VARAM atceļ dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanu • IR.lv

VARAM atceļ dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanu

13
Igaunijas iepakojuma depozītu sistēmu reiz iepazina Latvijas Cūkmens, kurš māca visiem nepiemēslot vidi, savākt un šķirot atkritumus. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Līdzekļus plānots novirzīt dalītās atkritumu šķirošanas sistēmas attīstīšanai

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atteikusies no ieceres ieviest dzērienu iepakojumu obligāto depozīta sistēmu un tā vietā līdzekļus novirzīs dalītās atkritumu šķirošanas sistēmas attīstīšanai, vēsta aģentūra LETA.

VARAM valsts sekretāra vietniece Alda Ozola medijiem pavēstīja – speciāli izveidota darba grupa diskusiju rezultātā ir nonākusi pie secinājuma, ka šādā sistēmā ieguldīt līdzekļus būtu neefektīvi un tā vietā vērtīgāk būtu attīstīt dalīto atkritumu šķirošanas sistēmu, izveidojot jaunas šķirošanas līnijas, kā arī iepērkot dalītās atkritumu šķirošanas konteinerus.

Kopumā jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā atkritumu saimniecības sistēmai Latvijai paredzēts aptuveni 41 miljons eiro. Savukārt depozīta sistēmas ieviešanai būtu nepieciešami aptuveni 20-26 miljoni eiro. Taču iepakojums ir ļoti maza daļa no kopējā atkritumu daudzuma, lai tam atvēlētu tik lielus līdzekļus, skaidroja Ozola.

Lēmums par pozīcijas maiņu pieņemts, lai ieviestu ES noteiktās normas atkritumu apsaimniekošanā, jo secināts, ka līdz 2020.gadam ar pašreizējo rīcību tas nebūs iespējams. Vienlaikus ir plānots paaugstināt normas ražotājiem par viņu tirgū laistā iepakojuma savākšanu.

Plānots paredzēt finansējumu sabiedrības izglītošanai par dalīto atkritumu šķirošanu. Pašvaldībām VARAM sniegs atbalstu dalītās atkritumu vākšanas sistēmas iepirkuma konkursu prasību izstrādē un pakalpojumu nodrošinātāju izvēlē.

VARAM lēmumu atbalsta Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirektors Armands Nikolajevs, kurš norādīja, ka obligātās iepakojuma depozīta sistēmas ieviešana neatmaksāsies, turklāt atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi ir koncentrējušies uz atkritumu dalītās vākšanas laukumu izveidi.

Jau ziņots, ka dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu bija paredzēts ieviest no šā gada sākuma. Depozīta sistēmā tiktu iekļauti PET, stikla un metāla bezalkoholisko dzērienu, alus un dzērienu ar zemu alkohola saturu iepakojumi. Līdzīga sistēma sekmīgi darbojas Igaunijā, Vācijā un citās Eiropas valstīs. Rezultāts ir cilvēku interese nodot iztukšotās pudeles, tās tiek pārstrādātas un nepiesārņo vidi.

VARAM iecere paredzēja, ka Latvijā darbosies viens nacionālais operators, ko veido ražotāju un tirgotāju asociācijas. Operatora pienākumi būs loģistika – izvietojums, tehniskie risinājumi, informācijas uzskaite un kontrole, depozīta sistēmā iesaistīto tirgotāju un ražotāju reģistrācija, līgumu slēgšana ar apakšuzņēmējiem, depozīta sistēmas norēķinu veikšana ar ražotājiem, pārstrādātājiem un tirgotājiem un tamlīdzīgas lietas. Lai gan valdībā šī iecere tika atbalstīta 2013.gadā un Saeimā iesniegts likumprojekts, tam tālākas virzības nebija.

Komentāri (13)

Mārtiņš Kriķis 30.04.2015. 20.37

Stulbie kretīni. Ko nozīmē “neatmaksāsies”? Cik gan vērta varētu būt Latvijas ceļmalu, upjmalu un visu citu malu atbrīvošana no pudelēm? Stikla lausku neesamība pludmalēs, uz ietvēm, u.t.t.? Varēja uzlikt katrai pudelei 1 eiŗa depozītu un drīz neviena pati vairs nekur nemētātos. Dzērāji pat izkautos par to, kurš dabūs pudeles nodot. Tagad viss paliek pa vecam. Tos, kuri necūko, aicinās reizi gadā satīrīt aiz tiem, kas cūko. Pēdējie iedzers uz pirmo veselību un ar slaidu vēzienu aizlingos tukšo taru…

+24
-1
Atbildēt

2

    Baiba > Mārtiņš Kriķis 01.05.2015. 10.05

    Lielveikali pretojas. Tieši dēļ lielajiem tirgus spēlētājiem sistēmas ieviešana atlikta vairākas reizes. Čehijā pieņem pat plastmasas pudeles, pie dzērienu cenām norādīts cik maksā tara.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    no malas > Mārtiņš Kriķis 01.05.2015. 10.54

    Vairāk kā nožēlojami.

    neVARAM, nedomājot par vidi, nekaunīgi lobē atkritumu apsaimniekotājus un dzērienu ražotājus.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

mūsu alus 30.04.2015. 22.11

Par piedrazotu Latviju!

+14
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 01.05.2015. 10.27

Jau sen tam nepelnītas naudas pārdales katnorim, ko nez kāpēc sauc par ministriju, bija jāmaina nosaukums. Nevis VARAM, bet – NEvaram.

+10
-2
Atbildēt

3

    edge_indran > J.Biotops 01.05.2015. 13.18

    ——–

    Demokrātija ir visdeālākā, tirgus visu sakārtos, neatkarība atrisinās problēmas automātiski……

    Lai dzīvo 4.maija režīms!

    https://www.youtube.com/watch?v=qLDMMsRBSUQ

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > J.Biotops 01.05.2015. 10.39

    ko plutitu ZRP(v) fanati, ja VARAM pazinotu, ka lidzeklu nepietiekamibas tie no. atkritumu skirosanas sistemas novirziti uz iepakojuma depozitu

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dullaisdauka > J.Biotops 01.05.2015. 11.24

    Tieši tā! Bet to darboņiem smadzenes ir valrieksta lielumā! Visā Skandināvijā, Somijā, Igaunijā, Vācijā, Kanādā, Austrālijā uc sen un sekmīgi darbojas depozīta sistēma, bet, lūk, mūsu bāliņiem liekas, ka tā nevar būt laba! Var vilkt paralēles ar progresīvā nodokļa (ne)ieviešanu, jo LV finasistiem nav līdz šai baltai dienai skaidrs, ka tāda var darboties, lai apkārt neskaitāmas valstis, kur tāda darbojusies gadu desmitiem.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu