Palīdzību Latvijas alpīnistiem Nepālā sola pēc vairākām dienām • IR.lv

Palīdzību Latvijas alpīnistiem Nepālā sola pēc vairākām dienām

28
Alpīnistu mītnes vietas attēls no Jūlijas Grīnbergas Facebook profila.

Zemestrīcē cietusī valsts aicina sūtīt vajadzīgās preces, ne glābējus

Latvija un Polija lūdza Nepālu piešķirt gaisa transportu vairāku alpīnistu nogādāšanai no Namče bazāra zemestrīces skartajos Himalaju kalnos uz tuvāko Luklas lidostu, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Kā ziņo Ārlietu ministrija (ĀM), palīdzība varētu būt vien pēc vairākām dienām.

Šo alpīnistu vidū būs seši Latvijas kalnos kāpēji, no kurām viena – Jūlija Grinberga – Facebook sociālajā tīklā vēstīja, ka ĀM nepalīdz nelaimē nonākušajiem. ”Mēs esam seši. Mēs esam Latvijas pilsoņi. Mēs esam Nepālā. Pēdējās dienas mums nebija vieglas. Ar mums ir noticis tas, ko lielākā daļa no mums ir tikai redzējusi pa TV. Mēs uz savas ādas esam izjutuši dabas stihijas spēku, piedzīvojot vairākas zemestrīces. Mums ir ļoti paveicies – mēs esam dzīvi un veseli! Bet apkārt mums ir izpostīta zeme un izmisums. Nelieli grūdieni notiek joprojām. Mūsu organizatori, radi, draugi šobrīd dara visu, lai palīdzētu mums izkļūt ārā,” raksta alpīniste.

Ministrija atzīst, ka evakuācija varētu notikt pēc vairākām dienām, jo “galvenā uzmanība šobrīd pievērsta neatliekamās palīdzības sniegšanai ievainotajiem”. No Namčes bazāra vai Luklas Nepālas valdība neplāno evakuēt cilvēkus, jo citās vietās un reģionos cilvēki ir cietuši vairāk. ĀM aicina izturēties ar izpratni un iesaka: ”Ja Latvijas ceļotāji vēlas ātrāk izceļot no Namče bazāra, transporta izmaksas jāsedz pašiem, izmantojot vietējos pakalpojumu sniedzējus. Ja nepieciešams, transporta izdevumu segšanai ir iespējams saņemt valstij atmaksājamus finanšu līdzekļus.”

Namče bazārs atrodas ne vairāk kā divu dienu gājiena attālumā no Luklas lidostas, atkarībā no kāpēju fiziskās kondīcijas. Luklas lidosta ir viena no bīstamākajām pasaulē, tāpēc tajā, iespējams, vajadzēs uzturēties vairākas dienas. Tur ir helikopteru satiksme.

Ministrija vēsta, ka lielākā daļa no Latvijas iedzīvotājiem, kuri zemestrīces laikā bija Nepālā, aizvien tur atrodas. Tomēr ministrija noraida pārmetumus par palīdzības atteikšanu, jo nepārtraukti notiek risinājumu meklējumi. “Šiem tūristiem no Latvijas, kā arī citu valstu tūristiem tiešas briesmas nedraud, viņi atrodas drošībā un viņiem pieejams dzeramais ūdens un pārtika,” raksta ministrija.

Nepālā turpinās glābšanas darbi. Zemestrīcē dzīvību zaudējuši vairāk nekā 5000 cilvēku, vairāk nekā b000 ievainoti, arī kaimiņvalstīs Ķīnā un Indijā. Kā liecina ANO dati,bez pajumtes pašlaik ir aptuveni 200 tūkstoši cilvēku. Kopumā zemestrīce skārusi aptuveni astoņus miljonus cilvēku. Nepālas varas iestādes aicina starptautisko sabiedrību vairs nesūtīt glābēju brigādes, bet gan koncentrēties uz visvairāk nepieciešamo prečeu piegādi.

Jau vēstīts, ka Nepālas teritorijā 25.aprīlī notikusi 7,8 magnitūdas stipra zemestrīce, kuras epicentrs atradās nepilnus 80 km no valsts galvaspilsētas Katmandu. Zemestrīces laikā Nepālā atradās 43 Latvijas iedzīvotāji. Neviens no tiem nav cietis. Zemestrīcē gājis bojā viens Igaunijas pilsonis.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu