Zviedri un Dulevsku neviens neizteica, ziņo Latvijas Radio korespondents Ivo Leitāns.

Saeimai saskaņā ar parlamenta iekšējo darba kārtību gan būs jālemj par visiem četriem lēmumprojektiem. Balsojums varētu notikt 8.jūlijā.

Mediju eksperte un RSU pasniedzēja Anda Rožukalne norāda, ka šī ir ļoti nopietna indikācija, ka atsevišķi deputāti var vērsties pret neatkarīgu mediju regulatoru. “Tas nozīmē, ka arī citu iestāžu darbiniekiem var notikt līdzīgi,” piebilda Rožukalne.

Šis lēmums ir prettiesisks, kas ir vērsts tieši pret regulatora vadītāju. Tā aģentūrai LETA teica NEPLP vadītājs Dimants.

“No šī lēmuma jau nemainās argumenti pret vienu vai pret četriem locekļiem. Ja argumenti neiztur kritiku attiecībā uz četriem, tad tie paši argumenti neiztur kritiku arī pret vienu. Jābūt ļoti nopietniem pierādītiem likuma pārkāpumiem tieši manā darbībā, un tikai tad lēmums var tikt uzskatīts par tiesisku. Pašlaik es redzu, ka tas ir prettiesisks lēmums, tas ir vērsts tieši pret regulatora vadītāju, kurš, protams, pēc likuma arī pārstāv šo regulatoru,” skaidroja NEPLP vadītājs.

Dimants skaidroja, ka visas tās pašas problēmas, uz kurām viņš norādījis jau agrāk par šo lēmuma projektu, tās paliek spēkā. “Tas nav stāsts par manu personu, tas ir stāsts par regulatora neatkarību. Tas nav tiesisks lēmums, kādam tam vajadzētu būt regulatora gadījumā, ja mēs neesam politiski atbildīgas amatpersonas, tas nedrīkst būt motivēts politisks lēmums, un ir jābūt tiesiskam lēmumam. Jābūt pierādītiem ļoti noteiktiem likumā paredzētiem pārkāpumiem manā personiskajā darbībā.”

NEPLP vadītājs norādīja, ka komisijā “mans personiskās darbības izvērtējums nemaz netika izvērtēts. Tika izvērtēts tikai iesniegums, kas attiecās uz visiem četriem locekļiem. Pārmetumi beigās tika attiecināti tikai uz mani, kaut arī mēs esam koleģiāla institūcija un visus lēmumus pieņemam balsojot”.

NEPLP ir koleģiāla institūcija un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmums virzīt parlamentā lēmumu par NEPLP vadītāja Aināra Dimanta atbrīvošanu no amata nevar noņemt atbildību no pārējiem padomes locekļiem par padarīto, aģentūrai LETA savu viedokli pauda NEPLP locekle Aija Dulevska.

“Jebkurā gadījumā vēlos teikt, ka esam koleģiāla institūcija. Piemēram, Mārtiņš Šics (LRA) teica, ka mēs kopā esam atbildīgi par šo priekšsēdētāju, jo viņu esam ievēlējuši. Tāpēc es negribu noņemt atbildību no pārējiem padomes locekļiem par mūsu padarīto darbu vai teiksim to, kas nav tik labi izdevies. Viens cilvēks tomēr, kaut tas būtu vadītājs un kuram ir pēc likuma jāatbild par visas iestādes darbu, tomēr viens pats neveic šos darbus,” sacīja Dulevska.

Bondars: Dimants sašķēlis mediju telpu

NEPLP vadītājs Ainārs Dimants ir sašķēlis Latvijas mediju telpu starp komercmedijiem un sabiedriskajiem medijiem, tāpēc viņam ir jāatkāpjas no amata, ceturtdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā paziņoja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāts Mārtiņš Bondars. Divu komisiju – Cilvēktiesību un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas – kopsēdē vislielāko Saeimas deputātu kritiku saņēma tieši padomes vadītājs Ainārs Dimants.

Ar tik skaļiem paziņojumiem kā Bondars, kam, tiesa, pietrūka pamatojuma, komisijas sēdē klajā nāca ne viens vien Saeimas priekšstāvis, kauninot parlamenta ievēlētos NEPLP pārstāvjus. Sevišķi izcēlās LRA deputāts Artuss Kaimiņš, kurš Dimantam pārmeta pat zināšanu trūkumu un “spīdēja” ar sevišķi nekaunīgu repliku: “Vai jūs kukuļus ņemat, Dimanta kungs?”

Vēl vairāk Kaimiņu ērcināja tas, ka “Dimanta kungs ir sataisījis epopeju, ka Latvijas vārds tiek vazāts starptautiskā arēnā”, jo trešdienas vakarā LTV raidījumā “Sastrēgumstunda” piedalījās Austrumu un Dienvideiropas mediju organizācijas prezidents, Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) konsultants Boriss Bergants. Viņš politiķus brīdināja, ka ir kārtīgi jāapdomā un padomes atlaišana ir iespējama tad, ja tā nestrādā, proti, nepilda normatīvos aktus.

Ceturtdien Saeimas deputāti, kas divu komisiju kopsēdē diskutēja par Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par NEPLP un iespējamo parlamenta lēmumprojektu par NEPLP locekļu atbrīvošanu no amata, nolēma turpināt diskutēt par vairāku politiķu parakstīto iesniegumu.

Savukārt Publisko izdevumu un revīzijas komisija uzdeva NEPLP astoņu mēnešu laikā savest kārtībā savu saimniecību un 2016.gada 1.februārī iesniegt atskaiti par padarīto, lai novērstu VK konstatētos pārkāpumus.

Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) šodien nāca klajā ar ierosinājumu jautājumu par NEPLP locekļu atbildību par pārkāpumiem turpināt skatīt piektdien plkst.12. Taču pēc deputāta Kaimiņa ierosinājuma komisijas vairākums nolēma turpināt skatīt šo jautājumu pēc pārtraukuma.

Līdz šim Cilvēktiesību komisijas deputātu viedokļi par priekšlikumu atlaist NEPLP locekļus bija dažādi. Komisijas priekšsēdētāja Laizāne neredz iemeslus, lai balsotu par padomes locekļu Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra atlaišanu, savukārt par pārējiem diviem padomes pārstāvjiem esot nepieciešams uzklausīt iesniedzēju pamatojumu.

ZZS pārstāvis Augusts Brigmanis komisijas sēdē teica, ka nepieciešama stingra un konstruktīva sadarbība starp NEPLP un Saeimu. Arī viņš nedomā, ka visi ir jāatlaiž, bet piekrīt deputātam Kārlim Šadurskim (V), kurš ierosināja atlaist NEPLP vadītāju Dimantu.

Bondars, aicinot Dimantu pašu atkāpties no amata, retoriski vaicāja: “Tas ir sabiedriskais medijs vai valdības pagarinājums?”, spriedelējot, kāpēc LTV tik daudz stāstot par Ziemeļāfrikas bēgļiem, kamēr ir vēl daudz citu bēgļu.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis deputātiem norādīja, ka NEPLP locekļus no amata var atbrīvot tikai likumā noteiktajā kārtībā, kas paredz trīs konkrētus gadījumus. Tā kā iesniegumu parakstījušie deputāti runā par NEPLP locekļu reputācijas zaudēšanu, pēc Juridiskā biroja domām, Saeimas komisijai ir jākonstatē, kā katrs no šiem locekļiem ir zaudējis reputāciju un jābalso ir par katru NEPLP locekli konkrēti.

Pārmetumi, par kuriem Saeimas komisiju kopsēdē tika uzklausīti Valsts kontroles pārstāvji un kuriem skaidrojumu sniedza paši NEPLP locekļi, par finanšu revīzijas konstatētajiem pārkāpumiem, pēc Juridiskā biroja atzinuma, nevar būt pamats kāda no viņiem atlaišanai no amata.

Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V), kas neatbalsta ierosinājumu par padomes četru locekļu atlaišanu un to vērtē gan kā absurdu rīcību no likuma viedokļa, gan kā politisko izrēķināšanos, vaicāja Brigmanim un citiem, vai 2008.gadā toreizējais NEPLP vadītājs Ābrams Kleckins, kas izlēma no LTV programmas izņemt Putinam neglaimojošu filmu un pēc tam teica, ka “saņēmis zvanu no augšas”, arī tika šādi “izkratīts” kā tagad Dimants un citi NEPLP pārstāvji. Uz to gan Brigmanis viņai neatbildēja.

Tikmēr komisijā pārstāvētie partijas “Saskaņa” deputāti par NEPLP atlaišanas rosināšanas jautājumu nolēmuši lemt pēc juristu atzinuma uzklausīšanas.

Jau ziņots, ka “Vienotības”, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas “No sirds Latvijai” līderi 17.jūnijā Saeimas Prezidijam iesniedza dokumentu par NEPLP locekļu atlaišanu. Prezidijs šo iesniegumu nodeva izskatīšanai Cilvēktiesību komisijā.

Iesniegumu iniciējusi LRA, bet to parakstījuši arī vairāku partiju līderi – Solvita Āboltiņa (V), Augusts Brigmanis (ZZS), Dainis Liepiņš (LRA) un Inguna Sudraba (NSL).

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz “Radio Skonto plus” programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Tāpat tiek pausta nostāja, ka NEPLP locekļi Dimants, Dulevska, Mjartāns un Zviedris neatbilst likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju, tāpēc tas viņiem liedz turpināt šo amatu ieņemšanu.

Savukārt NEPLP izplatījusi paziņojumu masu medijiem, kurā norāda, ka pieprasījums atlaist NEPLP locekļus ir uzbrukums masu mediju neatkarībai.

Paziņojumā uzsvērts, ka NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju, it īpaši sabiedrisko mediju, sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLPlocekļus. Padome norāda, ka neviens no atlaišanas apstākļiem nav iestājies.

NEPLP paziņojumā norāda, ka dažu Saeimas deputātu ideja atlaist padomes locekļus viņiem nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien padomes locekļi esot saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu LTV sižetu vai LR raidījumu.

 

Komentāri (49)

zanE. 02.07.2015. 15.59

….un tagad – ar tikpat lielu un kaismīgu neatlaidību – atbrīvojiet Loginovu no Rīgas brīvostas priekšnieka amata…aktieriem no nodegušā teātra – spēciņi par vājiem, lai saceltos pret Loginovu?….

+26
-3
Atbildēt

4

    aivarsk > zanE. 02.07.2015. 21.17

    He, he, he…

    Vai, vai, vai…

    Umņiki, ko lai saka :))

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > zanE. 02.07.2015. 17.59

    Ja tikai nebūs Rietumu demokrātiju iztekts spiediens un atklāts uzbrēciens, nekādus pārsteigumus gaidīt nevajag.

    Mūsu šīs Saimas deputātiņi, savā vairākumā, ir absolūti nekompetentas un bezatbildīgas būtnes, ļoti bailīgas un vadāmas, bet, vairāk viņi baidās no Lemberga un Āboltiņas, nekā no Rietumu spiediena, un nobalsos, kā tiem pavēlēs.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > zanE. 02.07.2015. 16.53

    Un tu, vēl arvien, uzskati, ka es pārspīlēju, un nekāda vārda brīvība Latvijā netiek apdraudēta, NEPLP vajāšana ir normāli, V ir normāla partija, nevis Lemberga ZZS piedēklis, Āboltiņa ir V lepnums, nevis kapracis, utt?

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 02.07.2015. 17.15

    …ar nepacietību gaidīšu Saeimas balsojumu…gribu redzēt spēku samēru un “mūslaiku varoņu” uzvārdus…

    +18
    -3
    Atbildēt

    0

JanisA 02.07.2015. 16.01

Vispirms V kopā ar ZZS ievēl prezidentu, tad kopīgi grib atlaist NEPL.

+19
-5
Atbildēt

0

Aigars Brauns 02.07.2015. 16.19

Saeimas daunis – kaimiņu Duksis atkal īpaši izcēlies ar stulbumu un nekaunību. P.S. Ja gadījienā minētajam daunim ienāktu prātā sūdzēt mani tiesā, atgādināšu, ka neesmu vainīgs, ja katrs alkāns atpazīst sevi, kaut netiek nosaukts vārdā.

+15
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu