1941.gada 14.jūnija upurus atcerēsies visā Latvijā • IR.lv

1941.gada 14.jūnija upurus atcerēsies visā Latvijā

29
2014.gada 14.jūnija pasākums Liepājā. Attēlā - svētbrīža vadītājs Jānis Dreiblats, Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš. Foto Liepājas muzeja
Ieva Circene

Atceres pasākumu kalendārs

Lai godinātu komunistiskā genocīda upuru piemiņu, šogad Latvijā 14.jūnijā daudzviet notiks piemiņas pasākumi. Galvenie atceres pasākumi ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa būs Rīgā. Masveida cilvēku izsūtīšana 1941.gada 14.jūnijā skāra lielāko daļu Latvijas ģimeņu, kas atstāja dziļu rētu ne tikai cilvēku sirdīs, bet arī visā tautā.

“Plānota cilvēku iznīcināšana,” – tā par padomju varas īstenoto Latvijas iedzīvotāju deportāciju uz attālajiem Sibīrijas, Tālo Austrumu un ziemeļu apgabaliem 1941.gada 14.jūnijā teic Latvijas Okupācijas muzeja vēsturniece Inese Dreimane.

Šajā dienā vienotā akcijā no savām mājām un dzimtenes svešumā tika aizvesti 14 194 Latvijas iedzīvotāju, tajā skaitā 1614 bērni vecumā līdz septiņiem gadiem un 2137 – vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm.

Dienā, kad pie ēkām sēru noformējumā tiks izlikti sarkanbaltsarkanie karogi, visā Latvijā pieminēs 1941.gada traģiskos notikumus. Jautājot, par iedzīvotāju piedalīšanos atceres pasākumos, vēsturniece stāsta, ka ir grūti spriest, cik apmeklēti pasākumi būs, taču uzsver, ka tukšu vietu nebūs nekur.

“Šo dienu ir nepieciešams atcerēties, jo vienas nakts laikā Latvijas valsts zaudēja aptuveni 15 000 iedzīvotāju, kuru tālākās izdzīvošanas iespējas bija niecīgas,” Ir.lv teic Dreimane.

Vēsturniece atzīst, ka mūsdienās iedzīvotāji Latvijā par šīs dienas senajiem notikumiem ir vidēji informēti. Viņa uzsver: “Sabiedrības informētība ir izsūtīto baiļu un klusēšanas sekas.”

Pasākumi Rīgā

Plkst.10 piemiņas brīdis Šķirotavas stacijā

Plkst.12.30 ziedu nolikšana pie pieminekļa “Bārenīte” Pils laukumā

Plkst.12.35 gājiens no Latvijas Okupācijas muzeja

Plkst.13 svinīgā goda sardzes maiņa un ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa

Plkst.14 Dzintras Gekas dokumentālo filmu “Bērnības zeme Sibīrija” un “Sibīrijas bilance” seansi kino „Splendid Palace”

Plkst.15 piemiņas brīdis Torņakalna stacijā

Plkst.16 Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantāte “Dievs, Tava zeme deg!” Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē

Plkst.17 koncerts “Lacrimosa” Rīgas Sv. Pētera baznīcā un koncerts “Neizmirsti!” Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā ģilde”

Plkst.17 koncerts “Aizvestajiem” Melngalvju namā. Piedalās Radio koris (diriģents Sigvards Kļava) un „Sinfonietta Rīga” stīgu ansamblis

Plkst.19 Dzintras Gekas dokumentālā filma “Kur palika tēvi?” seanss kino „Splendid Palace”

Plkst.20 komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas koncerts Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā

Litenē

Plkst.16 atceres pasākums Latvijas armijas karavīru piemiņas vietā. Pēc pasākuma “Atmiņu ugunskura” iedegšana Latvijas armijas Litenes nometnes vietā

Liepājā

Plkst.12.30 svētbrīdis Liepājas Centrālkapos pie deportēto piemiņas akmens

Plkst.14 Liepājas muzejā represēto piemiņai veltīts koncerts “Dziesmas zemei, kur mana sirds!”

Valmierā

Plkst.13 atceres brīdis patriotisku dziesmu un prozas lasījumu pavadībā Valmieras dzelzceļa stacijā. Noslēgumā – ziedu nolikšana

Ventspilī

Plkst.15 piemiņas pasākums Tilta dārzā folkloras kopas “Laipa” pavadībā

Daugavpilī

Plkst.11 atceres brīdis un ziedu nolikšana A.Pumpura skvērā pie piemiņas akmens “Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem”

No plkst.10 līdz 16 iedzīvotāji aicināti apskatīt Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju. Politiski represētajiem un viņu ģimenes locekļiem ieeja par brīvu

Alūksnē

Plkst.11 atceres brīdis pie Mātes tēla

Plkst.11.30 atceres brīdis pie piemiņas akmens “Tiem, kuri neatgriezās”

Jēkabpilī

Plkst.11 piemiņas brīdis „Pieminot aizvestos” un izstādes atklāšana grāmatnīcas “Aisma” pagalmā

Plkst.14 atceres brīdis „Mums visiem viena sāpe” 14. jūnija parkā

 

Komentāri (29)

Austras koks 13.06.2015. 23.38

Raksta virsraksts: “1941.gada 14.jūnija upurus atcerēsies visā Latvijā”

—————————–

Atcerēsies tiešām visā Latvijā, bet vai daudzi? Liekas, kā atcerēsies visur, bet tikai daļa latviešu.

Ņemot vērā par Saskaņu balsojošo latviešu skaitu, to cik daudz ir tādu, kas gatavi ar okupantiem un kolonistiem dzīvot pa labam, to cik daudzi gatavi jebkurā brīdī ar krieviem runājot pāriet uz krievu valodu, to cik daudzi kaunās nosaukt krievus par okupantiem un kolonistiem, to cik daudzi ir gatavi ar krieviem iesaistīties biznesā ka tik piķis nāk neskatoties ne uz ko, to cik daudzi ir gatavi aizmirst krievu pāridarījumus (latviešu izvešana, apšaušanas, izvarošanas utt.), ir ļoti daudz latviešu, kas pēc būtības ir gatavi “atsūkāt” krieviem, ka tik viss pa labam un ka tik nav kašķis.

Un kamēr būs tik daudz “atsūkātāju” latviešu vidū, lēni mums notiks tā iešana uz priekšu un tikšana vaļā no urliskā padomju okupācijas mantojuma.

+6
-2
Atbildēt

8

    klusais > Austras koks 14.06.2015. 10.06

    Par paaudzēm … – runā , ka bērni ir vecāku spogulis …

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Austras koks 14.06.2015. 14.26

    Vēsture jāatceras, protams, ir, kurš tad to nesaprot un ir pret to.

    Bet, veidot visu valsts politiku, balstoties tikai uz pagātni, ir muļķīgi un kaitīgi.

    Praktiski neviens no patreiz šeit dzīvojošiem krievval. pilsoņiem nekādās represijās nepiedalījās, nu, sauksim viņus par kolonistiem un okupantiem, un priekš kam, daudzi no viņiem paši nosoda represijas, vai paši ir no tām cietuši, un galīgi nav to pelnījuši, viņi ir pilntiesīgi šīs valsts pilsoņi.

    Nokļuvuši viņi šeit tolaik pastāvošās PSRS politikas rezultātā, un kur te ir šo konkrēto cilvēku vaina?

    Un ko tas mainīs, kā tas uzlabos situāciju Latvijā?

    Mazāk vajag domāt par pagātni, vairāk par nākotni, citādi, mēs atgādinam mazohistus, kam lielāko baudu sagādā ciešanu un pārnodarījumu pieminēšana, kuri nejūtas labi, ja nevar kādam pažēloties, cik ļoti tiem nodarīts pāri.

    To pašu, starp citu, teica Levits, kura atbalstītāji šeit milzīgi iestājas pret tiem “okupantiem”, utt., šeit jums Levits vairs nav autoritāte?

    Vai tas, vienkārši, ļoti ērti – savu nespēju sakārtot valsti, korupciju, tiesisko nihilismu, utt., norakstīt uz “okupantiem”, kaut, neviens “okupants” valstī pie varas nav bijis, par visu, kas notiek valstī, atbildīgas “latviskās” partijas, vairāk vai mazāk, nacionāli noskaņotas?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 14.06.2015. 10.55

    ———–

    “Vairākumam Latvijas iedzīvotāju piemiņas dienas ir pilnīgi vienaldzīgas.”

    Kārlis Sils,Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība http://www.lvportals.lv/visi/viedokli/271990-izkliedeta-piemina-jeb-atceres-dienas-latvija/

    ===============================================================================

    Kas citam bedri rok – pats tajā var iekrist:

    “Kāpēc de-sovjetizācija noveda pie pretēja rezultāta.”

    http://ria.ru/zinoviev_club/20150521/1065729530.html

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Austras koks 14.06.2015. 16.15

    Vai tad es esmu pret NATO, vai tad es attaisnoju represijas, vai tad nesaprotu, ka Krievija ir Latvijas ienaidnieks, utt?

    Esmu pret melnbaltu pasaules redzējumu un pret “okupantu” apzīmējuma lietošanas absolūti nevietā.

    Par 9. maiju tu arī kļūdies, galīgi ne visi, kas to atzīmē, ir Latvijas ienaidnieki, un pat tas, ka daudzi uzskata, ka Latviju atbrīvojuši, nevis okupējuši, to nenozīmē, īstenībā, tur cilvēki atzīmē to pašu, ko mēs 8. maijā, man gadījies kontaktēt ar daudziem tādiem cilvēkiem, nekādas represijas 90% no viņiem neatbalsta, daudzi saprot, ka Staļina režīms bija analoģisks Hitlera režīmam, un atzīst, ka Latvija tika okupēta, bet, tā ir tradīcija un tie viņiem ir lielākie svētki, kāpēc – tā ir liela tēma, par ko tagad nesākšu.

    Īsumā sakot – nākotne jāveido nevis BALSTOTIES uz pagātni, bet, ŅEMOT VĒRĀ pagātni, un nedrīkst iedalīt visus savas valsts pilsoņus ienaidniekos un draugos, balstoties uz attieksmi pret kādu vienu notikumu, viss ir daudz sarežģītāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Austras koks 14.06.2015. 15.22

    dzeris49 Bet, veidot visu valsts politiku, balstoties tikai uz pagātni, ir muļķīgi un kaitīgi. +++ balstoties uz pagātni ir jābūvē valsts nākotne. Atceroties okupāciju, represijas utt, ir jāveido valsts ārpolitika. Krievija vienmēr ir bijusi vispirms latviešu tautas, pēc tam latviešu valsts ienaidniece. Šī iemesla dēļ, Latvija iestājās NATO un lūdz, lai sabiedrotie izvieto NATO karaspēku LR teritorijā.

    Jebkurš, kurš iebilst pret šādu šī brīža LR ārpolitikas kursu, ir LR ienaidnieks, vienalga vai viņam ir LR pilsoņu pase kabatā, vai tā ir nepilsoņa, jeb Latvijā dzīvojoša Krievijas pilsoņu pase.

    Jebkurš, kurš 9. maijā noliek ziedus pie Pārdaugavas pieminekļa nav LR draugs :), jo godina armiju ar kuras palīdzību komunisti represēja LR mierīgos iedzīvotājus.

    Tāda ir šī melnbaltā patiesība. Bet ja par korupciju, tad tā pastāv visās valstīs un šī parādība, protams, ir jāapkaro.

    Tu ceri, ka ar LR kremliniem, SC elektorātu ir iespējams politisks kompromiss, es saku tieši šāda pārliecība ir daudz bīstamāka LR pilsonim par jebkuru korupcijas epizodi mūsu atjaunotās valsts vēsturē

    Bet Okupācijas muzejs, tā LR pilsonim būtu jākļūst par svētvietu, kuru viņš apmeklē savos pārdomu brīžos, tā apmēram

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Austras koks 14.06.2015. 09.07

    riņķī apkārt. Lielisks komentārs, bet diez vai to sapratīs IR, vēl jo vairāk tā viesi:)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Austras koks 14.06.2015. 10.26

    klusais. Ne vienmēr. Ļoti bieži starp vecākiem un bērniem nostājas “..tas jaunais laiks, kas šalkās trīs..” un tādā garā tālāk un bedrē iekšā. :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Austras koks 14.06.2015. 07.57

    Atjaunotajā LR ir izaugusi jau vesela latviešu paaudze. Un šī paaudze ir izaugusi tāda, kādu to ir izaudzinājusi valstī koptā ideoloģija. Ja Latvijā šobrīd dzīvo liela daļa ” atsūkātāji”, kā Tu raksti, tad šie dārzeņi ir valstī piekoptās ideoloģijas gala produkts.

    Nav dienas, kad Latvijā kāds medijs neatgadinātu to, ka Latvija ir valsts, kura ir dibināta 1918. gadā, bet, ja salīdzina informatīvo fonu uz kura veidojās pirmskara sabiedrības apziņa, vērtību sistēma ar šodienu, tad tās ir divas nesalīdzināmas lietas.

    Pirmskara latviešu morāle šobrīd ir nicināms lielums, provinciālisms utt, un tādas tad arī ir sekas – ikdienas piekāpšanās, pazemošanās kremlinu priekšā ik uz soļa un visos līmeņos.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 13.06.2015. 21.24

Tas ir par maz, tikai dažas dienas gadā rīkot aceres pasākumus, kuros tiek pieminēti izvestie LR pilsoņi. LR pilsonim ar asociācijām par šiem notikumiem ir jādzīvo ikdienā, šos notikumus nedrīkst aizmirst ne mirkli, caur šo, pret latviešu tautu izdarīto noziegumu prizmu, ir jāvērtē šīs dienas notikumi Latvijā. Ir jāvērtē cilvēki, jāvelk robeža starp sevi un “viņiem”.

+5
-2
Atbildēt

2

    edge_indran > rinķī apkārt 14.06.2015. 11.10

    ———–

    Политрепрессированный Александр Гильман

    http://imhoclub.lv/ru/material/mifi-14-ijunja

    ===============================================================================

    Jādzīvo kā 14.jūnija politrepresētajam A.Giļmanam?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 14.06.2015. 11.25

    «Армата» – ни одного выстрела – миллионы контуженных…http://ipvnews.org/3rd_column/images/2007.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

ozolnieki 14.06.2015. 07.54

Paldies IR par 14.jūnija atcerēšanos .

Jo latviešiem būtiskos datumus centrālie mediji nemīl atcerēties

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu