Zīle: Pēc trīs gadiem TUA pret nekustamā īpašuma iegādi vairs nebūtu jāizsniedz • IR.lv

Zīle: Pēc trīs gadiem TUA pret nekustamā īpašuma iegādi vairs nebūtu jāizsniedz

12
Roberts Zīle. Foto: Ieva Čīka, LETA

Investīcijām jānonāk ne tikai Jūrmalā, bet arī Ciblas novadā

Termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanas programma ir jāturpina, taču tā ir jāpārveido tā, lai TUA tiktu izsniegtas pret investīcijām ražojošajā ekonomikā. Savukārt TUA izsniegšana pret nekustamā īpašuma iegādi pēc kādiem trīs gadiem būtu jāpārtrauc vispār, Latvijas Transatlantiskās organizācijas rīkotajā diskusijā sacīja Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

“Patlaban noteiktais minimālais slieksnis īpašuma iegādei – 250 000 eiro – nav jāmaina un nepieciešams skaidri pateikt, ka pēc trīs gadiem pārtraucam izsniegt TUA pret nekustamo īpašumu iegādi. Neapšaubāmi, ka TUA izsniegšanas programma ir jāturpina, bet tikai pret investīcijām ekonomikā,” uzsver Zīle.

Arī Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V) norādīja, ka nākotnē no imigrācijas izvairīties nevarēs, bet jau tagad jādomā, kāda tā būs un kādi cilvēki tiks piesaistīti, vēsta LETA.

“TUA programma jāturpina tā, lai investīcijas nonāktu ne tikai Jūrmalā, bet arī Ciblas novadā, lai arī tur rastos ekonomiskā aktivitāte. Jādomā par TUA piešķiršanu par investīcijām mazajos un vidējos uzņēmumos, kas noturēs cilvēkus Latvijā un attīstīs reģionus,” sacīja Čigāne.

Arī Čigāne uzskata, ka vismaz līdz šā gada beigām noteiktais īpašuma iegādes slieksnis 250 000 eiro apmērā nav jāmaina un to nedrīkst pazemināt. Gada beigās Iekšlietu ministrija sagatavos ziņojumu, un tad varēšot vērtēt, kāda ir šā sliekšņa ietekme uz TUA izsniegšanas procesu.

Vairāki Saeimas deputāti priekšlikumos grozījumiem Imigrācijas likumā rosina mainīt nekustamā īpašuma vērtību, par kuru piešķirt TUA Latvijā.

Pašlaik likumā noteikts, ka termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai ārzemniekam jāiegādājas nekustamais īpašums, kura vērtība nav mazāka par 250 000 eiro.

Parlamentārietis Inesis Boķis (V) rosina noteikt, ka uzturēšanās atļauju var piešķirt cilvēkam, kuram Rīgā vai Jūrmalā pieder viens vai ne vairāk par trīs īpašumiem, kuru kopējā vērtība nav mazāka par 180 000 eiro.

Tāpat deputāts rosina paredzēt, ka vairākos novados termiņuzturēšanās atļaujas iegūšanai varētu piederēt trīs nekustamie īpašumi, kuru kopējā vērtība nav mazāka par 90 000 eiro. Tas attiektos uz Ādažu, Aizkraukles, Alojas, Amatas, Auces, Babītes, Baldones, Bauskas, Brocēnu, Carnikavas, Cēsu, Dobeles, Engures, Ērgļu, Garkalnes, Iecavas, Ikšķiles, Inčukalna, Jaunjelgavas, Jaunpils, Jelgavas, Kandavas, Kocēnu, Kokneses, Ķeguma, Ķekavas, Lielvārdes, Limbažu, Mālpils, Mārupes, Mērsraga, Neretas, Ogres, Ozolnieku, Pārgaujas, Pļaviņu, Priekuļu, Raunas, Ropažu, Rundāles, Salacgrīvas, Salaspils, Saulkrastu, Sējas, Siguldas novada, Stopiņu, Talsu, Tērvetes, Tukuma, Vecpiebalgas un Vecumnieku novadu, kā arī Jelgavas pilsētu.

Savukārt pārējās teritorijās uzturēšanās atļauju varētu iegūt, iegādājoties trīs īpašumus vismaz 50 000 eiro vērtībā.

Tikmēr parlamentārietis Vilnis Ķirsis (V) rosina ļaut ārzemniekiem pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju par nekustamā īpašuma ārpus Rīgas plānošanas reģiona iegādāšanos ar kopējo vērtību vismaz 125 000 eiro.

 

Komentāri (12)

Fikseris 14.04.2015. 17.19

Pareizi. Un pēc trīs gadiem krievijā jau sāksies īsts krahs un pār mūsu robežu gāzīsies bēgļu vilņi. TUA tad būs jāaptur lai viņi te nelien.

+3
0
Atbildēt

0

Neticis 15.04.2015. 11.30

Kāpēc pēc trim gadiem, nevis tagad?

Politiķiem tuvu stāvošiem vajag laiku, lai paspētu “nokārtot lietas”?

+1
0
Atbildēt

0

Baiba 14.04.2015. 19.03

Populists! :) :) :)

+1
0
Atbildēt

1

    Neticis > Baiba 15.04.2015. 11.34

    Jeb “klausieties manos vārdos, un neskatieties uz maniem darbiem”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu