SAB: Latvijas kibertelpā pērn konstatēti vairāki spiegošanas gadījumi • IR.lv

SAB: Latvijas kibertelpā pērn konstatēti vairāki spiegošanas gadījumi

24
SAB direktors Jānis Maizītis preses konferencē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Visaktīvāk pret valsts interesēm ir strādājuši Krievijas speciālie dienesti

Pagājušajā gadā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) Latvijas kibertelpā konstatējis vairākus spiegošanas gadījumus, kuri tika vērsti pret valsts iestāžu informācijas un sakaru sistēmām, norādīts SAB publicētajā gada pārskatā.

Ziņojumā arī norādīts, ka, ņemot vērā Latvijas dalību ES un NATO, kā arī ģeogrāfisko atrašanos, visaktīvāk pret valsts interesēm ir strādājuši Krievijas speciālie dienesti.

“Pieaug apdraudējums, ko rada Krievijas un datu plūsmas pārtveršanas un maršrutēšanas spēju attīstība, kā arī tehnoloģiju pilnveidošana, kas ļauj izmantot internetu sabiedrības viedokļa izpētē un vadīšanā,” teikts ziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka Krievijas spēju šajā jomā pērn demonstrēja plašu rezonansi medijos guvusī Rietumvalstu vadošo amatpersonu telefonsarunu nopludināšana publiskajā telpā Ukrainas konflikta kontekstā. Tiek izmantots plašs metožu kopums – komplicētu vīrusu iefiltrēšana slēgtās un publiskās sistēmās, datu aizsardzības sistēmu apiešana vai uzlaušana, sociālā inženierija un pikšķerēšana pret individuāliem lietotājiem, raksta LETA.

“Krievijas izlūkošanas interešu loks tika pielāgots svarīgākajiem politiskajiem un drošības notikumiem. Pastiprināta uzmanība tika veltīta notikumiem Ukrainā un Latvijas, NATO un ES reakcijai pret Krieviju. Gaidāmais Austrumu partnerības samits Rīgā un Latvijas prezidentūras prioritātes ES Padomē arī izraisīja specdienestu interesi,” teikts ziņojumā.

Vienlaikus ziņojumā akcentēts, ka joprojām augsts risks saglabājas Latvijas iedzīvotājiem, kuri periodiski uzturas Krievijā.

“Krievijas teritorijā izlūkošanas un pretizlūkošanas uzdevumus visintensīvāk veic Federālais drošības dienests (FDD). Latvijas jaunieši un studenti, īpaši Krievijā studējošie, ir pakļauti FDD interešu sfērai. Šantāža un draudi periodiski tiek izmantoti, lai nodrošinātu sadarbību ar vēlamām personām,” teikts ziņojumā.

SAB ir valsts drošības iestāde, kas likumā noteiktā kārtībā veic izlūkošanas un pretizlūkošanas darbības, iegūst, apkopo, uzkrāj, uzglabā, analizē un izmanto ar valsts drošību, aizsardzību un ekonomisko suverenitāti saistīto informāciju, kā arī veic valsts noslēpuma aizsardzību.

 

Komentāri (24)

generalno4 15.04.2015. 00.15

Gan jau šis viss ir taisnība, bet ieteiktu DP un SAB pievērst uzmanību pavisam jauna veida vīrusam, kurš strādā daudz labāk par rakstā minētajiem tehnoloģiskajiem..

Aktivizētie ārvalstu aģenti, piemēram, Lato Lapsa ar savu portālu, kurā ar tendencioziem, manipulatīviem un pat melīgiem rakstiem pamazām pilin acilvēkos darvas pilienus, lidz cilvēks šķērso robežu un iekļūst negatīvajā spirālē, kur pirmsšķietamais viedoklis par jebkādiem svarīgākiem notikumiem ir negatīvs. Cilvēks, kurš iekļuvis šajā spirālē ir viegli noskaņojams, pagriežot kādu sarežģītāku jautājumu nedaudz negatīvi, tas savukārt sagatavo viņu nākamajai manipulācijai. Cilvēks turpina iet pa spirāli uz leju līdz nonāk līdz brīdim, kad ienīst savu valsti un ir gatavs..Šādi aplipināts cilvēks ir daudz bīstamāks par jebkādiem tehnoloģiskiem vīrusiem.

Piemērs: Lato Lapsa ar negatīvajiem rakstiem pietiek.com sagatavo augsni, kurā Agnese Margēviča iesēj negatīvisma sēklu par Citadeles darījumu. Tāpēc, ka cilvēkiem šis ir sāpīgs jautājums, viņi to viegli uztver un dziļi ielaiž sevī un tālāk jau ir viegli jebko pasneigt kā shēmu, zagšanu, jo cilvēks jau ir sagatavots. Acīmredzot šādā spirālē ir iekritusi ari VK direktore, jo viņa patiesi tic, ka nopludinot slepenus materiālus, dara labu darbu un tādiem cilvēkiem vairs nemaz nav iespējams pārādīt patiesību, viņu to vienkārši vairs neredz..

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu