Krievijas propagandas aģentūra grib savu filiāli reģistrēt Latvijā • IR.lv

Krievijas propagandas aģentūra grib savu filiāli reģistrēt Latvijā

50
Kremļa galvenais propagandists Dmitrijs Kiseļovs. Foto: ITAR-TASS/LETA

Latvijas valsts iestādes līdz augustam domās, vai dot atļauju

Krievijas valstij piederošā informatīvā aģentūra “Russia Today” lūgusi atļauju reģistrēt filiāli Latvijā, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

“”Russia Today” tāpat kā pirms pusgada radītā ziņu aģentūra “Sputnik” ir daļa no Krievijas ieročiem, kas paredzēti, lai Krievijai izdevīgo pozīciju pasaulē izplatītu ne tikai krievu, bet angļu, franču, spāņu, japāņu, itāļu un, iespējams, arī latviešu valodā,” vēsta raidījums.

Līdz ar “Sputnik” izveidošanu izskanēja ziņas, ka viņu biroji tiks dibināti arī Lietuvā, Igaunijā un Latvijā. Līdz šim par plāniem izplesties Latvijā nekas vairāk nebija zināms. Tomēr tagad Kremļa kontrolētā mediju organizācija vērsusies pie iestādēm Latvijā, lai prasītu atļauju Rīgā reģistrēt savu pārstāvniecību.

Kā liecina raidījuma rīcībā esošā informācija, pilnvaru rīkoties Latvijā “Russia Today” vārdā parakstījis par Krievijas propogandas ministru dēvētais žurnālists un šīs aģentūras ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs. Kopš pagājušā gada marta viņš ir iekļauts Latvijas un Eiropas melnajā sarakstā un viņam liegta ceļošana uz rietumvalstīm.

Latvijas Uzņēmumu reģistrs sola līdz augusta beigām pētīt likumus un atzinumus no drošības iestādēm, lai izlemtu – ļaut vai neļaut Latvijā darboties Krievijas varas finansētajai informatīvajai aģentūrai. “Russia Today” gadījums parāda arī vairākas nepilnības likumos. Piemēram, reģistram nav saistoši dažādie melnie saraksti. Un fakts, ka Kiseļovs tādā ir iekļauts, nav pietiekams iemesls, lai atteiktu Latvijā reģistrēt viņa vadīta uzņēmuma filiāli.

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere norāda, ka pašlaik vēl ir pāragri spriest par lēmumu, jo notiek iesniegto dokumentu izvērtēšana, kā arī vēl nav saņemts pilns viedokļu klāsts no kompetentajām institūcijām.

Savukārt Kultūras ministrija, kas uzrauga mediju vidi Latvijā, pirms Krievijas ziņu aģentūras filiāle Latvijā nav piereģistrēta un sākusi darbu, neko darīt nevarot. Kamēr nav Latvijai kaitīga satura, neesot iespējams apturēt šīs aģentūras filiāles reģistrēšanu.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), vaicāta, vai “šķēršļus likt” tiešām var tikai tad, kad medijs jau būs sācis darbu, atbild: “Faktiski jā. Mums Satversme nosaka vārda brīvību.”

Kamēr mediju uzraugi nevar reaģēt, bet Uzņēmumu reģistrs vēl pēta situāciju, jaunievēlētais prezidents Raimonds Vējonis (ZZS) domā, ka šoreiz būtu jārīkojas izlēmīgi. “Protams, ja jebkurš medijs kurina naidu un ir potenciāls apdraudējums valstij, tad attiecīgām institūcijām ir tiesības pieņemt lēmumu neizsniegt attiecīgos dokumentus, lai viņus varētu reģistrēt vai veikt kādu darbību šeit valstī,” uzsver Vējonis.

Savukārt Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors uzsver, ka “Sputnik” pārstāvniecības tiek izmantotas, lai meklētu atbalstu Krievijas ārpolitikas īstenošanai tās kaimiņvalstīs un tālāk. “Galvenais ir noskaņot sabiedrību par labu Krievijas lēmumiem, jo demokrātiskās valstīs cilvēkiem ir vara,” norāda pētnieks.

Raidījums arī vēsta, ka dokumentu kārtošanā Krievijas aģentūras pārstāvniecības dibināšanai izlīdzējuši firmas “Prime Consulting” darbinieki. Tās ofiss atrodas “Rietumu bankas” ēkā. Uzņēmums savā mājas lapā norāda, ka ir partneris “Rietumu bankai” un klientiem izlīdz gan ar ofšoru dibināšanu ārvalstīs, gan jaunu firmu reģistrēšanu Latvijā. No komentāriem raidījumam, “Prime Consulting”, atsaucoties uz komercnoslēpumu, atteicās.

 

Komentāri (50)

dzeris49 21.06.2015. 21.17

Lasot tos skaidrojumus, kāpēc “nevar nereģistrēt” vairs nevar saprast, smieties vai raudāt.

Izskatās, ka atrodos kādā absurda zemē.

Latvijas politiķu un birokrātijas impotence, bailīgums un vēlme neuzņemtis nekādu atbildību ir unikāla.

Latvijā nedrīkst nereģistrēt Latvijai un visai dem. pasaulei naidīgu iestādi, likumi “neļaujot”.

Melbardes kundze un pārējie, jūs esat politiķi vai kas, priekš kam jūs tur vispār sēžat tai Saeimā vai MK, jums ir likumdevēju tiesības, nu tad sasauciet Saeimas ārkārtas sēdi un mainiet tos likumus un normatīvos aktus steidzamības kārtā!

Nerunājot par to, ka vienmēr var atarst kādu iemeslu vai ieganstu, lai to nedarītu, ja, protams, grib.

Ja jūs piereģistrēsiet šeit to infekcijas perēkli, tas būs spļāviens sejā visai Latvijai, pie kam kopīgs spļāviens, gan no Krievijas, gan no mūsu pašu politiķiem un birokrātijas, man būs kauns, ka es dzīvoju tādā valstī.

Vai arī, jums valsts prestižs, gods, principi, sen jau ir tukša skaņa, galvenais – amati, labi atalgotas vietas, politbizness, un lai nebūtu jāpieņem nekādi lēmumi, kas jums varētu radīt kādas neērtības, visdrīzāk, tā tas arī ir, ja piereģistrēsiet šeit to smirdīgo atejas kantori, tad nekādas šaubas par to vairs nebūs.

+18
-1
Atbildēt

3

    edge_indran > dzeris49 21.06.2015. 22.19

    ———

    Precīza diagnoze:

    “Komunisma gals iezīmēja arī demokrātijas galu. Šodienas laikmets ir ne tikai postkomunistisks, bet arī postdemokrātisks! Šodien mēs esam liecinieki, kad tiek veidots demokrātiskais totalitārisms, jeb, ja vēlaties, totalitārais demokrātisms.

    Žurnālists: Vai tas neskan mazliet absurdi?

    Aleksandrs Zinovjevs: Nebūt nē. Demokrātijai ir nepieciešams plurārisms [vārda un rīcības brīvība], kas paredz, ka ir jābūt vismaz diviem pietiekami līdzvērtīgiem spēkiem, kuri cīnās savā starpā un līdz ar to arī ietekmē viens otru. Aukstā kara laikā bija vispasaules demokrātija, globālais plurārisms, kura ietvaros eksistēja divas savstarpēji cīnošās sistēmas: kapitālistiskā un komunistiskā….”

    Par Rietumu totalitāro demokrātiju: Aleksandra Zinovjeva intervija (1999, Berlīne) https://infoagentura.wordpress.com/2014/08/20/par-rietumu-totalitaro-demokratiju-aleksandra-zinovjeva-intervija-1999-berline/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > dzeris49 21.06.2015. 22.54

    edge_indran atradis sev gara radinieku – Zinovjevs arī atskaņo visu, kas viņam svilpo starp ausīm.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > dzeris49 22.06.2015. 21.04

    Melbārde vnk grib iet rīt ikrus pie Vešņakova.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Andris 21.06.2015. 20.16

Gribas redzēt NEPLP reakciju.. Ja šī Gebelsa filiāle atvērsies, tad tas ir vārda brīvības un demokrātijas apdraudējums gan Latvijai gan visai ES . Un pats galvenais, ka mēs parādam savu gļēvulību, ļaujot šim Gebelsa kanālam, strādāt no Latvijas! Medijam, kuram nav nekāds sakars ar vārda brīvību un žurnālistiku, nav vietas Latvijā!

+17
0
Atbildēt

2

    Normunds > Andris 22.06.2015. 11.16

    Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), vaicāta, vai “šķēršļus likt” tiešām var tikai tad, kad medijs jau būs sācis darbu, atbild: “Faktiski jā. Mums Satversme nosaka vārda brīvību.”

    =============

    Melbārde varēja tautu informēt, kurš jurists viņai šādas lietas ir sastāstījis, gan jau kāds jenotu liberasts.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Andris 22.06.2015. 11.40

    Normunds – gribi teikt, ka Melbardei pašai smadzenes nav, viņa ir tikai “jenotu” gribas retranslatore?

    Neesmu pārāk augstās domās par NA politiķiem, nu bet, pasludināt viņus par plānprātiņiem, pilnībā vadāmiem, tas jau tā ka nedaudz par traku, nokaunies, ja jau tik ļoti ienīsti to NA, vismaz, uzvedies politkorekti!

    Andris – ko tu gribi no NEPLP, ja jau pat NA minstre un augsta ranga ierēdņi sāk locīties un vāvuļot, ka “nevar nereģistrēt”?

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 21.06.2015. 20.52

…Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), vaicāta, vai “šķēršļus likt” tiešām var tikai tad, kad medijs jau būs sācis darbu, atbild: “Faktiski jā. Mums Satversme nosaka vārda brīvību.” +++ laikam jau spilgtāku piemēru, ar kuru var iltustrēt to absurdu par kādu ir pārvērtusies ” vārda, izpausmes brīvība” Latvijā, piemeklēt būs grūti.

Pēc masu slepkavībām Ukrainā, pēc pasažieru lidmašīnas notriekšanas, situācijā, kad nav dienas, kurā Krievija nepiedraudētu Latvijai ar ieročiem utt un utt, pēc tam, kad ik dienas LR medijos var lasīt ziņas par Krievijas meliem, kuri ir vērsti pret LR, Latvijā amatpersonas vēl nopietni apsver iespēju reģistrēt Kremļa ruporu Latvijā, jo nesaskata kaitējumu, kuru Krievija ir nodarījusi gan Latvijai, gan ES kopumā. Tā nav pietāte pret vārda brīvību, tas ir sviests. Krievija ir ienaidnieks un šis fakts ir pietiekams arguments, lai Kiseļova iesniegumu noraidītu.

Bet, ja par Satversmi, tad LR Satversmes gars ir jāsaglabā, bet nianses jāpielabo. LR Satversme tika rakstīta laikā, kad pie LR robežām valdīja nosacīts miers

+12
-1
Atbildēt

5

    Normunds > rinķī apkārt 21.06.2015. 23.50

    zanE kārtējo reizi apliecina, ka liberisti ar kremli ir uz vienu roku.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 21.06.2015. 21.14

    ———

    Starp citu, der atcerēties, kas to mieru 1920.g. augustā nodrošināja. Toreiz jau ar bij’ “karstas galvas”, kas kaut ko taisījas “pielabot” – nelika mieru notikušais “brīnums pie Vislas”, gribējas līdz Volgai tikt.

    Prātiņ, nāc pie bailīgajiem auseklīšiem!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > rinķī apkārt 22.06.2015. 21.02

    Melbārde, tāpat kā Gerhards, nev nekādi nacionālisti, tas nu ir skaidrs. Melbārde tajā amatā ir ielikta kā kompromisa figūra starp histēriskiem liberastu kultūristiem -nodokļu maksātāju naudas ēdājiem un VL nacionālistiem.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 21.06.2015. 23.25

    …R.A. raksta: – “Bet, ja par Satversmi, tad LR Satversmes gars ir jāsaglabā, bet nianses jāpielabo. LR Satversme tika rakstīta laikā, kad pie LR robežām valdīja nosacīts miers.”

    ——————————

    …kā tad tā?…vai tad Satversme nav akmenī cirsta?…tagad tomēr drīkst tai ķerties klāt?… :)

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 22.06.2015. 11.42

    Normunds – ak tad Melbārde, tomēr, liberaste, pareizi uzķēri, Normund, man jau sen likās, ka viņa tāda īstena patriote nemaz nav.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu