Šogad darba vietā miruši jau 43 cilvēki • IR.lv

Šogad darba vietā miruši jau 43 cilvēki

34
Informatīvā izstāde par darba aizsardzības jautājumiem Rīgas Centrālās pasažieru stacijas Lielajā zālē. Foto: Rebeka Žeire, LETA

Latvijā turpina pieaugt negadījumu skaits darbavietās

Latvijā saglabājas augsts letālo un smago nelaimes gadījumu skaits darba vietās un turpina pieaugt kopējais nelaimes gadījumu skaits – šogad reģistrēts 581 nelaimes gadījums, no kuriem 67 gadījumi klasificējami kā smagi, un darba vietā šogad miruši jau 43 cilvēki.

Iepazīstinot ar Valsts darba inspekcijas (VDI) jaunākajiem datim par nelaimes gadījumu skaitu darbavietās, VDI direktors Renārs Lūsis sacīja, ka kopējo negadījumu skaitam ir tendence pieaugt, taču galvenokārt palielinās to gadījumu skaits, kas nav klasificējami kā smagi. “Tas liek domāt, ka cilvēki ir sākuši aktīvāk ziņot par negadījumiem. Arvien vairāk cilvēku apzinās, ka par šiem gadījumiem ir jāziņo, tie ir jāizmeklē, nevis jānoklusē,” stāstīja Lūsis.

Viņš minēja, ka no 43 letālajiem gadījumiem lielākā daļa klasificēti kā “dabīgās” nāves jeb cilvēki darba vietā miruši vispārējā veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ. “Protams, ir jautājums, cik dabīga ir nāve, ja cilvēks darbavietā mirst? Turklāt vidējais vecums šajās nāvēs ir tikai 52 gadi,” stāstīja Lūsis, norādot, ka cilvēkiem vajadzētu pievērst uzmanību tam, kādas stundas un slodzes tiek strādātas un kādi ir ikdienas paradumi.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, 2013.gadā reģistrētas 32 “dabīgās” nāves darbavietā, 2014.gadā – 42, bet 2015.gada pirmajos piecos mēnešos – 29. Kā norādīja Lūsis, darba negadījumu ziņā mēs apmēram divas reizes atpaliekam no Eiropas vidējiem rādītājiem. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš uzsvēra, ka katrs nelaimes gadījums darbā rada lielas izmaksas gan darba devējam, gan ņēmējam, gan sabiedrībai, tālab ir būtiski domāt ilgtermiņā un investēt drošā darba vidē. “Pētījumi liecina, ka uzņēmēji, kas iegulda drošā darba vidē, ir konkurētspējīgāki,” izteicās Vanadziņš. Viņš arī minēja, ka dažādu traumu gūšana izmaksā krietni vairāk, nekā varētu likties. Piemēram, Eiropas Savienībā (ES) zaudējumi, ko rada slikta darba vide, tiek lēsts 2,6-3,8% apmērā no ES valstu iekšzemes kopprodukta.

Vanadziņš pastāstīja, ka kritiskākā situācija darba drošībā ir tādās nozarēs kā celtniecība un mežistrāde, nedaudz mazāk kritiska – lauksaimniecībā, transporta un apstrādes nozarē. “Taču šajās nozarēs bieži vien gadās letāli gadījumi, kurus nevar noslēpt, tālab arī tie parādās statistikā. Taču ir jomas, kur negadījumus var noslēpt,” sacīja Vanadziņš, norādot, ka tādējādi statistika ir izkropļota un “īsto bildi” redzēt nav iespējams. “Mēs redzam kādus 15-20% nelaimes gadījumu,” viņš piebilda.

Lai pievērstu gan darba devēju, gan darba ņēmēju uzmanību darba drošības jautājumiem, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Darba devēju konfederācija rīko “Atbildīga biznesa nedēļu”.

Tās laikā no vakardienas līdz 14.jūnijam norisināsies dažādu pasākumu cikls – foto izstāde Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā, konference “Atbildīgu ideju tirgus”, diskusija par politikas plānošanu Latvijā, kā arī “Ilgtspējas indeksa” apbalvošanas ceremonija, kurā tiks godināti ilgtspējīgākie uzņēmumi Latvijā.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu