Pļava aiz mājas loga • IR.lv

Pļava aiz mājas loga

1
Nīderlandiešu ainavu arhitekts Piet Oudolf iedvesmu guvis dabā — savvaļas pļavās, purvos un mežmalās. Rietumkorkas dārzu Īrijā viņš veidojis kā lauku ainavu, kurā ir smilgas, skarenes, dažādas citas graudzāles un krāsās pieticīgas ziemcietes.
Gunita Nagle

Šogad veidojot vasaras dārzu, iedvesma jāmeklē lauku dabas ainavā. Tās rāmais un klusais skaistums ir tas, pēc kā ilgojas mūsdienīgi pilsētu dārzi

Kad esam noguruši no datoru rūkoņas un tastatūras klaboņas, mašīnu un tramvaju radītajiem trokšņiem, ziņām un šoviem, mieru visbiežāk meklējam laukos, mežā, pie jūras. Klusums, kuru izrotā tikai putnu čivināšana, pļavas puķu un smilgu pieticīgais skaistums remdē labāk par meditāciju. Vēja čaboņa lapās, rasa zem kailajām pēdām un gleznainā ainava atspirdzina. Šādu skaistumu modernā ainavu arhitektūra aicina atnest pilsētas dārzos. Nevis kopēt lauku ainavu, bet veidot pilsētas dārzus pēc iespējas dabiskākus, ļaujot tajos ziedēt kumelītēm, rudbekijām, raspodiņiem un raudenēm, stāsta darbnīcas ALPS ainavu arhitekte Ilze Rukšāne. Pēc viņas vārdiem, modē dārzi, kas dziedina. «Mūsdienās dārzi aizvien biežāk tiek veidoti pēc ārstniecības dārzu principiem,» saka Ilze. Ne tikai tādēļ, lai no ārstnieciskajiem augiem gatavotu tējas un dziras. Ar to palīdzību var veidot dārzu, kas, gadalaikiem mainoties, saglabā skaistumu. 

Ilze uzsver, ka katram augam jāatrod vispiemērotākā vieta: ēnmīļiem vajag ēnu, tiem, kuriem patīk saule, jādod iespēja pie tās tikt. «Dārzam ir jābūt tādam, lai tas viestu cieņu pret dabu un veidotu tādu attieksmi arī bērnos. Ja prasāt, kas ir modē, tad modē ir sarunāties ar bērniem,» saka Ilze, rosinot dārzā atrast vietu arī burkāniem, kabačiem un pupām. Lai jaunā paaudze zina, kā tie aug.

Daži augi, kuri var atrast vietu jebkurā dārzā


Stādi ārstnieciskos augus!
Salvijas aug nelielos puskrūmos, un to blāvi zaļās, mazliet grubuļainās lapas var izmantot gan ārstniecībā, gan virtuvē ēdienu garšas uzlabošanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu