Vai gribam atgriezties valstī, kurā ir diskriminācija? • IR.lv

Vai gribam atgriezties valstī, kurā ir diskriminācija?

122
LGTB aktīvistu gājiens šogad Kolumbijā, Bogotā. Foto: AFP/LETA
Andris Slavinskis

Diskriminētas seksuālās minoritātes dzīvo par 12 gadiem mazāk un izdara vairāk pašnāvību

Jautājums par seksuālajām minoritātēm ir apskatīts no dažādiem aspektiem un diskusija par ietekmi uz sabiedrību, vismaz politiķu vidū, šķiet, nonākusi strupceļā. Vēlamies apskatīt, ko zinātniski pētījumi saka par diskriminācijas ietekmi uz pašām minoritātēm.

Pēdējā pusgada laikā četri likumprojektu ierosinājumi raisījuši diskusijas par seksuālajām minoritātēm.

1. Irinas Cvetkovas (Saskaņa) ierosinājums 11. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai Bērnu tiesību aizsardzības likumā iekļaut daļu par tradicionālajām ģimenes vērtībām un seksualitātes popularizēšanas aizliegumu.

2. Veiko Spolīša (Vienotība) ierosinājums par partnerattiecībām Saeimas Juridiskajai komisijai.

3. Jura Pūces (“Latvijas attīstībai”) ierosinājums par Kopdzīves likumu portālā “ManaBalss.lv”.

4. Jūlijas Stepaņenko (Saskaņa) ierosinājums par mācību materiālu aizliegšanu, kuri var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko attīstību.

Šiem četriem ierosinājumiem ir daudz dažādu šķautņu, bet vismaz viena ir kopīga – tie skar seksuālo minoritāšu jautājumu. Dažu politiķu paustais viedoklis šajā jautājumā ir diskriminējošs, un vēlme izsvēpēt “homoseksuālismu” ir homofoba. Ja lasītājs uzskata, ka Latvijā šajā jomā nepastāv diskriminācija, tad iesakām, pirmkārt, padomāt, vai tu izturies pret homoseksuāliem cilvēkiem tāpat kā pret heteroseksuāliem cilvēkiem un, otrkārt, pamēģināt iejusties homoseksuāla cilvēka ādā. Otrais arī palīdzēs saprast, kāpēc Latvijā it kā nav homoseksuālu cilvēku.

Šā raksta pamatā izmantojam trīs recenzētus zinātniskus pētījumus un to atsauces. Tie ir publicēti starptautiski atzītos žurnālos, kuri indeksēti vienā no populārākajām zinātniskajām datu bāzēm “Web of Science”. Publikācijās secināto saistām ar pieredzi Latvijā, kā arī personīgo pieredzi, dzīvojot dažādās Eiropas valstīs. Tiks izmantots saīsinājums LGB (lezbietes, geji, biseksuāļi).

Publikācijā tiek pētīta pret LGB cilvēkiem vērstu aizspriedumu ietekme uz mirstību. Salīdzinot LGB cilvēkus, kuri saskaras ar aizspriedumiem, kas vērsti pret tiem, ar LGB cilvēkiem, kas dzīvo sabiedrībā, kas ir (gandrīz) brīva no aizspriedumiem, paredzamais mūža ilgums vidēji ir īsāks par 12 gadiem. Galvenie iemesli pāragrai nāvei ir pašnāvība, vardarbība un slepkavības, kā arī ar stresu saistītas sirds un asinsvadu slimības.

Sabiedrībā ar augstu aizspriedumu līmeni LGB cilvēki, kuri nonāk līdz pašnāvībai, ir vidēji 37,5 gadu vecumā, turpretī sabiedrībā ar zemu aizspriedumu līmeni – 55,7 gadu vecumā.

Tas veido 18 gadu starpību. Salīdzinot iepriekšminētās pētījuma grupas, sirds un asinsvadu slimību upuru daļa ir attiecīgi 25% un 18,6%.

Publikācijas koncentrējas uz diskrimināciju šaurākā sabiedrības daļā – ģimenē. Lai gan Latvijā joprojām sabiedrībā ir zema iecietība pret LGB cilvēkiem, daži uzskata, ka homoseksualitāti var izārstēt, neskatoties uz to, ka tās iekļaušana slimību sarakstā jau sen atzīta par kļūdu. Liela sabiedrības daļa ir pret tiesību piešķiršanu viendzimuma pāriem reģistrēt kopdzīvi vai laulāties.

Apskatīt ģimenes ietekmi noder, pārdomājot to, kā Latvijā tiek audzināti bērni un kas var notikt ar tiem, kuru seksuālo orientāciju vecāki nespēj pieņemt. Galvenais pētījumu rezultāts ir sekojošs: bērniem, kuru vecāki nepieņem viņu seksuālo orientāciju (salīdzinot ar bērniem, kuru vecāki to pieņem), ir lielāks risks piedzīvot garīgās veselības problēmas, sākt smēķēšanu, alkohola un narkotisko vielu lietošanu, kā arī stāties seksuālās attiecībās bez izsargāšanās. 

Pārsteidzošs ir atšķirību apmērs: 8,4 reizes lielāks pašnāvību mēģinājumu skaits, 5,9 reizes lielāks depresijas gadījumu skaits, 3,4 reizes lielāks nelegālu narkotisko vielu lietotāju skaits un 3,4 reizes lielāks risks stāties seksuālās attiecībās bez izsargāšanās. Tas ir tajos gadījumos, ja bērns vispār ir saņēmies vecākiem atzīt savu seksuālo orientāciju.

Vai politiķi savu balsu un pārliecības dēļ ir gatavi iet pāri valsts iedzīvotāju klusajām ciešanām? Dažiem ir viegli pateikt, ka, piemēram, homoseksualitāte nav normāla, bet ir jāņem vērā šāda viedokļa sekas!

Mēs esam dzīvojuši dažādās Eiropas valstīs – Latvijā, Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Šveicē, kā arī satikuši visdažādākos cilvēkus no visas pasaules. Valstīs, kurās ar iecietību un cieņu izturas pret LGB un transpersonām, cits cita seksuālo orientāciju nemēģina izmainīt, gan heteroseksuāli pāri, gan homoseksuāli pāri dibina ģimenes un dzīvot laimīgi. Cilvēks, atmetot aizspriedumus, ir laimīgāks.

Mēs drīz pabeigsim studijas ārzemēs, un priekšā ir grūts lēmums – vai vēlamies atgriezties, maksāt nodokļus un veidot ģimeni valstī, kurā pie varas esošie klaji diskriminē daļu iedzīvotāju?

Autori ir zinātnieki

 

Komentāri (122)

dzeris49 21.04.2015. 12.32

Vienā “ierakumu” pusē Cvetkova, Stepaņenko, Iesalnieks, Parādnieks, SC, NA, Krievija, arhaiskās arābu un Āfrikas valstis, Ļeģajevs, mācītajs Šmits, protams, arī “ģenerālis Rostins”, un pat Āboltiņa nolēmusi pievienoties šai kompānijai.

Otrā “ierakuma” pusē – intelektuālis V. Spolītis, V liberālā daļa, ES, ASV, lielākā daļa Āzijas un Latīņamerikas.

Tāda ir tā realitāte, pārējais viss ir personiskie aizspriedumi, fobijas, kompleksi.

Tagad jautājums – kurā pusē būtu jābūt Latvijai, uz ko tai jātiecas?

+19
-13
Atbildēt

49

    Ēriks > dzeris49 21.04.2015. 21.48

    Tas labi,ka reliģiskas organizācijas rūpējas par savas tautas izdzīvošanu,kuras viens no nosacījumiem ir morāles un tikumības iemācīšanās.Kaut ko tādu arī mēs varētu atļauties -atzīt citur reģistrētas attiecības.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 21.04.2015. 21.24

    Un Izraēlā senā ebreju tauta kad ieviesa geju laulības?

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    Jānis > dzeris49 21.04.2015. 19.08

    Kā liecina valsts amatpersonu ienākumu deklarācijas, tad VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja vietniece Ineta Upeniece ir ilggadējā „Papardes Zieda” biedra un bijušā biedrības Padomes locekļa un vienu laiku arī valdes priekšsēdētājas vietnieka Reiņa Upenieka sieva. Kopš 2014.gada jūnija Reiņa Upenieka statuss ir paaugstinājies, un viņš kļuvis par „Papardes Zieda” partnera un donora – Starptautiskās Ģimenes plānošanas federācijas (IPPF) Eiropas tīkla (European Network) valdes locekli. Šobrīd IPFF ir lielākais „Papardes Zieda” finansētājs: 2013.gadā – 42 435 latu apmērā.

    http://www.pietiek.com/raksti/iespejama_un_neiespejama_misija_izglitibas_satura_latvija_

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 22.04.2015. 09.11

    andrejs

    zane, pirms cik gadiem Tu “saprati”, ka pederastija ir normāla štelle?

    ————–

    Vēl padumjos laikos pie kafe Luna pederasti draudzīgi kopā ar maukām gaidīja tramvaju, kas no ostas atveda ārzemju jūrniekus, jo viņi nebija konkurenti.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    Jānis > dzeris49 22.04.2015. 17.22

    Izrādās, ka Papardes zieds nav vienīgie un intelekta līmenis cilvēkiem ar nav zems…. Vai tu Dzeris domā savādāk lai vecāki izvēlas https://www.youtube.com/watch?v=NY_LoCDR5nA

    un kurā pusē tu vēlies redzēt savu bērnu Dzeris

    https://www.youtube.com/watch?v=k939Lzq4V68

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 21.04.2015. 16.26

    Mani pilnīgi apmierina, ka Latvija ir kopā ar mūsu brāļiem lietuviešiem un katolisko Poliju.

    ——————

    Itālijai un demokrātijas un Eiropas civilizācijas šūpulim Grieķijai arī nav nekādas vainas. Mēs ar kundzi pilnīgi nopietni apsveram domu pārcelties uz Itāliju uz pastāvīgu dzīvi.

    +9
    -15
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 22.04.2015. 18.03

    zanE……bet..ja Tava attieksme tomēr ieslēpta atbildē, ka Tev ir vienaldzīgs Tavu bērnu liktenis, lai viņi čupojas savā starpā un nelien sabiedrībā….atliek secināt, ka Tu par saviem bērniem kaunētos…mja….

    ===========

    Te nav iemesla kaunēties par saviem bērniem,bet gan par to,ka ģimenē kaut kas ir bijis galīgā dēlī un nav pievērsta pienācīga uzmanība bērnu audzināšanai.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 22.04.2015. 08.25

    Nu ko var darīt ar neglābjami notikušu faktu…ja,teiksim,dēls vai meita darbā nav ievērojuši darba drošību un sabojājuši acis…jeb sabojājuši locekļus,vai ielekuši seklā vietā un palikuši ratiņkrēslā…vai kļuvuši homoseksuāli…jāpalīdz grūtā situācijā un jāmeklē varianti,lai citi nenokļūtu tādā nelaimē.Jāuzlabo darba drošības mācīšana,droša uzvedība uz ūdeņiem,tikumības mācība,jāaizliedz geju un lezbiešu gājieni sabiedriskās vietās…

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 16.22

    zane – paldies par ieteikumu :) Man patīk gādīgi un paškritiski cilvēki :)

    P.S. Man paziņas sestdien brauc burāt uz Horvātiju , tev augstāk komentā bija iemetusies neliela kļūdiņa aiz steigas droši vien . Jaunākā ES valsts ir Horvātija nevis Kroātija :)

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    west > dzeris49 21.04.2015. 16.24

    Pat ja Latvija paliks vienīgā valsts pasaulē, kurā nelaulās homoseksuālistus, būšu lepns par to.

    Nevajag izdabāt šīs seksuālās perversijas piekopējiem, pat ja viņu ir daudz un tie ir labāk organizēti, nekā citi.

    +14
    -17
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 21.04.2015. 16.30

    zane, pirms cik gadiem Tu “saprati”, ka pederastija ir normāla štelle? Vienkārši gribu novērtēt Tavu progresivitātes un eiropeiskuma līmeni…

    +11
    -14
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 21.04.2015. 23.01

    Varbūt pieiesim jautājumam no nedaudz cita skatu punkta … pieļauju , ka lielākai daļai komentētāju pašiem ir savas ģimenes , bērni … tad cik no jums var godīgi pateikt , ka brīvi bez problemām pieņemtu , ka jūsu bērni ir homoseksuali un uzskatat to par normālu parādību … Ar visu toleranci un sapratni priecāsieties , kad savu Pēteri izdosiet pie Arvila , vai Anna apprecēs Ilzi :) :) :) Varbūt ir kāds drosmīgs , kurš atzītos , ka viņam principā vienalga ar ko precas viņa atvase … ar savu dzimumu vai pretējo , galvenais ka mīl un saticīga ģimene …

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > dzeris49 22.04.2015. 14.27

    “Lietuva un Polija ir īpašs gadījums, tās ir katoliskas valstis, kurās ir daudz patiešām reliģiozu cilvēku, un, ja ticīgi cilvēki seko reliģiskām dogmām, tas nav nekas nosodāms, un tā nav homofobija. ”

    Ko? Ko?

    Polijā geju nav? Vai arī Polijas gejiem nevar būt tādas tiesības kādas uzskati, ka jābūt Latvijas gejiem? Kur tad paliek principi un argumenti?

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 22.04.2015. 11.28

    Demagoģe zanE atkal apgriež visu no kājām uz galvas,tieši pretdabisku darbību pielīdzināšanas mēģinājumi dabiskai cilvēku kopdzīvei tracina sabiedrību.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 15.57

    zane – atcerējies kādreizējo profesiju ? :) :) :)

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 09.18

    zane – es zinu ko nedarīšu … skaļi neiestāšos par viendzimuma laulībām un partnerattiecībām . Manuprāt situācija tiek mākslīgi kurināta . Un liela daļa , kuri kvēli aizstāv viendzimuma attiecības , patiesībā dara to nevis air pārliecības , bet aiz labā toņa , ka redz demokrātijā tā ir pieņemts . Man tā zilo un rozā būšana ir pilnīgi vienaldzīga un vienīgais lūgums ir nepiesārņot ēteru ar gaudu stāstiem par diskrimināciju . Šitā viņu gaudošana ir liekama vienā rindā ar martas centra un seksisma apkarotāju šedevriem , kas sāk vilkt uz humora gabaliem , nevis nopietni lasāmām tēmām.

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    kurland1945 > dzeris49 21.04.2015. 18.31

    Ļoti labi pateikts!

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 22.04.2015. 23.52

    zanE …

    vai viņa darbs zaudē jēgu, ja viņš ir gejs?.

    ————–

    Ne jau pēc profesionālām spējām Pederastu parķija to izvēlējās par ārlietu miņistru bet gan pēc tā seksuālās orientācijas.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 22.55

    …Klusais…kāda nozīme partijas piederībai!?!…nu jau Tu brauc no viena grāvja otrā…negribu, lai Tu kļūsti pavisam smieklīgs – taustoties pēc argumentiem, tāpēc pārtaucu šo sarunu…

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 18.30

    Ēriks – te jau viss aiziet nedaudz citā plūsmā un pieņem pilnīgus pretpolus … Kā savādāk lai saprot Rinkeviča paziņojumu : “Esmu lepns, ka esmu gejs”. Interesanti viņa vecākiem ( ja viņi ir vēl dzīvi ) bija tajā brīdī jāizjūt lepnums par savu atvasi ?

    Labi, bet ir vēl jautājumi ,kas ir aktuāli šajā liberastu murgā – vai atļaut audzināt šādās ģimenēs bērnus …

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    Austras koks > dzeris49 21.04.2015. 14.46

    dzeris: Otrā “ierakuma” pusē – intelektuālis V. Spolītis, V liberālā daļa, ES, ASV, lielākā daļa Āzijas un Latīņamerikas.

    _____________

    Ka tik ne arī. Nerunājot par Āziju un Latīņameriku, nebūt ne visās ES valstīs ir atļautas homoseksuāļu laulības, un kur nu vēl ASV, kur vesela rindā štatu nav iespējamas homoseksuāļu laulības.

    +12
    -13
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 15.20

    zane – droši vien grūti pateikt kā būtu , ja būtu … bet diez vai lepotos līdzīgi kā Rinkevičs ierakstīja tviterī …

    Starp citu arguments par divvalodību nemaz nebija tik smieklīgs … tas taču no krievvalodīgo puses tiek piesaukts kā diskriminācija , vai ne ? Jeb kā vecais teiciens ka dolārs arī Āfrikā ir dolārs :)

    P.S. Un , ja par raksta saturu , tad finišs manuprāt ir izcili stulbs – ” Mēs drīz pabeigsim studijas ārzemēs, un priekšā ir grūts lēmums – vai vēlamies atgriezties, maksāt nodokļus un veidot ģimeni valstī, kurā pie varas esošie klaji diskriminē daļu iedzīvotāju? ” Vienkārši bērnišķīga argumentācija :)

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 22.04.2015. 18.40

    Klusais. Labs:)

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 23.02

    zane – viss zane ir relatīvi :) un tas kurš paliek smieklīgs ir tik pat relatīvi :) mazs matemātikas uzdevums vai ir iespējams , ka -x>x :) :) :)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 15.55

    …nujā….bērnišķīga argumentācija….stipri nopietnāk skan, kad aizbraukušie paziņo – neatgriezīšos, jo valsts mani nenodrošina ar dzīves vietu…bērnudārzu…”cilvēka cienīgu algu”….a, te – par kaut kādu diskrimināciju…tiešām – bērnišķīgi…. :)

    P.S. …Klusais – Tev, nudien, pēdējais laiks izvēdināt galvu uz ūdeņiem…. :)

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 22.35

    usne – līdz piekdienas vakaram vēl 2 diennaktis :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    usne > dzeris49 22.04.2015. 22.27

    Un paldies Dievam, ka tur esam, es ar to lepojos.Tas,ka ta dara daudzi vai visi cilvekam ar galvu uz pleciem nav arguments.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 22.25

    zane – tu zināji , ka tiek gatavots kompromats ? :) pēc versijas , ka kāds ar viņu kopā brauc komandējumos vai bija vēl kāds nopietnāks kompromats , kur viņš kaislīgi skūpstās ar kādu sava dzimuma pārstāvi ? :) Un cik nopietni kompromati vispār iedarbojas uz Latvijas vidējo iedzīvotāju ? Bet varbūt ideja par kompromatu radās , lai sasmeltu ūdeni ar tvītu …

    Interesanti kā mainītos tavi komenti , ja Rinkevičs būtu NA ministrs :)

    Tev Marta Krustiņsone nav kaut kur dzimtas kokā ? :)

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 22.11

    …Klusais…mēs, abi – ļoti labi zinām, kāpēc Rinkēvičs nāca klajā ar šādu paziņojumu…zinām, ka tika gatavots kompromats, ar ko varētu Rinkēviču šantažēt un “apkaunot”…zinām, kāda reakcija būtu no mūsu “tikumisko tradicionāļu” puses…taču…Rinkēvičs atklāja kārtis pats un piebilda, ka lepojas ar to…jo, būt citādam – nav iemesls būt apkaunotam un izjust apkaunojumu, uz ko sabiedrība tika gatavota…

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 11.52

    zane – ” …tomēr, nevari noliegt, ka vēlētos, lai tiktu juridiski korekti sakārtoti jautājumi, kas šobrīd ierobežo viņu tiesības…”

    Varu gan noliegt , jo man tas ir vienaldzīgi . Es tikai vēlos , lai viņi mierīgi čupojas savā starpā un netraucē ēteru ar saviem sviestiem . Paņemsim kaut šī raksta virsrakstu un iedomāsimies , ka runa iet par citu diskrimināciju , teiksim ir taču Latvjā personu grupa , kas ņemas ,ka tiek diskriminēta viņu valoda un tāpat uzstās par krievu valodu kā otru valsts valodu … arī būsi tik toleranta un teiksi , ka viņi ir nedaudz savādāki , bet vajag vienādas tiesības ? Rakstīsi ,ka redz piemēram Somija ir divas valsts valodas, kapēc Latvijā nabadziņiem nevar dot tādu iespeju ? :)

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Ivars > dzeris49 23.04.2015. 09.53

    Ja reiz tik ilgi iestājies klusums, atbildēšu zanEs vietā: -x>x, ja x<0

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 19.51

    …hmmm…un kāpēc Rinkēvičam par to būtu jākaunas?…kāpēc būtu jākaunas viņa vecākiem?…vai viņa darbs zaudē jēgu, ja viņš ir gejs?…nespēj pildīt savus pienākumus?…mīl mazāk savus vecākus?…

    …nu jau, tiešām, viss aiziet šreijā…ja šitādas muļķības var gvelzt izglītots cilvēks – tas jau kļūst nožēlojami…

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 21.04.2015. 16.19

    Mani pilnīgi apmierina, ka Latvija ir kopā ar mūsu brāļiem lietuviešiem un katolisko Poliju.

    Un man nav naida pret pareizticīgajiem latviešiem.

    Neesmu jau nekāda zanE :)

    +18
    -18
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 21.04.2015. 12.42

    ———

    “Ir katram roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu iet!” /Rainis/

    ==============================================================================

    http://www.latviesi.be/box/news/383.b.jpg

    “Matīsa uzsvēra, ka jebkurš Latvijas iedzīvotājs ir diplomāts un savas valsts stāstu nesējs. Latvijas iedzīvotājiem, pēc Matīsas domām, ir divas izvēles – dzīvot Eiropas vai Eirāzijas telpā. «Tas jautājums, kādas vērtības aizstāvēt, ir ļoti būtisks, jo Latvijas iedzīvotājiem ir divas izvēles – Eiropas vai Eirāzijas telpa ar ļoti fundamentāli atšķirīgām vērtību sistēmām.”

    http://www.ir.lv:889/2014/11/26/vita-matisa-latvija-ir-caurausta-ar-vajo-punktu-mezgliem

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 23.04.2015. 11.51

    Matemātikas piemērs bija saistībā ar filosofiskām pārdomām par to kurš ir patiesības nesējs :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars > dzeris49 23.04.2015. 12.56

    Klusasis, tas man profesionālais kretīnisms, ieraugot nevienādību, meklēt atrisinājumu:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 21.46

    zane – un vai ar to vajadzētu lepoties ? Pastāsti kas tajā , ka esi gejs ir tāds, lai ar to lepotos ? Tu taču neraksti ,ka esi lepna , jo esi heteroseksuāla ( vai varbūt es kļūdos ? ) :) :) :)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 23.04.2015. 13.18

    Ivars – viss ir pareizi , doma par to , ka negatīvs mainīgais var būt lielāks par pozitīvu mainīgo :) jeb pārnesot uz diskusiju telpu ( es te protams galēji rakstu ) – ja persona A domā , ka persona B ir muļķis , tad pie nosacījuma , ka faktiski pati persona A ir muļķis var patiesībā būt , ka persona B ir gudrs :) :) :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 21.04.2015. 23.35

    …Klusais…un ko Tu darīsi, ja kāds no Tavējiem atzīsies netradicionālā orientācijā?….atteiksies no viņa?….izdzīsi no ģimenes?…ieslodzīsi trako namā?…sauksi par zilo un pediņu?…vai tomēr vēlēsies, lai Tavs bērns būtu laimīgs un saprasts?…ar tādām pat tiesībām, kā Tev, jo arī viņš ir tikai cilvēks…

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.04.2015. 18.56

    lno – kā atpūties ? :) Mums viss pa vecam – liberasti, pederasti, lezbietes cīnās par savām tiesībām :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 16.17

    …nu, ko Tu, Klusais!…es tak Tevi neaudzinu, tik draudzīgi iesaku…. :)

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 19.41

    …Klusais…..ja Tu būtu uzmanīgāk lasījis, tad būtu pamanījis, ka izmantoju Alda, jau iepriekš publicēto informāciju…uz ko arī norādīju…. :)

    …Tu taču nemēdz labot publikācijas bez autora atļaujas, vai ne?… :) :) :)

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 09.56

    …Klusais…protams, Tu esi pietiekami inteliģents, lai neskraidītu ar plakātiņu par netradicionāli orientēto tiesībām…tomēr, nevari noliegt, ka vēlētos, lai tiktu juridiski korekti sakārtoti jautājumi, kas šobrīd ierobežo viņu tiesības…taču – šobrīd, liedzot sakārtot likumus, kas skar vienu cilvēku grupu, tiek diskriminēti un apgrūtināta dzīve arī otriem – tradicionāli orientētajiem, kuri nevēlas laulības ne Baznīcā, ne “Zagsā”…

    ….par teātri un cirku šo problēmu pārvērš homofobi, kuriem šis jautājums ir kā bullim sarkana lupata…pat šeit rakstošie homofobi – izpaužas cits par citu krāšņāk, arī politiķi nepalaidīs garām iespēju izrādīties, tā vietā, lai pieņemtu likumu un šo jautājumu noņemtu no dienaskārtības…

    …tajās valstīs, kurās likums ir pieņemts un partnerattiecības sakārtotas – nav notikusi netradicionāļu ne masveida laulāšanās, ne arī tradicionālo ģimeņu šķiršanās…tikai mīti, kas apaudzēti ar homofobu histēriju…

    …problēmu, kuru katra puse izmanto pēc vajadzības – cerot pacelt reitingus, vai izgāžot žulti…

    …nudien, rodas sajūta, ka tradicionāļi speciāli bremzē likuma pieņemšanu, jo zudīs iespēja izpausties…būs jāmeklē cits iemesls, ar ko uzkurināt sabiedrību….

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 22.04.2015. 13.41

    …Klusais…hmmm…ar ko gan sākās mūsu viedokļu apmaiņa?…vai tas nebiji Tu, kurš lika mums iedomāties:

    – “Varbūt pieiesim jautājumam no nedaudz cita skatu punkta … pieļauju , ka lielākai daļai komentētāju pašiem ir savas ģimenes , bērni … tad cik no jums var godīgi pateikt , ka brīvi bez problemām pieņemtu , ka jūsu bērni ir homoseksuali un uzskatat to par normālu parādību … Ar visu toleranci un sapratni priecāsieties , kad savu Pēteri izdosiet pie Arvila , vai Anna apprecēs Ilzi :) :) :) Varbūt ir kāds drosmīgs , kurš atzītos , ka viņam principā vienalga ar ko precas viņa atvase … ar savu dzimumu vai pretējo , galvenais ka mīl un saticīga ģimene …”

    …pajautāju, kāda būs Tava rīcība, ja Tavi bērni atzīsies, ka ir netradicionāli otrientēti…diemžēl, ķēries pie neveiklas locīšanās, piemeklējot smieklīgu argumentu par divvalodību…

    …bet..ja Tava attieksme tomēr ieslēpta atbildē, ka Tev ir vienaldzīgs Tavu bērnu liktenis, lai viņi čupojas savā starpā un nelien sabiedrībā….atliek secināt, ka Tu par saviem bērniem kaunētos…mja….

    P.S. …tiešām domā, ka lielākoties cilvēki komentē tikai izlasot virsrakstu?…. :))

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE > dzeris49 21.04.2015. 15.57

    No 28 ES valstīm:

    Geju laulības ir 10 valstīs:

    1) Nīderlandē kopš 2001.

    2) Beļģijā kopš 2003.

    3) Spānijā kopš 2005.

    4) Zviedrijā kopš 2009., turklāt baznīcai ir pienākums laulāt gejus

    5) Portugalē kopš 2010.

    6) Dānijā kopš 2012.

    7) Francijā kopš 2013.

    8) Lielbritijā kopš 2014.

    9) Luksemburgā kopš 2015.

    10) Somijā (stāsies spēkā 2016.)

    Geju partnerības ir 9 valstīs:

    11) Vācijā kopš 2001.

    12) Kroatijā kopš 2003.

    13) Čechijā kopš 2006.

    14) Ungārijā kopš 2007.

    15) Slovēnijā kopš 2010.

    16) Īrijā kopš 2010.

    17) Austrijā kopš 2010.

    18) Maltā kopš 2014.

    19) Igaunijā (stāsies spēkā 2016.)

    Un 9 valstis, kuŗās nav nekāda rēgulējuma:

    1) Bulgārijā

    2) Grieķijā

    3) Italijā

    4) Kiprā

    5) Latvijā

    6) Lietuvā

    7) Polijā

    8) Rumānijā

    9) Slovākijā

    Latvijā ir vienā grupā ar … gandrīz bankrotējošo pareizticīgo Grieķiju, pareizticīgo Kipru, pareizticīgo Bulgāriju, pareizticīgo Rumāniju.

    +16
    -12
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > dzeris49 21.04.2015. 14.45

    Kur palika piemēram Polija? Polijas labējais politiķis Donalds Tusks ir ES Eiropadomes priekšsēdētājs un tātad lielā mērā vada procesus un to kādā virzienā attīstas ES.

    Tad kā ir ar Poliju šai kontekstā? Arī Tavuprāt atpalikusi valsts un tauta kopumā?

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 21.04.2015. 21.19

    Kur palika piemēram Polija?

    ———————–

    Lietuva un Polija ir īpašs gadījums, tās ir katoliskas valstis, kurās ir daudz patiešām reliģiozu cilvēku, un, ja ticīgi cilvēki seko reliģiskām dogmām, tas nav nekas nosodāms, un tā nav homofobija.

    Latvija ne tuvu nav tik reliģioza, šinī ziņā, mums, drīzāk, būtu jāseko Igaunijas piemēram.

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > dzeris49 21.04.2015. 21.41

    Ērikam:

    Izraēlā funkcija reģistrēt laulības ir deleģēta reliģiskajām organizācijām pēc to ieskatiem. Neviena reliģiskā organizācija vēl nav sākusi reģistrēt geju laulības.

    Toties Izraēlas valsts atzīst Izraēlā par spēkā esošām geju laulības, kas reģistrētas ārzemēs.

    Izraēlas valsts arī atzīst geju ārzemēs adoptētos bērnus.

    Kas attiecas uz reliģiskajām organizācijām, tad to īpatnību dēļ pat heteroseksuālie pāŗi dažreiz tiek spiesti precēties ārzemēs, jo reliģiskās organizācijas kaut kādu iemeslu dēļ to nedara Izraēlā, savukārt ārzemēs reģistrētās laulības automatiski ir spēkā.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

Absints 22.04.2015. 10.30

1) Latvijā nedrīkst būt nekāda veida diskriminācija attiecība uz seksuālajām minoritātēm. Ir jābūt partnerattiecību līguma institūcijai, kas ļauj pie notāra slēgt līgumus neatkarīgi no dzimumu kombinācijām vai partneru skaita, nedrīkst būt ierobežojumi darbā, sadzīvē utt. Viss, kas nedara pāri indivīdam būtu pieļaujams, pie kam homoseksualitāte ir tikai viena no šīm formām, kurai gan ir vislielākais lobisms. Un , jā – šis likums nedrīkst arī represēt heteroseksuālus pārus, kā vienu no kombinācijām

2) Latvijā nedrīkst taisīt jebkāda veida reklāmu tam, sniegt ekskluzīvu atbalstu, tai skaitā morāli un intelektuāli., Nedrīkst šīs te dabas novirzes likt blakus klasiskai monogāmajai laulībai.

Lai saprastu – tas ir tāpat kā attiecamies pret smēķēšanu – smēķētājus nerepresējam, bet arī neatlabstam, nereklamējam smēķēšanu, cigaretes utt. Seksuālās minoritātes tieši tāpēc ir minoritātes, ka nav cilvēces attiecības veicinošas. Jā, šādas attiecības dabā ir, homo sapiens nav izņēmums, bet dabā ir arī citas izpausmes, kanibālisms, piemēram, kuru nez vai gribēsim legalizēt.

Ja šīs divas lietas saprot- viss nostājas savās vietās. Problēma rodas, ja kāds negrib “minoritātes” pieļaut vispār, vai otrādi, “minoritātes “glorificē, un pieprasa pret tām tādu pašu attieksmi, kā pret heteroseksuāļiem laulību institūcijā.

Paturpinot šo domu praktiskā plāksnē = partnerattiecību līguma likumam ir jābūt, praiadam – ne. Akceptējam alkoholu, piemēram, bet tāpēc taču nerīkojam dzērāju reklāmas gājienus..

+9
-3
Atbildēt

1

    edge_indran > 23.04.2015. 00.00

    ——–Ķīps:”(..) Viss, kas nedara pāri indivīdam būtu pieļaujams,…..”

    ===============================================================================

    Ha-ha-ha, brīvais tirgus nekādas atļaujas neprasīs. Neo-liberālisma ideoloģijas ieviešana turpinās – steidzam panākt “progresu”, apgūt Rietumu vērtības….

    https://www.youtube.com/watch?v=2TBSqS4yMrM

    0
    0
    Atbildēt

    0

Aldis-2 21.04.2015. 18.48

Eh…

Ir cilvēki, kas bauda savu brīvību un atzīst citu cilvēku brīvību.

Un ir cilvēki, kas pakļaujas kādām idejām un mēģina arī citus pakļaut savām idejām.

Pirmie pārstāv Rietumu civīlizāciju.

Otrie paliek Austrumu žņaugos.

+12
-7
Atbildēt

7

    Ēriks > 21.04.2015. 21.39

    Bet kāpēc viņi neļauj vienam otru apēst uz pašu vēlēšanos, un par to soda?Kāpēc apspiež brīvību?Un kāpēc viņi nedrīkst pievilināt bērnus ar konfektēm pēc brīvas gribas,kāpēc nedrīkst mēģināt pierunāt bērnus uz seksu??

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    Jānis > 22.04.2015. 07.49

    Par eiropas GARĪGIEM PAMATIEM kura augļus tu Aldi baudi https://m.youtube.com/watch?v=pQQN_MDsEeg

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Jānis > 22.04.2015. 07.29

    Es labāk palieku Austrumu mežonis un bērnus ar audzināšu šajā mežonīgumā nekā https://m.youtube.com/watch?v=k939Lzq4V68

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 21.04.2015. 19.30

    Vācija ir austrumu žņaugos!Glābsim Vāciju!

    Vācijas policija izmeklē kādu Berlīnē notikušu slepkavību, kas varētu būt atkārtots ar seksu saistīts kanibālisma gadījums, ceturtdien vēsta Vācijas mediji.

    Pilsētas Jaunķelnes rajonā dzīvoklī ticis atrasts miris 33 gadus vecs klavierspēles skolotājs, apstiprināja policija.

    Vīrietis, kurš nodurts ar skrūvgriezi, ticis sazāģēts gabalos un viņa iekšējie orgāni, ieskaitot sirdi un aknas, bijuši ievietoti ledusskapī

    Kā vēsta laikraksts “Bild”, 41 gadu vecs bezdarbnieks gleznotājs, kurš pats pieteicās policijai un atzinās slepkavībā, policistiem paziņojis: “Es vēlējos apēst līķa daļas.”

    Vīrietis esot atzinies, ka ar savu upuri iepazinies internetā homoseksuālistu čatā.

    Mediji ziņo, ka viņš nogalinājis skolotāju pēc “sadomazohistiska” seksa.

    Vāciju jau ir šokējis līdzīgs gadījums. Šī gada janvārī tiesa Kaselē atzina par vainīgu slepkavībā bez iepriekšēja nodoma un piesprieda astoņus ar pusi gadu cietumsodu Armīnam Meivesam, kurš kļuva pazīstams visā pasaulē, nogalinot un apēdot upuri, kurš tam ir piekritis.

    http://www.delfi.lv/news/world/other/vacija-bazas-par-atkartotu-kanibalisma-gadijumu.d?id=9250402#ixzz3XxhtxvMT

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    usne > 22.04.2015. 23.14

    Mes cienam citu cilveku brivibu. Bet kads tam sakars ar laulibu ? Viena dzimuma paris nav gimene. Mani sads paris izsauc riebumu, tas jau ir zemapzina ieprogrammets, ar cienu vai necienu tam nav

    nekada sakara. Un tur nekas nav mainams.

    Nesen miŕror.uk rakstija par triju geju laulibam, neatceros, kura valsti. Tas ari normali, ta ari ir lauliba un partneriba ?

    Ja mani berni butu homoseksuali, man butu vinu loti zel, jo ta ir anomalija.Un anomalija nav vertiba, svarigi anomaliju nediskriminet. Lauliba ka instituts nav viendzimuma pariem iespejams biologisku ierobezojumu del. Tapat ka nav iespejama lauliba starp cilveku un dzivnieku vai nedzivu prieksmetu. Un cilvekam pagaidam ir iespejams tikai viens tevs un viena mate, nevis vecaki nr.1 un 2.

    Nevajag izlikties par idiotiem, kungi un damas un jaukt pamatlietas un jedzienus.Tada sajuta, ka dazi no pargudribas vai bailem vairs nesaprot, ko isti aizstav un par kadiem murgiem cinas. Bet jums neizdosies veselo sapratu nonievat par tumsonibu un stulbumu.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.04.2015. 01.36

    Arī Dānijā pastiprinās seksa minoritāšu diskriminācija:

    Dānijā sekss ar dzīvniekiem oficiāli kļuvis aizliegts ar likumu, tādējādi veicinot kustoņu aizsardzību, vēsta portāls “The Local”.

    Šāds likums ir arī citās Skandināvijas valstīs – Norvēģijā un Zviedrijā, tāpat sekss ar dzīvniekiem aizliegts arī Vācijā.

    Likumprojekta balsojumā Dānijas parlamentā par nobalsoja 91, bet pret – 75, kamēr pieci atturējās.

    To februārī ierosināja Dānijas zemkopības ministrs Dens Jorgensens. Viņš uzstāja, ka nepieciešams pieņemt šādu likumu, lai aizsargātu dzīvniekus. Pēdējā laikā Dānijā esot bijis vērojams zoofīlu pieplūdums no kaimiņvalstīm.

    No 1.jūlija personai, kas tiks pieķerta seksuālā kontaktā ar dzīvnieku, draudēs pat cietumsods.

    http://www.delfi.lv/news/world/other/danija-oficiali-aizliedz-seksu-ar-dzivniekiem.d?id=45875105#ixzz3Y527zDMy

    Austrumu ideoloģija uzbrūk!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 21.04.2015. 21.27

    Ērikam:

    Vācijā geju partneŗattiecības tiek reģistrētas kopš 2001.gada.

    Vai tu tiešām šaubies, ka pēc dažiem gadiem Vācijā būs arī geju laulības?

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu