Tieslietu padome tālāk virza abus AT kandidātus - Bičkoviču un Guļānu • IR.lv

Tieslietu padome tālāk virza abus AT kandidātus – Bičkoviču un Guļānu

23
Ivars Bičkovičs (no kreisās) un Ēriks Kalnmeiers. Foto: Edijs Pālens, LETA
Zane Mače

Tieslietu padome atbalsta Kalnmeiera kandidatūru ģenerālprokurora amatam

Tieslietu  padome, kas pirmdien jau atbalstīja pašreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera kandidatūru atkārtotam ģenerālprokurora amata termiņam, Augstākās tiesas (AT) plēnumam kā kandidātus AT priekšsēdētāja amatam virza gan Ivaru Bičkoviču, gan Andri Guļānu. 

AT plēnuma izvirzītais kandidāts tiks nodots Saeimas balsojumam

Par šādu lēmumu bija 11 Tieslietu padomes locekļi.Balsojumā atturējās tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (NA), norādot, ka tas tiek darīts politiskās neitralitātes dēļ, kā arī pašreizējais AT priekšsēdētājs Bičkovičs.

Savukārt balsojums par ģenerālprokurora amata kandidātu Kalnmeieru bija slēgts, tāpēc nav zināms, vai akcepts viņa kandidatūrai bijis vienots. Pirms balsojuma Kalnmeiers runāja par paveikto savā darbā, pāris jautājumus uzdeva arī Tieslietu padomes locekļi.

Arī AT priekšsēdētāja amata kandidātu iztaujāšana bija formāla. Kā pirmais uzstājās Bičkovičs, kā galvenās lietas uzsverot tiesas vadīšanu ekonomiskās krīzes gados, Tieslietu padomes izveidošanu un tiesu reformu. Pēc Bičkoviča domām, profesionāļu vidū AT darbs ir labi novērtēts, lai gan patlaban “daži mediji ir iesaistījušies priekšvēlēšanu kampaņās”.

Savukārt Guļāns atzina, ka sabiedrības uzticība tiesu sistēmai nav liela un aicināja šo problēmu sākt risināt jau ar tiesnešu atlasi, rūpīgāk izvērtējot tiesneša amata kandidātu. Guļāns arī atzina, ka citādāk būtu rīkojies tiesas reformas jautājumā. Proti, likvidējot tiesu palātu, nedrīkst pretēji tiesnešu, kuriem neatrodas vieta AT departamentā, gribai sūtīt viņus uz apgabaltiesām.

Tuvojas Civillietu tiesu palātas likvidācija un jau laikus jāsāk runāt ar tur strādājošajiem tiesnešiem, lai nerastos situācija, kāda ir ar Krimināllietu tiesu palātas diviem tiesnešiem, kuriem vietas AT nav un viņi sēž tiesā bez darba. Guļāns spriež, ka viņiem būtu jāpiedāvā darbs Judikatūras nodaļā.

Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11.jūlijā. Ģenerālprokuroru pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi, amatā ieceļ Saeima uz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka pagājušā nedēļā Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs kā ģenerālprokurora amata kandidātu nolēma virzīt pašreizējo ģenerālprokuroru Kalnmeieru, nevis Latvijas Prokuroru biedrības prezidentu Jāni Ilsteri.

16.jūnijā beidzas arī AT priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča pilnvaras, tādēļ AT plēnumam jāizvirza kandidāts Saeimas balsojumam. Saskaņā ar grozījumiem likumā “Par tiesu varu” šoreiz ir jauna kārtība AT priekšsēdētāja kandidātu virzībai – arī šajā gadījumā viedoklis par kandidātiem jāizsaka Tieslietu padomei un šis viedoklis tiek darīts zināms plēnumam.

AT tiesneši ir izvirzījuši divus priekšsēdētāja amata kandidātus – pašreizējo priekšsēdētāju Bičkoviču un Administratīvo lietu departamenta tiesnesi, kādreizējo AT vadītāju Andri Guļānu. Tieslietu padome abus kandidātus uzklausīs un sniegs plēnumam viedokli par viņiem. AT plēnums notiks 24.aprīlī.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (23)

Ebenemezers-3 20.04.2015. 13.42

a kas ir tie 8 , kuri staav aarpus partijaam, bet atziist par labu šo oligarhu ielikteni???

+5
0
Atbildēt

1

    Edgars Avotiņš > 20.04.2015. 17.49

    tiesneši no apgabaltiesām

    0
    0
    Atbildēt

    0

gustaps 20.04.2015. 13.57

Katram futbolistam – savu bumbu. Lai nevienam nav pāri nodarīts.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu