Vienkārši pavārs • IR.lv

Vienkārši pavārs

3
«Man vienkārši patīk taisīt ēst – vienalga, vai priekš slavenībām vai maniem bērniem. Ēdiens ir mana platforma, lai darītu labus darbus.»
Ieva Puķe

Gatavojis Mihailam Barišņikovam, Oprai Vinfrijai, Nelsonam Mandelam, Barakam Obamam un princesei Diānai, Ārts Smits pats vislabprātāk ēd mammas cāļa klimpas Amerikas dienvidu gaumē

Uzstāšanās TEDxRiga konferencē, meistarklase skolu un pirmsskolas iestāžu ēdnīcu pavāriem par garšīgu un veselīgu maltīšu gatavošanu atbilstoši skolu budžetam, Pavāru kluba gardēžu vakariņas un pat praidam veltītas pop-up vakariņas restorānā Zoste – Ārta Smita (Art Smith) nepilnu piecu dienu programma Latvijā bija piesātināta. Opras Vinfrijas un Lēdijas Gagas iecienītākais pavārs Rīgā ieradās tiešā ceļā no Milānas Expo, kur gatavoja ēdienu ASV paviljonā. Latvijā popularizēja savas dzimtenes – Amerikas dienvidu štatu – virtuvi. Polenta ar garnelēm, cūkas fileja ar ābolu salātiem, paniņās mērcēta, kraukšķīgi fritēta vista.

Cilvēks, kura pavārgrāmatas Atpakaļ pie galda: Ēdiena un ģimenes atkalsatikšanās vai Virtuves dzīve: Īsts ēdiens īstām ģimenēm godalgotas par humānisma vērtību popularizēšanu, ir pazīstams kā atklāts gejs, ar vīru, mākslinieku Hesusu (Jesus Salgueiro) nesen adoptējis četrus bērnus. Runīgs un sirsnīgs, Zostes vakariņās Ārts pienāca pie katra galda. Arī nākamās dienas gardēžu pasākumā Amerikas pavārs pats lika uz šķīvjiem ēdienu. Neskatīdamies pulkstenī, izrunājās ar viesiem, nevērīgi izmetot tādas frāzes kā «šo vistu trīs reizes pasūtīja Baltais nams», «mans draugs Džeimijs» (slavenais šefpavārs Džeimijs Olivers) vai «kā teica Opra» (amerikāņu televīzijas sarunu šovu zvaigzne, kurai Ārts Smits 10 gadus bija privātpavārs).

TEDxRiga, šķiet, uzstājāties bez īpašas gatavošanās. Vai ko tādu darījāt pirmoreiz?
Mana draudzene Džūlija ir TEDx producente Ņujorkā, viņa ir arī kinoproducente. Viņa ar Opru un Stīvenu Spīlbergu uztaisīja filmu Simt soļu ceļojums, kas noteikti jāredz! Tā ir par ēdiena spēku, kā tas var savienot dažādas kultūras. Aktrise Helēna Mirena par to dabūja Zelta globusu… 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu