Latvieši dzimst • IR.lv

Latvieši dzimst

4
Zīmējums — Krišs Salmanis
Māra Miķelsone

2014.gadā piedzimis tik daudz latviešu bērnu, ka demogrāfijas statistikā uzstādīti vairāki sen neredzēti rekordi

Mazā Linda piedzima 2.jūnijā Jūrmalā, Bulduru slimnīcā. Turpat pirms divarpus gadiem pasaulē nāca viņas vecākais brālis Roberts. Šonedēļ visa ģimene dodas atceļā uz savām otrajām mājām – Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, jo bērnu mamma ir ukrainiete, bet tēvs latvietis. Aizbraucot Linda, tāpat kā viņas brālis, līdzi vedīs Latvijas pilsoņa pasi ar ierakstu «latviete».

Latviešu skaits pagājušajā gadā pirmoreiz kopš 1991.gada uzrādījis pozitīvu tendenci – piedzimušo ir vairāk nekā mirušo, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pārvaldes sociālās statistikas departamenta direktora vietniece Baiba Zukula Ir teic – iepriecinoši, ka pagājušajā gadā latviešu tauta pasaulē kļuvusi par 240 cilvēkiem lielāka. Tālais 1991.gads latviešiem bija pēdējais ar pozitīvu dabisko pieaugumu – tad piedzima par 310 latviešiem vairāk, nekā nomira, lai gan kopumā valstī dabiskais pieaugums jau tad iezīmējās negatīvs. Pēc tam sekoja drūma statistika vairāk nekā 20 gadu garumā, kuras mīnusi rādīja, kā latviešu skaits nemitīgi sarūk. Toties pērn uz 1000 latviešiem piedzimuši 12,9 bērni, pārspējot pat tradicionāli augsto rādītāju čigāniem – šai tautībai bija 11,8 bērni uz 1000 iedzīvotājiem, bet vidējais rādītājs visā valstī bija 10,9.

Labi dzīvojam

«Labi dzīvojam!» – tā sociālajos tīklos izsaukušies vairāki statistikas analizētāji, priecājoties pēc jaunāko demogrāfijas datu publiskošanas, kas rāda augšupejošas tendences un vairākus rekordus. Pagājušajā gadā Latvijā kopā piedzima 21 746 bērni, kas pēdējo piecu gadu laikā ir augstākais rādītājs. Šie pieci gadi arī parāda stabilu dzimstības tendences palielināšanos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu