25 labas lietas • IR.lv

25 labas lietas

4
PSRS Komunistiskās partijas kongress Maskavā 1986.gadā.
Pauls Raudseps

1990.gada 4.maijs daudziem palicis prātā kā viena no priecīgākajām dienām viņu mūžā. Kādas pārmaiņas notikušas šajos 25 gados, par kurām tagad varam priecāties? No kā esam atbrīvojušies, kas iegūts? Valstiski visbiežāk pieminēta iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā, bet katram noteikti būs savs, individuāls saraksts – te viens variants

1. Saku «partija», domāju…

Daudzus gadus PSRS konstitūcijā bija noteikta komunistiskās partijas vadošā loma valstī. Sagrābusi varu apvērsumā un to nostiprinājusi ar militāru spēku un slepenpolicijas teroru, Komunistiskā partija vēlēšanās vienmēr uzvarēja ar vairāk nekā 99% balsu. 1990.gadā partijas varas monopols jau bija iedragāts, un mūsdienās iedzīvotāji var atļauties sūdzēties, ka partiju esot par daudz, bet balsot nav par ko.


2. Visu varu patērētājam!

Padomju Savienībā nebija reklāmu, bija lozungi. Nebija izpārdošanu, jo veikalu plaukti jau bija tukši. Televīzijā nebija trīsdesmit sekunžu reklāmas ar jaunām modelēm, bet stundām garas runas, kuras teica veci komunisti, lai slavētu sociālismu. Mūsdienās cilvēkiem patīk sūdzēties par reklāmām, bet tās nozīmē, ka vismaz ir kaut kas, ko pirkt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu