Kā Latvijā panākt zemāku elektrības uzcenojumu? • IR.lv

Kā Latvijā panākt zemāku elektrības uzcenojumu?

20
Spuldze. Foto: Gatis Gierts, F64
Jānis Bethers

Divkāršas elektrības cenu atšķirības parāda nepieciešamību pēc vienota mājsaimniecību tirgus modeļa Baltijā

Neskatoties uz dažādiem pārpratumiem un vidējā cenu līmeņa kāpumu, elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecībām pievienotā vērtība ir arī iespēja daudz precīzāk salīdzināt cenu piedāvājumus, ko saņem dažādu valstu patērētāji. Analizējot tirgotāju, kas strādā ar mājsaimniecībām gan Latvijā, gan Igaunijā, piedāvājumus, var noteikt, cik efektīvi darbojas katras valsts tirgus un izteikt pieņēmumus kāpēc cenas atšķiras pat vairāk nekā divas reizes.

Elektroenerģijas piedāvājumā gala lietotājiem, lielāko daļu izmaksu veido elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas, tāpēc interesanti ir salīdzināt tieši elektroenerģijas tirgotāju tirdzniecības uzcenojumu. Jāatceras gan, ka fiksētas cenas produktus ir nekorekti salīdzināt, jo Latvijā un Igaunijā ir ļoti dažāda vairumtirdzniecības cena, ko objektīvi nosaka starpsavienojumu situācija. Arī tirgotāju uzcenojums fiksētas cenas produktos nav skaidri nosakāms, tāpēc visobjektīvākais produktu cenu salīdzinājumam ir biržas cenu piedāvājums.

Salīdzinājumam varam izmantot divu Igaunijas un Latvijas tirgū pārstāvēto tirgotāju piedāvājumus elektroenerģijas iegādei par biržas spot cenu – Elektrum un 220Energia. Šajos piedāvājumos tiek precīzi norādīts, cik eiro centi būs jāmaksā par tirgotāja pakalpojumiem katras kilovatstundas iegādei un nav nekādu papildus saistību patērētājiem. Abos tirgos salīdzināšanai ir izmantoti visvienkāršākie produkti, kas pieejami jebkura elektrības apjoma patērētājiem.

Latvijas mājsaimniecību tirgū maksa par vienas kilovatstundas elektroenerģijas iegādi biržā svārstās no 0,43 (220Energia) līdz 0,47 (Elektrum) eiro centiem bez PVN, kamēr Igaunijas tirgus pārsteidz ar pat vairāk nekā divas reizes zemākām šo pašu pakalpojumu izmaksām – attiecīgi 0,20 un 0,24 eiro centi par kilovatstundu bez PVN.

Konkrētā cenu politika, protams, ir jautājums konkrētajiem elektroenerģijas tirgotājiem, taču šie novērojumi ļauj izteikt pieņēmumus par iemesliem, kāpēc tirgotāji Igaunijā strādā ar divas reizes zemāku uzcenojumu, kas veido tirgotāja patiesos ienākumus.

“Enefit” pieņēmums ir tāds, ka šai cenu atšķirībai atbilde ir meklējama Latvijas likumdošanas īpatnībās, kas sarežģī darba sākšanu tirgū, kur ievērojamas stratēģiskās priekšrocības ir bijušajam monopolistam.

Jaunpienācējiem tās ir milzīgas investīcijas, kuras jāatpelna ar mazu klientu portfeli. Rezultātā klienti maksā vairāk.

Paredzams, ka šis būs galvenais jautājums, kas Latvijai jārisina nākotnē, lai rūpētos par aktīvu tirgu, kurā patērētājs nepārmaksā par “ekskluzīvu” tirgotāja izvēles iespēju. Tirgus regulējuma pārskatīšana, apsverot iespēju veidot ar kaimiņvalstīm vienotu darbības modeli, ļautu padarīt Baltiju par vienotu tirgu ikvienam investoram un paaugstinātu interesi par darbu tajā.

Pretējā gadījumā nedaudzie esošie elektroenerģijas tirgotāji koncentrēsies tikai uz investīciju atgūšanu ar cenas starpniecību, nevis attīstot produktu portfeli. Tas savukārt paaugstina risku piedzīvot zemu konkurences līmeni arī ilgtermiņā, kas neradīs pietiekošu spiedienu cenu samazināšanai.

Apsverama alternatīva ir arī pāreja no centriska tirgotāja uz a/s “Sadales tīkls” centrisku modeli, kas dotu iespēju tirgotājiem Latvijā strādāt ar zemāku uzcenojumu nekā Igaunijā.

Autors ir elektroenerģijas tirgotāja “Enefit” valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (20)

Normunds 15.04.2015. 14.45

Likvidēt OIK.

+4
0
Atbildēt

1

    v_rostins > Normunds 16.04.2015. 11.30

    Normunds

    OIK par atjaunojamiem resursiem, kā piemēram mežizstrādes, kokapstrādes, lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes atlikumiem, kā arī sadzīves, cilvēku un lopu bioloģiskiem atkritumiem un saules enerģiju, kas kopā nepārsniegs 5% elektrības rēķinā, ir absolūta nepieciešamība, lai tie varētu attīstīties, uzlabot importa – eksporta bilanci, nodrošināt darba vietas un enerģētisko drošību. Pateicoties solārās enerģijas attīstībai, jau vistuvākā laikā, bet iespējams, ka tas jau ir saniegts, arī mūsu platuma grādos, tās pašizmaksa nebūs lielāka par Latvenergo noteikto un vēl ies uz leju.

    Tas nenozīmē, ka būtu jāmaksā OIK par Žīgura – Kampara – Dombrovska valsts nozagšanas projektiem, vēja parkiem, izpostītām upītēm vai audzēto kukurūzu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 15.04.2015. 20.07

protams ar oiku jaasaak , man nav vajadziiga kalvii-

šu ģimenes ciriišos sataisiitaa štrome , taapat no saraiņaa veejsudmalaam , ja valsts to sū*** tfu meeslu peerk tad lai valsts ar to oiku šiem maksaa, es galu galaa maksaaju par enerģiju , kuru saražo lielie hessi , par siikajiem tad valsts lai ruupeejas , ja reiz tik stulbus likumus izdomaajuši, taisniibu sakot kalviiša izgudrojums , peedeeja valdiibas seedee nobalsoja maitas par triiskaaršo tarifu , tas bleedis veel sauca bez manis es, te neesu, apsmiekls

+3
-1
Atbildēt

0

PIPO 21.04.2015. 09.26

Latvijas lielākā problēma energoresursu patēriņā ir zemā efektivitāte. Ēkas, elektroierīces, citi patērētāji lielā skaitā mantoti no PSRS. Pašreizējā iepirkumu kārtība, kad tiek iegādātas lētākais piedāvājums rada situāciju, kad tiek iegādātas neefektīvas ierīces un aprīkojums.

Augstas elektroenerģijas cenas veicina efektivitātes paaugstināšanu visos sektoros. Piemērs tam ir Vācija, kur elektroenergijas cena patērētājiem ir 25 – 30 centi/kWh.

Bet šeit ir jāsāk runāt par valsts politiku. Vācijā ieguvēji no OIK ir ļoti daudzi; saules paneļi, efektīvi apkures katli, ēku siltināšana ir tikai daži piemēri, kur ir aizgājusi OIK nauda. Daudzi māju īpašnieki – energijas ražotāji pelna naudu ražojot elektroenerģiju savām vajadzībām vai nododot to tīklā.

Ir nepieciešama finansiāla palīdzība mājsaimniecībām un uzņēmumiem nomainīt neefektīvās ierīces (spuldzes, ledusskapji, TV, datori, un un un), tādējādi samazinot patēriņu un izdevumus.

Ir jāveicina alternatīvā energijas razošana visos iespējamos veidos. Bankām esot milzum daudz naudas, kuru neesot kur likt. Tā vietā mēs pērkam ļoti netīro igauņu un Krievijas enerģiju.

Uzcenojums ir liels, kad nav konkurences un citas izvēles.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu