Visu uztvert priecīgi • IR.lv

Visu uztvert priecīgi

5
Indriķis Muižnieks.
Gunita Nagle

Ievēlēts par Latvijas Universitātes rektoru labās humora izjūtas un draudzīgās attieksmes dēļ, Indriķis Muižnieks arī turpmākajos gados centīsies visiem būt labvēlīgs. Viņa solījumos visbiežāk skan vārds «palīdzība»

Alkoholiķiem ir stipra griba. Viņi grib un dzer. Ar šādu prātulu Indriķis Muižnieks sāk jūnija Rīgas Laikā publicēto rakstu Kas pasūta dzērienu?, kurā mikrobioloģijas profesors skaidro neirozinātnieka Maikla Gazaniga pētījumu par brīvo gribu. Izmantojot studentiem tuvo alus tēmu, Muižnieks saistoši izstāsta, kāpēc amerikāņu zinātnieks nonācis pie secinājuma, ka izvēles brīvība ir nevis viena indivīda, bet visas sabiedrības apzināta nepieciešamība. 

Muižnieks prot aizraut, viņš ir viens no populārākajiem LU Bioloģijas fakultātes pasniedzējiem, kura izteikumus lekcijās studenti pieraksta un dalās ar tiem tīmeklī gluži tāpat kā ar anekdotēm. Piemēram: «Vienmēr ir izvēle, no kā jūs labāk gribat nomirt – no zālēm vai vīrusa. Ar zālēm var pamocīties ilgāk.» Vai – «sēnes vairāk ir nekustīgi kukaiņi, nevis fotosintezējoši augi». Muižniekam ir laba humora izjūta, viņu labprāt aicina uz raidījumiem vai populārzinātniskām lekcijām, kuru nolūks ir padarīt zinātni saprotamu un interesantu.

Iespējams, Muižnieka personības īpašības bija galvenais iemesls, kāpēc viņu 4.jūnijā ievēlēja par LU rektoru. 14 gadus pavadījis LU zinātniskā prorektora amatā, viņš nav panācis strauju augstskolas izrāvienu zinātnes pasaulē. Taču Muižnieka konkurentam vēlēšanās, LU Datorikas fakultātes dekānam Jurim Borzovam pietrūka šarma un pārliecināšanas spējas. Par viņu nobalsoja 76 Satversmes sapulces delegāti, par Muižnieku – 178.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu