Mākslas muzeja restaurāciju sola pabeigt oktobrī • IR.lv

Mākslas muzeja restaurāciju sola pabeigt oktobrī

28
Amatpersonas apmeklē Mākslas muzeju un iepazīstas ar tā atjaunošanas gaitu. Foto: Edijs Pālens, LETA

Vēl lielāku darbu sadārdzinājumu neprognozē

Būvnieki sola šoruden pabeigt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) renovāciju un vēl lielāku darbu izmaksu sadārdzinājumu neprognozē, ziņo LETA.

Patlaban ir pabeigti apmēram 60% no paredzētajiem būvdarbiem. Kā pirmdien sacīja būvfirmas “Re&Re” Restaurācijas daļas vadītājs Roberts Vecums, restaurācijas darbi bez apstājas rit jau no pagājušā gada rudens un daudzi no tiem veicami salīdzinoši sarežģītā līmenī. “Par to, ka šie darbi tiks laikā pabeigti, šaubu nav,” norādīja Vecums.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) skaidroja, ka pasūtītājs ir apmierināts ar visu iesaistīto pušu darbu un būvniecības darbi noslēgsies, kā vēstīts iepriekš – 28.oktobrī, bet atjaunotās ēkas pieņemšana ekspluatācijā notiks 1.decembrī. Durvis apmeklētājiem muzejs vērs 2016.gada maijā, piebilda LNMM direktore Māra Lāce.

Vēl lielāks būvniecības izmaksu sadārdzinājums nav plānots – tas paliek iepriekšējā līmenī – aptuveni 1,2 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), teica Burovs. Tas, kas pašvaldībai radīs jaunas izmaksas, ir izmaksas par darbu pagarinājuma periodu – papildu atalgojums darba komandai, izmaksas par būvlaukumu un tehnikas dīkstāvi astoņu ar pusi mēnešu garumā. Šīs izmaksas esot apkopotas pa attiecīgajām pozīcijām, un nākamnedēļ, tiekoties Rīgas pašvaldības un būvnieka SIA “Re&Re” pārstāvjiem, tās tiks vērtētas no juridiskā un tiesiskā viedokļa, aprēķinot kopējo summu, skaidroja Burovs. Pašlaik ne Burovs, ne būvfirmas “Re&Re” pārstāvji šo izmaksu provizorisko summu nosaukt nevarēja.

Patlaban LNMM vēsturiskajā ēkā ir pabeigta nesošo konstrukciju pastiprināšana ar metāla konstrukcijām un esošo dūmkanālu aizbetonēšana. Neapmierinošā stāvoklī esošās ēkas nesošās konstrukcijas un pārsegumi tika pastiprināti ar injekcijas metodi. Pabeigta arī jaunu kāpņu izbūve no ēkas pirmā uz otro stāvu, samontētas kāpnes, kas ved no jumta stāva uz kupolu, notiek sienu un griestu apdares darbi, turpinās vēsturiskās ēkas iekšdarbu restaurējamo virsmu attīrīšana un restaurācija. Tāpat turpinās arī logu, durvju, mēbeļu un dekoratīvo paneļu restaurācija, kā arī marmora kolonnu restaurācijas un citi darbi.

Savukārt jaunajā apakšzemes apjomā ir pabeigta grunts izrakšana un izvešana no jaunbūves, pabeigti pamatu plātnes betonēšanas darbi, sākti kravas lifta platformas montāžas darbi, notiek inženiertīklu, kāpņu izbūves un citi darbi.

Jaunā apakšzemes telpa, kurā plānota izstāžu zāle, atrodas sešus metrus zem gruntsūdeņu līmeņa, tās platība ir 583 kvadrātmetri. Šī zāle tiks atklāta ar mākslinieka – 20.gadsimta 2.puses avangarda klasiķa – Miervalža Poļa personālizstādi “Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība”, pastāstīja LNMM direktore. Tā māksliniekam būs pirmā tik plaša darbu skate.

LNMM pagalms muzeja aizmugurē būs publisks – tajā tiks iekārtots parks. Ēkā būs arī kafejnīca ar izeju uz parku. Uz tās nomas tiesībām pašlaik jau ir izsludināts iepirkuma konkurss, pastāstīja Burovs. Viņš uzsvēra, ka kafejnīca piedāvās latviešu virtuvi. Lāce savukārt norādīja, ka cer, ka LNMM apkārtne kļūs par iemīļotu atpūtas vietu iedzīvotājiem.

Tāpat LNMM iekārtos konferenču zāli 70 personām un bērnu atpūtas telpu.

Kopējā projekta platība ir 8249 kvadrātmetri, tai skaitā esošā muzeja ēkas platība ir 4704 kvadrātmetri, bet jaunās ēkas platība – 3545 kvadrātmetri.

Sākotnēji LNMM restaurācijas darbus bija plānots pabeigt šā gada vidū, taču kļuva zināms, ka būvdarbi ieilgs apmēram par pusgadu, jo bija nepieciešami jauni tehniski risinājumi izbūvē. Tas rezultējās ar būvniecības tehnikas dīkstāvi.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta pasūtītājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments, būvprojekta autors ir Lietuvas arhitektu birojs “Processoffice”, savukārt būvniecības un restaurācijas darbus veic būvfirma “Re&Re”. Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA “Re&Re” tika parakstīts 2013.gada 22.janvārī.

LNMM ēkā sākti rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, kuru gaitā līdzās muzejam parka pusē tiks izbūvēts divstāvu pazemes apjoms ar restaurācijas darbnīcām, noliktavām un trim jaunām izstāžu zālēm.

No sākotnēji plānotajām projekta izmaksām – 35 miljoniem eiro – 22 miljoni eiro bija Rīgas domes finansējums, 13,1 miljons eiro – Eiropas Savienības līdzekļi, bet valsts piešķirtais finansējums ir 346 000 eiro. Pašlaik projekta izmaksas jau sadārdzinājušās par aptuveni 1,2 miljoniem eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Papildu izmaksas sedz pašvaldība.

LNMM galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 107 gadus.

 

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu