Traktoru vietā karietes • IR.lv

Traktoru vietā karietes

5
Raunas lauktehnikas
Aivars Kļavis

Pirms 22 gadiem, kad Guntis Pelšs kopā ar vairākiem kolēģiem privatizēja Cēsu lauktehnikas ražošanas bāzi Raunā, viņam prātā nenāca, ka drīzumā nevis remontēs traktorus, bet ražos dārza mēbeles un citus dekoratīvus metālizstrādājumus Rietumeiropas tirgum

Pēc privatizācijas 90.gadu sākumā Cēsu lauktehnikas ražošanas bāze Raunā kļuva par uzņēmumu Raunas lauktehnika un sākumā mēģināja strādāt tāpat kā padomju laikā. Remontēja traktorus, vēlāk izgatavoja arī graudu malšanas dzirnavas, pēc kurām gan nekāda milzu pieprasījuma nebija. Līdz īpašnieki saprata, ka ilgi tā turpināt nevarēs. 

«Ja gribēja izdzīvot, jaunajā situācijā vajadzēja meklēt arī jaunus produktus un jaunas iespējas,» tagad saka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Guntis Pelšs. Pateicoties pašu uzņēmībai un daļēji arī nejaušībai, kas tika veiksmīgi izmantota, 90.gadu vidū viņi šādas iespējas atrada. Ap to laiku, kad daudzi darbinieku privatizētie padomju laika lielie uzņēmumi beidza pastāvēt, raunēnieši sāka savas produkcijas eksportu. Pašlaik Raunas lauktehnika ir viens no lielākajiem Baltijā un lielākais Latvijā dekoratīvo metālizstrādājumu sērijveida ražotājs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu