Tilts uz Austrumiem? • IR.lv

Tilts uz Austrumiem?

1
Andris K.Bērziņš

Nē! Mēs jau esam pierādījuši, ka Latvija ir spējīga uz ko labāku

Atkal un atkal dzirdot «tilta uz Austrumiem» koncepciju biznesa un valdības aprindās, tā sākotnēji šķiet loģiska – ģeogrāfiski esam tieši blakus Krievijai. Taču pārāk maz cilvēku ir ieklausījušies bijušā eirokomisāra Andra Piebalga nesen teiktajā: «Ideja, ka Latvija varētu būt tilts starp Austrumiem un Rietumiem, ir jānoārda pašā saknē.» Tieši tā.

Kāpēc šī ideja nemirst? Daudzos augstos amatos biznesā un politikā joprojām ir PSRS auguši bijušie komjaunieši, pat kompartijas biedri, kam dabīgi ir vieglāk saprasties ar Krieviju nekā Rietumiem. Arī mūsu prezidenta Vecgada uzrunā pirms sešiem mēnešiem atkārtojās tēma par tiltiem. Piebalgs ir retais no šīs paaudzes, kurš sapratis šīs domas vājumu. Par viņa «pārskološanu» varam pateikties ES.

Tilta stratēģijai ir milzīgi mīnusi. Pirmais – atkarība no Austrumu partnera, it īpaši transporta, enerģētikas un daļēji arī finanšu jomā. Otrs – biznesa un politiskās kultūras imports. Termiņuzturēšanās atļauju tirgus veicina fiktīvus darījumus un aplokšņu algas celtniecībā. Lielie transporta un enerģētikas darījumi veicina politisko lobiju no Ventspils un bijušo čekistu darbību ietekmīgos uzņēmumos. Hibrīdkarā Krievija šīs ekonomiskās saites sistemātiski izmantos, lai vājinātu mūsu neatkarību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu