Miris sporta žurnālists Zigurds Mežavilks • IR.lv

Miris sporta žurnālists Zigurds Mežavilks

21
Žurnālists Zigurds Mežavilks. Foto: Ieva Čīka, LETA

 

89 gadu vecumā mūžībā aizgājis leģendārais Latvijas sporta žurnālistikas un foto vecmeistars Zigurds Mežavilks, paziņo Latvijas Sporta federāciju padome.

Mežavilks dzimis 1926. gada 22. martā Rīgā. Tēvam agri nomirstot, rūpes par ģimeni uzņēmās viņa māte. Sākoties padomju okupācijai, Mežavilka māti kā pasta priekšnieci izsūtīja uz Viduskrieviju. Tur Mežavilku iesauca strēlnieku divīzijā. 1941.gadā pie Maskavas viņš guva smagus ievainojumus.

Pēc kara beigām Mežavilku uzaicināja strādāt žurnālā “Fiziskā Kultūra”, bet vēlāk laikrakstā “Sports”.

Mežavilks aizrāvās ar fotografēšanu, piedalījās vairākās nozīmīgās sacensībās, reizē pildot arī delegāciju vadītāja un tiesneša amatus. Tādejādi radot iespēju tikt uz ārzemēm, ceļojuma izdevumus Mežavilks apmaksāja pats, jo nebija komunistiskās partijas biedrs.

Mežavilks piedalījās piecās Olimpiskajās spēlēs Tokijā, Minhenē, Monreālā, Maskavā un Seulā, par kurām arī uzrakstītas grāmatas. Viņš bija autors arī vairākām grāmatām par basketbolu un citiem sporta veidiem. 1964.gadā izdots viņa fotogrāfiju albums “Lielais basketbols”, bet 1977.gadā – “TTT”, kas bija pirmais nozīmīgais darbs, kas veltīts slavenajai Latvijas basketbola komandai.

Mežavilks apbalvots ar Tēvijas kara I šķiras ordeni, Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi, NATO medaļu, Latviešu Strēlnieku medaļu, padomju medaļu par Izcilu darbu Maskavas Olimpiskajās spēlēs, Žukova medaļu, medaļu par Maskavas aizstāvēšanu un daudzām militārajām piemiņas medaļām, medaļu no Latvijas Sporta vecmeistaru savienības, Somijas Olimpiskās komitejas sudraba medaļu, kā arī vairākiem piemiņas kausiem un goda zīmēm, informē federāciju padome.

Mežavilks bija biedrs Pasaules žurnālistu savienībā ar beztermiņa apliecību no 1963. gada.

Atvadīšanās no Mežavilka notiks piektdien, 19. jūnijā. plkst. 11 Rīgas Krematorija Mazajā zālē.

 

Komentāri (21)

Absints 19.06.2015. 12.43

Mežavilks kādu laiku rakstīja kaismīgus komentārus te, nu jau labu brīdi bija pazudis.

Lai vieglas smiltis…

+8
0
Atbildēt

0

cabulis 19.06.2015. 14.46

Bija leģenda. Lai vieglas smiltis! Tikai 1 jautājums, vai krievi ņēma armijā 15-gadīgus. Dzimis 1926. – smagi ievainots 1941. ???

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu