Melbārde: Jauniešu masveida dalība 9.maija svinībās rada jautājumus par skolās sniegto izglītību • IR.lv

Melbārde: Jauniešu masveida dalība 9.maija svinībās rada jautājumus par skolās sniegto izglītību

50
Kultūras ministre Dace Melbārde. Foto: Ieva Lūka, LETA

Skumji, ka Latvijā ir liela sabiedrības daļa, kam par Latvijas valsts simboliem ir svarīgāki Krievijas valsts simboli

Satraucoši, ka 9.maijā Uzvaras parkā notikušās “uzvaras dienas” svinības apmeklēja liels skaits Latvijas skolās izglītību apguvušo jauniešu, aģentūrai LETA atzina kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Politiķe pauda neizpratni, kā jaunie cilvēki, kuri ir mācījušies mūsdienu Latvijas skolās, kurās ir noteiktas mācību programmas un valstiskā audzināšana, var piedalīties šādā pasākumā.

“Tas rada daudz jautājumu, kas ir risināmi nākotnes perspektīvā, un tas ir paaudžu jautājums,” norādīja ministre. “To paaudzi, kas te ar konkrētiem mērķiem ieceļoja padomju laikā, mēs neizmainīsim, taču nav saprotams, kāpēc pie pieminekļa nāk jaunieši. Tad ir jautājums – ko šiem jauniešiem māca par Latvijas vēsturi un simboliem? Ģimene ir viens, taču otrs ir valstiskā audzināšana skolās,” sacīja Melbārde. “Mani skumdina tas, ka Latvijā ir liela sabiedrības daļa, kam par Latvijas valsts simboliem ir svarīgāki Krievijas valsts simboli,” norādīja politiķe.

Ministre atzina, ka liela loma svinību popularitātē ir Krievijai, kas uztur mītus par Otro pasaules karu un tā it kā viennozīmīgi pozitīvajiem rezultātiem. “Taču, kā mēs zinām, daļai valstu Otrā pasaules kara rezultāti nebija nemaz tik pozitīvi,” sacīja Melbārde.

“Tālab arī Latvijas Republikas simtgades kontekstā ir jādomā par to, kā iesaistām jauniešus un stāstām par Latvijas vēsturi, tādā veidā padarot sabiedrību stiprāku,” sacīja Melbārde. Viņa norādīja, ka ir jāstrādā pie tā, lai rosinātu jauniešus sevi identificēt ar to Latviju, kas proklamēta 1918.gada 18.novembrī un atjaunota 1990.gada 4.maijā.

Uzvaras parkā sestdien visas dienas garumā notika pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai “uzvaras dienai” un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Tos apmeklēja ap 220 000 cilvēku.

Svinību laikā policija sodījusi 25 personas, kas atradušās alkohola reibumā. Vēl seši protokoli noformēti par atvērtu alkoholisko dzērienu pudeļu turēšanu. Policijas darbinieki arī sākuši vienu administratīvo lietu par aizliegtas padomju simbolikas izmantošanu.

Par uzbrukumu policijas darbiniekam sākts arī viens kriminālprocess.

Pērn par dažādiem pārkāpumiem pasākuma laikā tika noformēti 64 administratīvo pārkāpumu protokoli.

 

Komentāri (50)

Jānis Mednis 11.05.2015. 21.48

Te jau paaudzes un skolas nelīdzēs. Kolonisti, kurus mēs bailīgi saucam par mazākumtautību, nav integrējami. It īpaši ja kolonizētājvalsts Krievija uztur specifisku “tautiešu” politiku, kura nosaka, ka Latvija ir sena krievu zeme un krievi tās pamtiedzīvotāji. Augstākais ko šeit var panākt ir tas, ka krievvalodīgie ir lojāli savai kolonijai “Latvija”. To var panākt, ja latvieši neuzbāžas ar valodu, kultūru, vēsturi un citiem, krievuprāt, niekiem. Tas nodrošina paralēlo sabiedrību līdzāspastāvēšanu. Līdz laikam…

+15
-1
Atbildēt

4

    latvijas_valsts > Jānis Mednis 11.05.2015. 22.15

    Молодец, правильно мыслишь: “Augstākais ko šeit var panākt ir tas, ka krievvalodīgie ir lojāli savai kolonijai “Latvija”. To var panākt, ja latvieši neuzbāžas ar valodu, kultūru, vēsturi un citiem, krievuprāt, niekiem.” Но почему же Tas nodrošina paralēlo sabiedrību līdzāspastāvēšanu? Это обеспечит интеграцию латышей в русское общество, а не только русских – в латышское. Вам придётся признать, что все люди равны. А иначе вам удачи не видать.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > Jānis Mednis 13.05.2015. 06.54

    nu bļin , šito tik tagad pamaniiju , iznaaka ka visiem jaabuut vienliidziigiem ar krieviem , bet tad jau krievs atkal pirmaa vietaa , nee miiliit , te ir Latvija un latvijai lojaalie cilveeki var buut vienliidziigi , šovinisms , fašizms , nacisms ir vienliidziigi , taakaa neuzbaazies ar savu vienliidziibu , ja tik dikti gribi “vienliidziibu” , nu brauc uz fāterla… pardon matušku rossiju, tikai vai tiksi tur pie pirmaa galda?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Jānis Mednis 12.05.2015. 09.09

    признать, что все люди равны krievaprāt nozīmē,ka krievi ar savu daudzskaitlību drīkst kaimiņu tautām noteikt,kā viņām dzīvot,iepludinot kaimiņtautu teritorijās savus kolonistus.No sirds novēlu krieviem tādas attiecības ar saviem kaimiņiem ķīniešiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 11.05.2015. 23.12

ko seejam ,to pļaujam , es par krievu skolaam esmu liidz apnikumam rakstiijis , te ir rezultaats.

+8
0
Atbildēt

0

traductrice 11.05.2015. 22.40

Izglītības ministrei nevajadzētu skumt par sekām, bet gan padomāt par cēloni. Cēlonis ir apzināta valsts politika vispirms veidot divkopienu valsti un pēc tam domāt, kā šo paralēlo kopienu integrēt.

+9
-2
Atbildēt

3

    latvijas_valsts > traductrice 11.05.2015. 23.00

    “Cēlonis ir apzināta valsts politika vispirms veidot divkopienu valsti un pēc tam domāt, kā šo paralēlo kopienu integrēt.”

    Альтернатива двухобщинному обществу, это однообщинная гражданская война.

    То, что мы и видим на Украине. Вы сваливаете на Россию. Но причина в людях.

    Путину не нужна была эта новая проблема. Но люди потребовали русскости.

    И Путин был вынужден согласиться со своими русскими соотечественниками на Украине. Поддержать их. Вас же поддерживают эмигранты, всякая тримда.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > traductrice 11.05.2015. 22.48

    ——-

    Skopais maksā dubultā! Nevēlēšanās investēt Eiropas dienas svinībās novedis pie tā, ka Daugavas vienā krastā 9.maijā jauniešu paliek mazāk.

    https://www.youtube.com/watch?v=ekrZCb5i43s

    Teikmanis: Latvija dzīvo pēc Eiropas laika un 9.maijā atzīmē Eiropas dienu

    http://www.la.lv/teikmanis-latvija-dzivo-pec-eiropas-laika-un-9-maija-atzime-eiropas-dienu/

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Baiba > traductrice 11.05.2015. 23.39

    Izglītības ministrei Seilei (V) tiešām ir par ko padomāt, bet māc šaubas,ka viņu šī problēma uztrauc.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu