OM: pazīstami arhitekti kavē muzeja attīstību, ko sauc par īslaicīgu politisku ambīciju • IR.lv

OM: pazīstami arhitekti kavē muzeja attīstību, ko sauc par īslaicīgu politisku ambīciju

22
Padomju laika Sarkano strēlnieku muzeja ēka, tagad Okupācijas muzejs, kas sacēlusi traci Gunāra Birkerta projektētās piebūves dēļ. Foto: Edijs Pālens, LETA

Okupācijas muzeja biedrība paziņo, ka muzeja piebūves projekta izskatīšana atlikta līdz septembrim

Protestētāju pret Okupācijas muzeja (OM) paplašināšanas projektu galvenais nolūks ir izjaukt OM projektu, uzskata Okupācijas muzeja biedrība (OMB). Nule saņemta atbilde, ka OM piebūves projekta izskatīšana atlikta līdz septembrim, pieprasot vēl kaudzi dokumentu.

Būvvaldes padome lēmusi – tā kā būvniecības iecere iesniegta kā jauna, tai būtu jāiziet viss process, kas jaunai ēkai nepieciešams, ja tā tiek būvēta Rīgas vēsturiskajā centrā. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai (VKPAI) vēlas lūgt noteikt ēkas kultūrvēsturiskās vērtības līmeni, kas līdz šim nav bijis veikts. Viedoklis jājautā arī Rīgas pilsētas arhitektam par piebūves arhitektonisko risinājumu – kā tas iederas vēsturiskajā vidē, raksta LETA.

Biedrība otrdien ceļ trauksmi ar paziņojumu, ka tā sauktā 20 pazīstamu arhitektu grupa tagad ir publicējusi vienpusīgu un skaļiem apzīmējumiem pilnu vēstuli pret OM starptautiskā modernās arhitektūras interneta vietnē www.docomomo.com.

Šajā vietnē publicētajā rakstā Latvijas Okupācijas muzeja ēkas paplašināšanas projekts, ko izstrādājis pazīstamais latviešu arhitekts Gunārs Birkerts un kam dots “Nākotnes nama” vārds, ir nosaukts par “īslaicīgu politisko ambīciju”. Rakstā teikts – ja šis muzeja projekta plāns tiks īstenots, tas būs “neatgriezenisks zaudējums izcilam pēckara modernās arhitektūras paraugam un arī bīstams precedents patvaļīgām izmaiņām pilsētvidē”.

Rakstā izstāstīta bijušā Latviešu Sarkano strēlnieku muzeja tapšanas vēsture un tiek apelēts pie citzemju arhitektu profesionālisma ar aicinājumu atbalstīt ar parakstiem šo vēstuli, ja viņi piekrīt, ka OM piebūve kropļos pilsētvidi. Birkerta projekts, kura foto ir pievienots rakstam, tiek nosaukts par “populistisku risinājumu”.

Uz to Latvijas Okupācijas muzeja biedrība (OMB) paziņo, ka Latvijas Okupācijas muzeja ēkas Latviešu strēlnieku laukumā paplašinājums ir vitāli nepieciešams muzeja eksistencei.

Biedrība arī atgādina, ka šogad maijā Rīgas pilsētas būvvaldē tika iesniegts muzeja ēkas Latviešu strēlnieku laukumā rekonstrukcijas tehniskais projekts būvatļaujas saņemšanai. Tas veidots uz arhitekta Birkerta ēkas rekonstrukcijas 2008.gadā apstiprinātā skiču projekta. 

Tagad biedrība saņēmusi atbildi, ka projekta izskatīšana atlikta līdz septembrim un pieprasīti vēl papildus dokumenti, atzinumi un saskaņojumi.

OMB uzskata, ka būvprojekta vērtēšanu ir ietekmējusi Latvijas mērogā pazīstamu arhitektu personiskie uzskati un centieni projektu apturēt. Tie pausti ne vien Latvijas sabiedrībā, bet arī izplatīti ārzemēs.

Kā norāda OMB, dažu Latvijas mērogā atzītu arhitektu viedoklis, ka ēkas piebūve nav pieļaujama, galu galā nonāk pretrunās. Vieni, kā Jānis Krastiņš, uzstāj, ka esošajai ēkai jāpiebūvē cita veida ēka un ka Latviešu strēlnieku laukums jāapbūvē tā, lai atgādinātu pirms kara un kara laikā nopostīto apbūvi. Savukārt citi, kā Andis Sīlis, pauž, ka ēkai nedrīkst piebūvēt neko. Viedokļu atšķirība vedina domāt, ka galvenais protestētāju nolūks ir tikai izjaukt Okupācijas muzeja projektu, norāda biedrība.

Pret Okupācijas muzeja rekonstrukciju vērsušies Zaiga Gaile, Ausma Skujiņa, Jānis Krastiņš, Pēteris Blūms, Andis Sīlis, Ieva Zībārte, Uldis Lukaševics, Reinis Liepiņš, Mārtiņš Pīlēns, Mārtiņš Jaunromāns, Sintija Vaivade, Brigita Bula, Vents Vīnbergs, Māra Ābele, Andra Šmite, Miķelis Putrāms, Arnita Melzoba, Kārlis Melzobs, Pēteris Bajārs, Rihards Funts.

Muzejs, tāpat kā Ir.lv nesen intervētais arhitekts Birkerts cer, ka valsts un Rīgas pilsēta ievēros tiesiskās paļāvības principu un ļaus projektu īstenot, jo to apturēt var tikai ar valdības lēmumu.

Kā zināms, OMB ir neliela nevalstiska organizācija ar sabiedriskā labuma statusu. Tā pārvalda un nodrošina Latvijas Okupācijas muzeja darbību. Latvijas Okupācijas muzejs ir viens no populārākajiem muzejiem Rīgā. Lielāko daļu apmeklētāju veido ārvalstu viesi, bet otrā lielākā apmeklētāju grupa ir Latvijas skolēni un skolotāji. Muzejs ir iekļauts arī valsts augsto viesu vizīšu protokolā.

 

Komentāri (22)

Valdis Eiserts 09.06.2015. 18.49

Projekta oponentu vienīgie argumenti ir propagandistiska apsaukāšanās. Kaut arī tas nebauda Zurofa atbalstu, tas nav “īslaicīga politiskā ambīcija”.

+15
-9
Atbildēt

0

Juris Petraškevičs 09.06.2015. 19.25

Tekstā būtu nepieciešams precizējums – “20 pazīstamu arhitektu grupa” vietā vajadzētu rakstīt “20 savstarpēji pazīstamu arhitektu grupa”

+15
-10
Atbildēt

1

    zanE. > Juris Petraškevičs 09.06.2015. 19.39

    ….ar savu neizglītotību – nevajadzētu lielīties….

    +6
    -18
    Atbildēt

    0

lno 09.06.2015. 20.46

Latvijas Radio: «Vienotība» var zaudēt valsts finansējumu http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/563494-latvijas_radio_vienotiba_var_zaudet_valsts_finansejumu

+9
-6
Atbildēt

8

    klusais > lno 09.06.2015. 21.54

    lno – veca ziņa :) vismaz pusgadu veca :)

    P.S. Par gāzi nejauši kaut kur uzdūros … bet tā noteikti nav taisnība … – “Jūnijā samazinās tarifi rūpnieciskajiem klientiem par 3,7-5,1% atkarībā no patēriņa veida un apjoma. Kopumā tiek prognozēts, ka jūlijā kopējais samazinājums kopš novembra sasniegs 19,5-27,6%.”

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 09.06.2015. 22.31

    aivarsk – es par relatīvajiem cenu samazinājumiem :) :) :)

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 10.06.2015. 12.54

    Ēriks Kā tad,ir steidzami jātaisa augšā jauna partija

    —————————

    spriežot pēc tā, ka radioswh, piemēram, ik pa laikam pārraida labdares vīra Jura Pūces kunga partijas pašreklāmu, rodas iespaids, ka tas varētu būt viņķeļu un co rezerves izpletnis. Arī naudiņas laikam viņiem pietiek.

    Pūce bija tas, kurš pavisam nesen izmisīgi aicināja atbalstīt pediņu “laulību” likumu. Pie viņa varētu daudzi patverties.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > lno 10.06.2015. 10.58

    > Ēriks

    “Kā tad,ir steidzami jātaisa augšā jauna partija”

    Bordāna partija jau eksistē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 09.06.2015. 22.20

    klusais da zdrastvuet gazprom?

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    DD1 > lno 10.06.2015. 08.02

    Ceru, ka Ilze Viņķele ar domubiedriem beidzot atšķelsies no Āboltiņas, kas Vienotību ved pa Tautas partijas skuju taku. Ar Jāni Bordānu sastrādāties būtu daudz organiskāk nekā ar “lielo kombinatori”. Ja vēl kādreiz balsošu par Vienotību, tad tikai tādēļ, lai izsvītrotu Āboltiņu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 10.06.2015. 08.45

    Kā tad,ir steidzami jātaisa augšā jauna partija,nesagaidot,kad vecā galīgi noiet pa burbuli,un tad, kad Lemberga partija būs aptaisījusi kājas,mums būtu gatava jauna varas partija,lai naciķi nekad netiktu pie teikšanas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 10.06.2015. 12.14

    Tā ir jāuzfrišina ar populāriem cilvēkiem,un kārtīgu reklāmu no administratīviem resursiem arī vajag.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu