Citādie somu panki • IR.lv

Citādie somu panki

5
Somijas panku grupa PKN pozē pie kluba No Pasaran Hamburgā Vācijas turnejas laikā. No kreisās: Sami Helle, Kari Ālto, Perti Kurika un Toni Vālitalo.

Īpaša Somijā radīta mācību metode palīdz cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem apgūt mūziku. Pateicoties tai, pankroka grupa PKN tagad ir nonākusi līdz Eirovīzijai

Eirovīzijas dziesmu konkurss šonedēļ Vīnē pulcē smalkas un skaistas popzvaigznes, bet vienu grupu viņu vidū grūti nepamanīt. Tie ir Somijas pārstāvji PKN. Raupji panki, turklāt no grupas dalībnieku uzvedības un runas veida viegli noprast, ka viņiem ir garīgās attīstības traucējumi.

PKN veido četri vīri ar intelektuālās attīstības traucējumiem, vienam no viņiem ir Dauna sindroms. 2009.gadā dibinātā grupa jau ir ieguvusi vērā ņemamu sekotāju loku Somijā un koncertējusi arī ārzemēs, ieskaitot ASV, Lielbritāniju un Vāciju. Taču viņiem tas ir tikai sākums. Vīnē notiekošo konkursu redzēs ap 180 miljoniem skatītāju visā Eiropā un ārpus tās.

Daudzus ir pārsteigusi PKN dalībnieku spēja sākt komponistu un mūziķu karjeru, par spīti garīgajiem traucējumiem. Daļēji tas bijis iespējams, pateicoties tā sauktajai figūru nošu pieraksta sistēmai. Tas ir somu jaunievedums, kā cilvēkiem ar attīstības traucējumiem atvieglot mūzikas mācīšanos. Šī sistēma izstrādāta Helsinku Speciālajā mūzikas centrā Resonaari, ko vada nevalstiskā organizācija Helsinki Missio. Mūzikas nodarbības šajā centrā apmeklē aptuveni 200 skolnieku, parasti 1-2 reizes nedēļā. Lielākajai daļa no viņiem ir autisms. Tieši šeit aptuveni desmit gadus mācījās arī trīs PKN dalībnieki. Figūru nošu sistēma Somijā ir ievērojami ietekmējusi daudzu garīgās attīstības traucējumu skartu cilvēku dzīvi un mūziķu invalīdu redzamību sabiedrībā, tā palīdzot mainīt arī citu cilvēku attieksmi pret viņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu